Včera jsem psala článek o tom, že modifikované banány budou už jen žluté, nebudou hnědnout. Ale je to tak dobře? Informace, pokud máte zájem, jsou v článku.
Pohodovou neděli všem.
Geneticky upravené banány budou jen žluté, nebudou hnědnout
V krámu si asi nikdo z nás nahnědlý banán nekoupí, protože jeho životnost skoro končí. Doma však nahnědlé banány nevyhazuju, ale snažím se je jinak zužitkovat. Dávám je do smoothie či jsou moc dobré pečené v listovém těstě. A možností využití je jistě víc.
Kvůli hnědnutí se prý třetina vypěstovaných banánů nikdy nesní, nedostanou se vůbec do prodeje. A i ty, které se dostanou, někdy kvůli hnědnutí končí v koši. Ze spousty z nich se stane nezajímavé zboží během chvilky, protože mají rychlou dobu zrání.
Zemědělci a vědci o celém světě se snaží hledat způsoby, jak zabránit v případě banánů plýtvání. Jedním z řešení mají být banány s delší trvanlivostí, tedy jejich modifikace. Vědci z britské biotechnologické společnosti Tropic Biosciences vyvinuly nový druh banánu tím, že deaktivovali gen, který způsobuje hnědnutí. Výsledkem jsou stejné banány, které ale zůstávají déle žluté, pevné a čerstvé až o 10 dnů oproti běžným odrůdám.
V tiskovém prohlášení uvedl technický ředitel britské společnosti, že nehnědnoucí banány sníží plýtvání potravinami a zredukují emise skleníkových plynů až o 25 procent.
Geneticky modifikované ovoce je již schváleno k prodeji v některých zemích včetně USA a Kanady a na pulty obchodů by se měly dostat během letošního roku. Není to jediné modifikované ovoce, od roku 2017 se v amerických obchodech prodávají také jablka odrůdy Arctic, u kterých byl upravený stejný typ genu. V Evropě jsou pro schvalování jiné postupy, takže u nás se jen tak neobjeví.
Přiznám se, že k tomuto pokroku nemám úplnou důvěru. Je to přece jen úmyslná změna genetiky. Nejčastěji se hovoří o modifikované kukuřici a objevuje se spoustu argumentů pro i proti tomuto zásahu do pěstování. Jedna strana vyzdvihuje přínos a vyšší produkci, druhá strana vyjadřuje pochyby či případná možná rizika při konzumování.
V oblasti modifikace potravin zatím není mnoho věrohodných výzkumů, přesto je zmiňováno vyšší riziko některých onemocnění či alergií. Geneticky modifikované organizmy bývají označovány zkratkou GMO. U nás v obchodech nejčastěji narazíme na rostlinné oleje.
Marti, to je moc zajímavý článek. No někdy mám pocit, že se ta geneticky upravená jablka prodávají u nás. Koupili jsme krásná červená, naleštěná jablka, která byla tvrdá jako kámen, bez chuti a nedala se ani nastrouhat. Tak jsem se rozhodla udělat z nich kompot. Přece tak drahá jablka nevyhodím! Kompot z nich neměl chuť jako kompot z jablek českých a nezachránily to ani cukr, skořice a hřebíček, přidaných do kompotu. Prostě jablka z dovozu - hnus a ještě k tomu neskutečně drahá i když na pohled nádherná, ale chuť jako umělá hmota. Tak že toto už raději nekupovat. Měj se moc hezky.
OdpovědětVymazatJeště dodám, že za tento článek moc děkuji. Někdy je fajn dozvědět se, jak si lidstvo samo ničí zdraví úpravou všeho možného. Hezký den.
VymazatJáro, myslím si, že před nedávnem jsem také měla takové hrůzy. A bývalá kolegyně zase chytne astmatický záchvat. A tak říkám, jablka z Česka nebo z Polska. Pohledově krásná a navoskovaná jablka se nedají jíst. Zdraví Iwka
VymazatKaždá taková manipulace přinese nakonec nějaký problém. Ono úplně stačí, když člověk srovná chuť ovoce, co si tady koupí a pak ochutná v zemi, kde roste...
OdpovědětVymazatMarti, děkuji za zajímavé info a přeji hezký den. Helena
Marti, zajímavý článek, o vývoji GMO banánů jsem ještě neslyšela.
OdpovědětVymazatHezký den
Zajímavý článek. Takový zásah se musí někde projevit. Banán nebude hnědnout, ale....?
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka