Vloni jsem dělala třešňovou, ale letos tolik třešní nebylo. Tak jsem připravila švestkovou jako kdysi dávno jen podle sebe. Hodí se k masu možná víc než třešňová a je to laskomina i ke grilovanému masu či zelenině.
Postup si sem napíšu, i když to bylo jako Dobromila Rettigová - vraž tam jedno vejce...
Postup si sem napíšu, i když to bylo jako Dobromila Rettigová - vraž tam jedno vejce...
Množství ingrediencí jsem dávala od oka a chuti.
Švestky s chilli, solí, pepřem a lisovaným česnekem jsem dala pomalu vařit, vaří se docela dlouho, než se švestky rozvaří na omáčku., téměř hodinu a musí se občas zamíchat.
Potom jsem přidala cukr podle chuti a omáčku rozmixovala.
Potom jsem přidala cukr podle chuti a omáčku rozmixovala.
Dala ještě horké do skleniček a obrátila dnem vzhůru do doby, než vychladnou. Vloni vydržela třešňová několik měsíců, ale jakmile ji otevřete, musí se během pár dní spotřebovat.
Vzhledem k tomu, že můj muž koupil švestky za 4,-Kč kilo, cena nestojí vůbec za řeč a je to příjemné zpestření jídelníčku. Tentokrát jsem si musela označit omáčku štítky, což běžně nedělám, ale ve špajzu je už třešňový džem a pečený čaj a omáčka na první pohled není moc odlišná.
Vzhledem k tomu, že můj muž koupil švestky za 4,-Kč kilo, cena nestojí vůbec za řeč a je to příjemné zpestření jídelníčku. Tentokrát jsem si musela označit omáčku štítky, což běžně nedělám, ale ve špajzu je už třešňový džem a pečený čaj a omáčka na první pohled není moc odlišná.
Marti, tvoje omáčka vypadá báječně! Já mám tyhle dochutnávky k masu moc ráda... tu různorodou chuť v ústech... Mňam, už se těším na grilovačku.
OdpovědětVymazatA máš to super nafoceno 😊
Krásný den, Petra
Péti, nám právě taky chutná a švestkovou už jsem dlouho nedělala. Děkuji a měj se krásně.
VymazatMarti, no to by mi určitě chutnalo, když tam je chilli. :-) Skvělé!!! Měj pěknou neděli :-) Ivana
OdpovědětVymazatIvanko, já mám ráda pálivé, i když tahle není extra pálivá. Měj hezký zbytek neděle.
VymazatMarti, ještě jsem nedělala nic podobného, jen cibulové chutney. Určitě je to pochoutka.
OdpovědětVymazatIvana
Ivanko, chutney není nic jiného než tato omáčka, jen ji nazývám česky :-) Měj se krásně.
VymazatMarti, děkuji za recept.Už jsem nevěděla jak ještě zpracovat ty naše švestky.Hezkou neděli přeji .Martina
OdpovědětVymazatMartinko, to mám radost. Měj hezký zbytek dne.
VymazatMarti, také jsem ještě nezkoušela takovou omáčku k masu, určitě by chutnala mému muži. Růža
OdpovědětVymazatRůži, já už jsem tuhle švestkovou dělala snad před dvaceti lety, když se začala prodávat ve skleničce, tak jsem si dělala svoji. Třešňovou jsem si vymyslela v loni, když byla nadúroda.
VymazatMarti, švestková by mi chutnala, ale chlapům asi ne. Ta tvá vypadá skvěle. Hezky sis vyhrála s cedulkami.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný týden. D.
Dáši, můj muž ji jí a chutná i synovi. Tomu dám určitě i domů. No ty cedulky - našla jsem zbytek vánočních cedulek z loňska a rozpůlila jsem je :-) Já využiju vše, pokud si na to vzpomenu, kde to je :-) Měj se krásně.
VymazatNo, pokud nebudou všechny švestky na jediném našem stromě prolezlé červíky, tak bych to mohla zkusit. Vypadá to na dobře.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, přeji, ať jsou zdravé, abys mohla vyzkoušet. Pěkný vstup do nového týdne.
VymazatŠvestkovou omáčku, pokud má trochu šmrnc (a to ta tvoje nepochybně díky chilli má) mám moc ráda.
OdpovědětVymazatMiluji ten kontrast sladké a pálivé.
Švestky mám slíbené, pokud dorazí, uvařím.
Marti, díky za inspiraci. Hezký večer, Helena
Helenko, jsem ráda, že jsem inspirovala. Měj pěkné pondělí.
Vymazat