sobota 5. října 2024

s výhradami?!


Právě běží na ČT1 seriál Devadesátky. Neviděli jsme jej v roce 2022, tak jsme se rozhodli si jej nahrávat a pak až je čas, se kouknout. Zatím jsme viděli dvě epizody Poprava bodyguarda a Král diskoték a na další čtyři se rozhodně dodíváme. 
Tady nejde ani tak o kriminální případy, většinu si pamatujeme, ale spíš o přiblížení tehdejší doby a její atmosféry. Tehdy výrazně stoupla kriminalita, tenkrát bylo všechno možné a něco samozřejmě přežívá dodnes.
Myslela jsem si však, že seriál má přiblížit tehdejší historii především mladým lidem, protože historie už to je, i když v ní částečně pořád žijeme. Ale seriál je určen nám, kteří si tehdejší dobu dobře pamatujeme. V epizodách padají jména Mrázek, Běla, Jonák a další bez dalšího podrobného vysvětlení. Mně se jméno okamžitě spojí s konkrétním příběhem, ale mladí lidé jen těžko mohou pochopit a to mi přijde škoda.
Potlesk patří ovšem maskérům a kostymérům. Michal Novotný je své roli Ivana Jonáka je téměř zaměnitelný. Podoba i chování je neuvěřitelné.




Tak dnes jen malé televizní okénko.
Znáte tento seriál?
Mějte pohodový víkend.

5 komentářů:

  1. Evi, viděla jsem seriál jako premiéru - maskéři a kostyméři odvedli skvělou práci. Na scénáři se podílel pan Mareš, tak si myslím, že to je hodně věrohodné...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, seriál jsme viděli, když šel poprvé. Musím taky říci, že Michal Novotný byl od Jonáka, jak ho pamatuju z fotek v tehdejších novinách, fakt k nerozeznání.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  3. Na seriál jsme nekoukali dřív a ani teď...Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti zdravím, já jsem seriál sledovala, i když to není můj žánr. Dal mě na něj doporučení nejmladší syn, je mu dvacetpět a ten všechny kauzy a jména zná, zajímá ho to. Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Dívala jsem se na něj poprvé, teď už ne.
    Pěknou klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.