úterý 10. září 2024

památky se otvírají...




V neděli jsme navštívili kostel, kde jsme ještě nebyli. Dávám sem níže úryvek z článku, který už vyšel. Pokud byste se na něj chtěli podívat a na další fotky, tak je to možné zde. Současně probíhala okolo kostela i Zábořská pouť.
Mějte hezký den.


Dny evropského dědictví otevírají dveře památek a byly zahájeny tento víkend. Z mělnického regionu byl otevřen pro veřejnost kostel Narození Panny Marie v obci Kly-Záboří. Obdélníkový jednolodní kostel byl postaven v roce 1884 na místě staršího, který byl poprvé připomínán již v roce 1384, letos tedy uplynulo 140 let od postavení nového kostela. Od roku 1966 je kostel chráněn jako kulturní památka. Jedná se o novorenesanční stavbu s hranolovou věží a v neděli tam právě probíhala zkouška koncertu mariánské středověké hudby, barokní i současné.














4 komentáře:

  1. Každý kostel má to svoje. Byť nejsem věřící, ráda do nich nakouknu když je možnost.
    Pohodový den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný kostel a obdivuhodné jsou ty okenní vitráže a nádherný lustr. Velice zajímavé je umístěna i kazatelna za rohem od hlavního oltáře. Mnohdy právě při návštěvách kostelů objevíme jejich rozdílné uspořádání uvnitř a zajímavá provedení i umístění Křížových cest. Podle původního bohatství obce či města jsou bohatě zdobené i oltáře, vyřezávané a zdobené lavice.

    OdpovědětVymazat
  3. Ač nevěřící, tak do kostelů nakukuju ráda a jsem smutná, když narazím na zavřené dveře. Díky za nahlédnutí do jednoho pro mne neznámeho
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. I já se vždycky ráda podívám…
    Děkuji za reportáž, Marti a přeji hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.