sobota 10. června 2017

už i já 2 aneb domácí odpeckovač třešní




Včera jsem pokračovala ve vyrábění třešňových džemů. 
Sbíráme po domě všechny odložené skleničky se šroubovacím víkem, které jdou použít. 
Na stromě to však neubývá.
Pořád jsem řešila, že vyrobím do mrazáku zmrzlinu, tedy třešňovou dřeň, jako jsem dělávala kdysi pro naše děti, tak teď překvapení pro vnoučata. Neměla jsem však nic, do čeho bych to dala.
Pár dóziček jsem samozřejmě měla, ale třešní je pořád tolik, tak ať je z nich užitek.
Mému muži se povedl výborný kup. V Tescu sehnal úžasné pevné dózy s víkem v sadě po čtyřech kusech za pouhých šestnáct korun. Jsou úžasně pevné, takže je budu mít na dlouho. Objem je 150 ml, mohlo to být víc, ale pro malé děti velikost akorát.
Jsou i skladné a zmrzlinka pro děti už je v mrazáku. No není to jenom pro děti. 
Já taky miluju zmrzlinu a jím ji celý rok.
No dnes pokračuji, protože dóz mám ještě devět a i nějaké skleničky na džem. Ale nebojte, již žádné pokračování nebude. Dnes jsem dala příspěvek hlavně kvůli těm dózám pro inspiraci. 
Třeba se někomu hodí.
A taky kvůli našemu domácímu odpeckovači třešní.
O třešním se mi už i zdá.


Odpeckování třešní převzal můj muž, aby mi pomohl. Můj muž je línej a nebaví jej tato "bohulibá" činnost, tak dva dny zkouší různé zlepšováky, ale pořád to nebylo ono. Až dnes. 
Myslím, že je to úžasné, protože třešně jsou neporušené, dají se tedy odpeckované použít do bublaniny, pecky máte zvlášť ve sklenici a šťáva, která tam trochu zůstane, se ještě propasíruje přes síto k třešním. Můj muž chtěl odpeckovač koupit, ale je dost drahý, nikdy jsme jej nepotřebovali a kdo ví, kolik bude třešní příští rok. 
Na náš domácí odpeckovač potřebujete velký hrnec, do toho nějakou sklenici, třeba na pivo, jako máme my, k tomu trychtýř a obyčejné brčko. Brčko je nutné na konce nastříhat, aby mělo ostré hrany a pak napíchnete třešni na brčko, prostrčíte trychtýřem, do sklenice vypadne pecka a krásná celá třešeň zůstane na brčku.
No, můj muž si umí vždy poradit, aby jej nezáživná práce bavila.
Takže hurá na další džemy a zmrzliny.

14 komentářů:

  1. Marti, ten odpeckovač je perfektní, ale vzhledem k tomu, že naše třešně dosáhly velikosti ptaček, je pro nás nepoužitelný :))), tu úrodu Vám tak trochu závidím, ale v dobrém, nám by stačilo na jídlo, letos se tedy třešní nepřejíme. Měj krásnou neděli a do dalšího kuchtění hodně chuti Maryša :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, škoda, že jsi daleko. Na třešně bych tě ráda pozvala. Děkuji a také přeji hezké dny.

      Vymazat
  2. Marti tvůj muž je vynálezce :-). Výborný nápad. Já odpeckovávač na třešně mám, ale nemám co odpeckovávat. Jinak není nad domácí marmeládu. Měj se hezky. Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Tak takový odpeckovač by mne nenapadl :-). Muž je dobrý inovánor.
    Já letos ovšem odpeckovač (mám ten od Tescomy) nevyužiju vůbec - všechny třešně nám pomrzly :-(. Zato mám spoustu skleniček na závit ;-).
    Když jsme měli loni nadúrodu, tak jsem vypeckované třešně dávala na tácek zmrznout do mrazáku a pak jsem je přesypala do sáčku - dávku akorát na jednu malou bublaninu. V zimě to pak byla docela příjemná změna v moučníkách
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dávám do mrazáku každý rok, ale letos je opravdu velká nadúroda, takže vymejšlím, co s tím ještě jinýho. No já skleničky rozdala, protože mě nenapadlo, že budu po letech zavařovat :-) Hezkou neděli.

      Vymazat
  4. Chlapi vždycky vymyslí, jak si ulehčit práci. Tenhle nápad ale stojí za pochvalu:-). Přeji Tvé velkovýrobně zdar a hlavně radost a pohodu.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrieto, děkuji a pochvalu vyřídím. Zlepšovák nám fakt ulehčil práci. Hezké dny.

      Vymazat
  5. Úplne super nápad. Tie odpeckovače kupenské podľa mňa sú pomalé k manželovému brčku. Tiež som hore dole niečo vymýšľala, zatiaľ najrýchlejšie je to rukou. Vyskúšam brčko, ale tiež máme málo čerešní. Krásny deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, brčko zkus, je to skvělé a jde to rychle. Hezké dny.

      Vymazat
  6. Výborné jsou sáčky na tlačenku - k dostání jsou i menší a dokonce malé jako na salám. Do nich hotovou ochucenou dřeň, dát zamrazit a kdykoliv podle potřeby ukrojit potřebné množství, zbytek v mrazicím sáčku vrátit zpět. Zabírají minimum místa v mrazáku. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za nápad. Letos asi už nevyužiju, mám plný mrazák třešní :-) Už se tam nevejde ani maso :-) Měj se hezky.

      Vymazat
  7. No tak to je pecka, jak odpeckovat třešně. Ti chlapi jsou ale koumáci. Třešně ti závidím, ale v tomto množství už bych také nevěděla, co s nimi. :o)
    Přeji pohodové dny a jiné sny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to víš, lenost rodí nápady :-) a můj muž je vynálezce na vše. Děkuji, už třešně pomalu naštěstí končí, tak snad budu mít jiné sny. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.