pátek 24. ledna 2020

hloupost je nebezpečná!!!


Včera jsem narazila na článek tedy vlastně video, které ženy odrazuje od prevence a především vyšetření na mamografu. Článek jsem si přečetla celý, ale video jsem ani nedokoukala, neměla jsem nervy na tyhle bláboly nepodložené ničím, žádnými znalostmi či ověřenými informacemi. 
Stejná paní vystupovala i ve videu, kde se ženy omlouvaly mužům, které nedávno proběhlo všude. Takže asi tak. 
Dneska se bohužel může zviditelnit naprosto každý a o to tady zřejmě i jde.
Já sama jsem víc než před deseti lety pracovně psala článek do novin o důležitosti vyšetření na mamografu, trochu teda o tom něco vím.
Málo lidí vnímá prevenci jako důležitou a pořád si myslí, že jich se nemoci netýkají, a pak někdo vypustí takovou hrůzu a tváří se přitom jako odborník na slovo vzatý. 
Paní hovoří o výzkumech a studiích, ale konkrétně žádnou neuvádí a ani necituje. 
Prý čerpala ze zahraničních zdrojů a prý to není lékař, ale někdo alternativní.
Myslím si, že takováto prohlášení, která nejsou založená na faktech, ale jen na špatném úsudku jednoho člověka, jsou hodně nebezpečná.
Já chodím na mamograf od svých třiceti let a neumím si představit, že bych každé dva roky nešla a prvních dvacet let bylo ještě moje vyšetřování prokládáno vyšetřením na sonu, takže jeden rok mamograf, druhý rok sono a zase znovu.
Samo vyšetření nestačí, když si něco na prsu objevíte, už je většinou pozdě.
A neexistuje žádná studie, která prokazuje možnost onemocnění zhoubným nádorem z důvodu opakované mamografie. A nejedná se o běžné tvrdé záření konvenčního RTG, ale měkké mamografické záření a já jsem vděčná, že tahle možnost je. 
A mně vlastně i zachránilo prso, i když tenkrát jsem byla ochotná jej obětovat pro zdraví hned. 
Původně se uvažovalo o radikálním řešení, ale dnes to není o mně.
A bohužel znám tolik případů lidí, které mohla prevence zachránit, protože by problém odhalila včas, kdy se dal ještě řešit. Ono je to dost hrozné, že někdy ani prevence nestačí a něco se prostě včas neodhalí nebo to ani nejde odhalit. 
Ano, máme právo mít vlastní názor na cokoliv, ale pouštět naše diletantské a nepodložené názory do světa a možná ovlivnit byť i jen pár žen, které se mamografu bojí, je nezodpovědné a velmi nebezpečné. 
V tomto případě podalo ministerstvo zdravotnictví trestní oznámení a podle mě je to tak správně.
Možná bych byla schopná tento názor ještě pochopit před třiceti lety a možná ho i tenkrát měla většina žen. 
Sama jsem to zažila: ty chodíš na mamograf? ale vždyť to bolí a kdoví co ti to záření udělá.
Tenkrát byl mamograf ovládán ručně ne jako dnes jedním knoflíkem a zmáčkl vám prso jako svěrák, vlastně na tomto principu to fungovalo a bolelo mě i zdravé prso natož to nemocné, které bolelo i bez nějaké aktivity. A vzpomínám si, že sestry to věděly a po snímkování utíkaly z kabiny, aby mě rychle vysvobodily z té španělské boty, tedy podprsenky. Dnes je to už sranda, která trvá jen chvíli.
Za 15 let, kdy se provádí mamografický screening celoplošně pro ženy od 45 let, se povedlo snížit úmrtnost na rakovinu prsu o 30 procent a já tomu věřím.
Tak dnes jsem vám chtěla původně ukázat pár krásných obrazů z výstavy Krajina, 
ale tohle mi přišlo důležitější. 
Výstavu vám ukážu zítra.
Dnes vám sem přidám svoji malůvku z prosince, která mi přišla naprosto nedokonalá, ale kupodivu se dost líbí a mě uklidňuje. 
Pořád ji mám ve stojanu na pracovním stole.
Nazvala jsem ji "po dešti". A možná se mi sem vlastně i hodí.
Taky jsem po napsání tohoto článku krásně nadechla a uvolnila. 
Jako v létě po dešti.

14 komentářů:

  1. Marti, video si raději nepustím, abych se nerozčílila. Pamatuji si dobu, kdy ještě mamograf neexistoval a mně jako mladou maminku ročního kloučka začal bolet prs. Nebylo ani SONO. Absolvovala jsem vyšetření pohmatem, naštěstí pan doktor nic nenašel. Měla jsem hrozný strach, aby se nenašlo něco vážného. Na mamograf chodím od 46 roků, kdy jsem si v prsu našla nějaký útvar. Šla jsem hned ke svému gynekologovi, který mně vyšetřil a řekl mi, že je to asi jen zatvrdlina a poslal mě na mamograf, kde se to potvrdilo. Také si myslím, že je prevence důležitá ať se týká jakéhokoliv vyšetření.
    Obrázek je kouzelný, hladí po duši.
    Přeji Ti pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Já si ve čtyřiceti letech zažádala o preventivní vyšetření, protože mi zemřela v tom samém věku známá z dětství, máma dvou dětí. Ovšem to co následovalo od doktorů! mne silně překvapilo. Proč? Máte nějaké problémy? To chcete jen tak? A na co? Hlavně že stále nabádají k prevenci a když se tak chováš, prostě se ti to snaží rozmluvit anebo co nejvíc znechutit. Takže jsem si všechno musela platit, neb na neplacenou prevenci máš nárok až od 45 let a jednou za dva roky. Podle mne by to mělo být každý rok a zdarma, věk nevěk. Pokaždé se mi pak stalo, že jsem šla nejen na mamograf ale i na sono s následným doplňkovým vyšetřením za půl roku. A tak by to mělo být stále. Rakovina se dokáže rozvinout během krátké chvíle a i ten rok které není monitorovaný může rozhodnout o bytí či nebytí. Jenže to by přišla pojišťovna o své peníze a to přece nejde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, pracovala jsem ve zdravotní pojišťovně 12 let a není to tak úplně jednoduché, jak píšeš. Bylo by to ale na delší povídání, tak jen co se týká pojišťovny, je zapotřebí si uvědomit, že peníze z veřejného zdravotního pojištění nejsou bezedné. Za studenty, děti, ženy na mateřské, seniory atd. platí stát a jen malou částku, která většinou nestačí ani na běžnou roční péči, dnes už nemám relevantní data, kdysi jsem k tomu psala článek, ale v podstatě se nic moc nezměnilo. Na druhou stranu jsou výkony, např. dialýza, která stojí pro jednoho člověka milion ročně a vzhledem k solidaritě se léčí i lidé, a mezi ně teď patřím i já, na které ty vydělávající přispívají. Na všechno peníze nejsou a já jsem si hodně vyšetření i platila sama a 30 let si platím soukromou gynekoložku a neměnila bych, páč mám zajištěnou veškerou péči, která jinde není běžná.

      Vymazat
  3. P.S. Jo a tyhle s odpuštěním krávy bych kopala do řiti.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já o tom článku jen někde četla a stačilo mi to - typický fake news. Bohužel to lidí, co jsou příznivci konspiračních teorií, šíří dál (takové to "honem to sdílejte, než to smažou"). Některé takové případy jsou úsměvné, některé nebezpečné jako tyhle. A některé, které vypadají úsměvně, se mohou zvrtnout a skončit špatně. Viz chlapík, co se bál chemtrails a nakonec mu to vlezlo na mozek tak, že měl pocit, že ho všichni pronásledují, a jen šťastnou náhodou nikoho nezastřelil.
    Hezký nastávající víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tohle je trochu z jiného ranku než běžné fake news a mnohem škodlivější, páč video je pod hlavičkou organizace Akademie celostního zdraví a video ani po týdnu odstraněno nebylo a ani pravděpodobně hned tak nebude, proto to trestní oznámení. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  5. Děkuji za uklidňující obrázek po neznepokojivém článku. Taky jsem to zaznamenala, tyhle výkřiky některých lidí mě skutečně děsí. Co by asi té dámě řekly ženy, které možnost jít na mamograf z jakéhokoli důvodu nemohly a s nemocí bojovaly nebo jí podlehly...
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,i mě to děsí, proto jsem reagovala. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  6. Prevence a rychlá, přesná diagnostika pomohla mé švagrové ve výhodnější pozici na startovní čáře při souboji s rakovinou.
    Je to důležitá součást našeho žití a pokud máme možnost, je třeba jí využít i bez blábolů pochybných jedinců.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, také se divím, kolik lidí tomu věří. Občas je důležité se o některé věci více zajímat a ne hned přeposílat všem informace a ještě neověřené. O mamografickém vyšetření zvažuji napsat jeden příspěvek, svoji nedávnou zkušenost a jen v dobrém. Tak snad to dám.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, právě, že si myslím, že těch žen je bohužel spoustu. Těším se na příspěvek k tématu. Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.