sobota 30. dubna 2022

tulipánové ráno






Brzká ranní kontrola stavu tulipánů na naší zahradě. Sára pobíhá kolem mě a kolem tulipánů, ale nepostojí, tak mi musíte věřit, že dnes ráno proběhla kontrola pod jejím dozorem.
Malé, velké, tlusté, tenké, které letos rozkvétají o dost později a je jich nějak míň než v minulých letech.
Tulipány mám ráda. Tak dnes monotematický příspěvek ve znamení tulipánů. 
Na konci tulipány ve váze, ty přivezli s chlebem.
Odkvétá třešeň a po celé zahradě jsou okvětní lístky. Je jako pocukrovaná. A lístky jsou všude.
Můj muž včera říká: prosím tě já mám ty květy nejen ve vlasech, ale i v uchu...
Mějte pohodovou sobotu. Na dnešní reportáž na otevření největšího farmářského centra v regionu se fakt těším a na tuto akci jsem narazila jen náhodou a zrovna mě zajímá.












pátek 29. dubna 2022

detaily


Aneb opět zapomenuto ve foťáku. Občas fotím jen tak bez cíle po jiném pracovním focení, protože si od toho odpočinu. Tady jsem po nějaké reportáži čekala na mého muže, který nám šel do restaurace pro oběd domů, já sushi, které miluju a můj muž nějakou čínu. 
Při čekání jsem se jen tak rozhlédla po náměstí a udělala pár záběrů pro radost z toho, že fotím bez nějaké zvláštní potřeby a bez nějakého cíle a hlavně bez přemýšlení, jak záběry dopadnou. Prostě svoboda. A historickou budovu radnice s barokní věží mám moc ráda. Její vznik se datuje od doby románské a radnice vznikla z rychty z roku 1381 a samozřejmě prošla mnoha úpravami.
Další fotky jsou ze středy, kdy jsem jela z vernisáže, kde jsem fotila v jednom kuse. Jsou jen dvě, víc jsem toho nestihla. A to se mi Tyršův dům fakt líbí, ale nikdy si nevzpomenu a z auta fotit nestíhám.
Včera jsme se věnovali zahradě a už kapku prokoukla a může za to i posekaná tráva. Vypadá prostě upraveně a nákup ze zahradnictví Petro, o kterém jsem psala včera, zahradu notně oživil, tak se kocháme.
Mějte pohodový pátek.

P.S. No dnes nic moc. Psala jsem zajímavé články, se kterými počítám i na blog, ale čekám na zveřejnění. Ne všechny mohu dát dřív.







čtvrtek 28. dubna 2022

dnešní brzké ráno


Dnes brzo ráno jsem si šla odpočinout po stahování fotek a psaní článku ze včerejší vernisáže při kontrole zahrady. Moje stíhačka tentokrát "chrápe", protože brzkou ranní procházku má dnes už za sebou.
Každý rok se bojím, já naprostý amatér a diletant zastříhávat naši malou hrušeň, ale dnešní kontrola dopadla ke spokojenosti. Ne jako chudák ta studentka, jejíž pokus o ořezání veřejných stromů proběhl médii jako odstrašující příklad, ale spíš bych se chtěla dočíst o tom, kdo jí takovou práci svěřil bez dozoru a kontroly.









A včera poprvé nájezd na zahradnictví, dnes budu sadit a těším se na to. 
Nákup byl v zahradnictví Petro, o kterém už jsem na blogu několikrát psala, a protože mají i eshop se spoustou spokojených zákazníků, dávám sem i odkaz. 
Majitele znám už léta a například ty závěsné květináče, letos jsme koupili hotové, stojí jeden 165 Kč. Zahradnictví se věnuje především fuchsiím a v tom jsou ojedinělí v celé Evropě a nejen s Evropou spolupracují, ale to už tady taky někdy bylo.
Dnes letem zahradním světem.
Mějte pohodový den.





středa 27. dubna 2022

třeba se hodí

tato informace o bezpečnosti potravin i vám. 
Včera jsem psala článek, který se týká upozornění na klamavá označení místa původu potravin. Toto upozornění vydalo Ministerstvo zemědělství před pár dny a bližší podrobnosti najdete v přiloženém článku, který teprve vyjde v následujících dnech. 
Na stejném webu bezpečnost potravin jsem objevila další důležitou informaci, kterou jsem ale kvůli velikosti článku jen zmínila. 
Víte, že se nedoporučuje mytí masa před tepelnou úpravou?
Já se přiznávám, že maso nikdy nemeju, vždy mi to přišlo jako nesmysl, protože bakterie se zničí tepelnou úpravou nikoliv mytím masa, a tak mi přišlo překvapivé, že to dělám vlastně správně. 
Z článku, který si můžete přečíst celý tady, si dovolím část citovat právě o mytí masa:

Mytí masa a drůbeže
Mytí syrového drůbežího, hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího masa před vařením se nedoporučuje. Někteří spotřebitelé se domnívají, ža mytím se odstraní bakterie a masa je pak bezpečnější, avšak všechny bakterie přítomné na povrchu masa se zlikvidují při kuchyňské úpravě při teplotě nad 71°C. Také nakládání masa do slané vody je věcí osobní volby spotřebitele a neovlivňuje bezpečnost potravin. Pokud se však někdo pro takový postup rozhodně, měl by zajistit, aby se zabránilo křížové kontaminaci při nakládání a vyndávání masa ze slané vody. Někdy spotřebitelé omývají šunku, slaninu nebo solené vepřové maso v domnění, že se jim podaří snížit obsah sodíku nebo soli v těchto výrobcích. Skutečností je, že se mytím, namáčením nebo nakládáním masného výrobku odstraní jen zanedbatelné množství soli.

Tak dnes zase trochu osvěty.
Mějte pohodový den, já jsem dnes pozvaná na další vernisáž.


Upozornění na klamavá označení místa původu potravin
Marta Dušková

Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu potravin.

Upozornění souvisí s naléhavou situací, která se týká celé řady potravin. Na etiketě mají klamavý odkaz na místo provenience, respektive místo původu a spotřebitel je uveden v omyl v oblasti skutečného místa původu potraviny.

Dva základní pojmy země původu a místo provenience je zapotřebí upřesnit, co přesně znamenají.
Za „zemi původu“ potraviny se obecně považuje země, kde byla potravina vyrobena. Pokud její výroba probíhala na území vícero zemí, pak se za zemi původu potraviny považuje země, kde došlo k jejímu poslednímu podstatnému zpracování.
Místem provenience“ se pak rozumí místo, o němž je uvedeno, že z něj potravina pochází, a které není „zemí původu“ ve smyslu výše uvedené definice. V kontextu výše popsaného tak může být místem provenience například město, region, skupina zemí apod.

Základní pravidla stanoví Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen „Nařízení“), dle něhož obecně nesmějí být informace o potravinách zavádějící, a to mimo jiné, pokud jde o místo provenience.

Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce i Potravinářská komora České republiky považují aktuální nežádoucí stav věcně související s klamavým označováním potravin za skutečně naléhavý a opakovaně upozorňují na nutnost dodržování požadavků všech platných legislativních předpisů, včetně speciálních požadavků na informování spotřebitele o skutečném místě původu potravin.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Internetový portál bezpečnosti potravin - Klamavá označení místa původu potravin (bezpecnostpotravin.cz).

Mytí potravin
Na tomto webu je i zajímavá informace, které potraviny je vhodné mýt a které nikoliv. Pravděpodobně překvapí informace, že mytí syrového drůbežího, hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího masa před vařením se nedoporučuje. Další informace v článku s názvem Mytí potravin Bezpečnost potravin A-Z (bezpecnostpotravin.cz).

úterý 26. dubna 2022

zážitky ze soboty


Teď je hrozně těžké si pro reportáž vybrat akci. Je jich v jeden den tolik, že musíte použít nějakou vylučovací metodu např. reportáž z této akce už jste někdy dělali, nebo vybírat podle velikosti akce a taky jak vás samozřejmě zajímá či zda má ještě nějaký jiný přínos. A protože mě můj muž doprovází a ne vždy se mu na nějakou akci chce, tak vybírám také podle něho, co by ho bavilo. 
Tuhle venkovskou akci ze sobotních akcí v celém regionu jsem si vybrala kvůli možnosti letu vrtulníkem. Mému muži jsem darovala už spoustu zážitků jako let ultra lightem, řízení letadla, skok padákem, střelba a spoustu dalších, ale let vrtulníkem je hodně drahý, k tomu jsem se neodhodlala. 
Když jsem tedy viděla tuhle možnost finančně přijatelnou, bylo vybráno a můj muž si to užil. 
Vybírám sem nějaké fotky, protože jsem fotila hodně, a abyste viděli, co se tam dělo, přidávám článek, abych nemusela psát znovu. Některé z fotek můžete vidět u článku Sobota plná zážitků na zemi i ve vzduchu (kanalem.com).
Na závěr tady na blogu dávám fotografie mého muže, které nafotil z vrtulníku. Na té úvodní fotce je vedle pilota můj muž, který právě přistává.
Mějme pohodové a klidné úterý.













Sobota plná zážitků na zemi i ve vzduchu
Marta Dušková

Návštěvníci, kteří si ve slunnou sobotu 23. dubna udělali čas a dorazili na novou stezku mezi Zábořím a Lomem, jistě nelitovali. Den prevence bezpečnosti, který pořádala obec Kly, byl plná zážitků jak na zemi, tak ve vzduchu.

Účastníci akce byli svědky zapálení boudy, která byla předem pro tento účel připravena. Po očekávaném příjezdu hasičů všichni přihlíželi zásahu a hašení ohně. Po několika výzvách hasičů se děti odvážily pomáhat s hašením. Připraveno bylo i auto Městské policie Mělník, které si mohli zájemci prohlédnout a osahat a této možnosti využili samozřejmě především děti.

Mezitím se střídali lidé i vrtulníku, aby využili nabídky vyhlídkových letů vrtulníkem a mohli vidět z ptačí perspektivy Mělnický zámek, Hořín, soutok Labe s Vltavou a samozřejmě Kly. Pro děti nechybělo stanoviště, kde bylo možné vyzkoušet si střelbu ze vzduchovky.











Tady pár fotek z vrtulníku od mého muže. V tom nejlepší přestal foťák fungovat a furt se zavíral, takže ty nejlepší záběry tu nejsou. Nakonec se doma zjistilo, že tam byly špatné baterky. 
No důležitější než fotky je zážitek, stejně bychom si je už pravděpodobně nikdy neprohlíželi. A můj muž konstatoval, že to byl úplně jiný zážitek než v letadle.