sobota 6. července 2024

téma, které vyvolává emoce...

foto zdroj Nemocnice Mělník

Nestíhám samostatné články na blog a ani číst blogy, trávíme prázdniny s dětmi a jezdíme hodně za zážitky. Vybrala jsem tedy článek z Kanálu eM, který jsem psala. K napsání článku jsem se rozhodla na základě velkých emocí a odporu čtenářů po mém zveřejnění informací, že nemocnice Mělník a Neratovice ruší část lůžek akutní péče a přeměňuje je na lůžka dlouhodobé péče. Nelíbilo se snižování lůžek akutní péče a šíří se obavy, že bude nedostatek lůžek, až budou sami potřebovat nemocnici.
Možná tomuto tématu víc rozumím, protože jsem 12 let pracovala ve zdravotní pojišťovně jako vedoucí marketingu a mluvčí pobočky, takže do všech témat jsem vlastně trochu nahlédla. Třeba vás téma zaujme a budete pak vědět, proč se ruší lůžka ve vaší nemocnici a že obavy jsou naprosto zbytečné.
My dnes s dětmi jedeme na rodinnou oslavu narozenin (opět dvoje najednou, protože to jinak prostě nejde) a dnes nám končí společné úžasné prázdniny, které jsme si moc užili.
Mějte pohodový víkend.

Aktuální téma nemocniční lůžka a jejich rušení či transformace

Aktuálně je neustále probírané téma v nemocnicích případné rušení nemocničních lůžek akutní péče či jejich transformace v lůžka dlouhodobé péče.

V současné době je posuzováno, zda je zdravotní péče poskytována efektivně z důvodu, že nemocnice budou uzavírat nové smlouvy s pojišťovnami na další léta.

V současnosti se situace změnila. Doba hospitalizace v nemocnicích se podstatně zkrátila a zkracuje, tak již není zapotřebí tolik lůžek na akutní péči, nejsou všechna využita. Naopak zvyšuje se věk dožití a přibývá starších lidí, kteří potřebují ne akutní ale dlouhodobou péči.

Česká republika je v počtu lůžek na počet obyvatel na šestém místě v rámci Evropy.

Jak se stav změnil za posledních deset let a jak jsou lůžka vytížená, znázorněno v infografice Infografika: Zdravotnická lůžka v datech | NZIP.









3 komentáře:

  1. Marti, zdravotnictví je velké téma, kroutím hlavou častěji než by ch chtěla a myslím měla. U nás máme nový obrovský pavilón chirurgie a urgentního příjmu a vypadá to tak, že jeden lékař pobíhá mezi třemi ambulancemi...
    Užij si krásný den s dětmi, Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tady na severu je to hrůza. Na klasické vyšetření očí čekám už od počátku března a objednaná jsem až na září...čekání na běžné vyšetření delší jak půl roku, je tady zcela normální...ve všech odborných ordinacích a případně nutné operace se provádí v Děčíně, České Lípě nebo v Ústí nad Labem a po těch jednodenních operacích, což je teď móda, vás dvě hodiny po narkóze pošlou ještě týž den domů a odvoz si musí každý sehnat sám nebo jet domů veřejnou dopravou...na sanitku není nárok, protože nejsou taxislužba. To jsme dopadli...mám to z vlastní zkušenosti. Ještě že mám syna, který mě na operaci do Děčína ráno dovezl a po operaci pro mě z Rumburku zase přijel a odvezl mě domů. Jen každý tu možnost nemá...

    OdpovědětVymazat
  3. V Nerátkách je to se špitálem čím dál lepší - byli tady vyhlášená porodnice a snad všichni doktoři, jezdili sem z Prahy a nyní musí pacienti hledat doktora po okolí...třeba s dětskými odborníky prý to je složité, ale nebudu přilévat benzín do ohně. Já mám doktory v Praze a ještě, že tak. Švagrová se stejnou nemocí z Benešova n.Pl. jezdila na Bulovku na chemoterapie a na ozařování každý všední den autem několik měsíců - naštěstí jí rodina pomohla a každičký den jel jako šofér někdo jiný a naštěstí mají peníze i na ten drahý benzín!
    Přeji všem pevné zdraví!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.