pondělí 5. prosince 2016

jak to vidím já a Justýna


Advent už mám dlouhá léta celkem v poklidu.
Vánoční úklid jsme doma přestali řešit s příchodem našich tří dětí.
Nechat vyčistit před vánoci koberce, pohovku a křesla jsme začali považovat za nesmysl v období, kdy naše tři děti na právě vyčištěné zařízení bytu začaly o svátcích drobit a zašlapávat cukroví a nám stávaly vlasy hrůzou.
Od té doby jsme tuto činnost odkládali na období po svátcích.
Zrovna tak jsme to měli s mytím oken. Děti malovali vánoční motivy úhly a my jsme je lepili na okna. Skříně jsem uklízela po svátcích, když děti dostali nové oblečení a já jsem si v poklidu v lednu bez spěchu vše třídila, vyřazovala a rovnala..
Cukroví jsem ovšem s dětmi pekla dlouhá léta, i když jsem se časem bouřila proti pečení perníčků. 
Děti už byly větší a vyžadovaly, abychom opět perníčky měly, tradice se nesmí porušovat, se slovy: neboj, mami, mi je všechny nazdobíme. Dopadlo to pokaždé stejně, nazdobily sotva pětinu a já pak dokončovala do dvou do rána. 
Jeden rok jsme měli perníčky i na stromečku a naše tehdejší zvířátka - pes Fík a kočka Čičinka - se postarala o nejnižší patra. Nejdříve, kam dosáhla, tam perníčky olízala a pak, když nebylo co lízat, okusovala. Zkrátka spodní patra stromečku byla jejich.
S odchodem dětí z domu a s mojí čím dál náročnější prací jsem  pečení cukroví vzdala a začala jej nakupovat.
Dárky už nějakých více než deset let zásadně nakupuji v teple domova od počítače.
Letos to mám stejně. Snad jen jeden dárek a to jen doplňující jsem nakoupila v kamenném obchodě.
A pořád držím tradici, žádný vánoční úklid. 
Uklízím pravidelně celý rok, tak proč se strhat před svátky. Letos jsem některá okna myla více než desetkrát a ne proto, že bych byla přehnaně čistotná, ale kvůli zatraceným mouchám, protože život v domě na vesnici nese i svou daň.
Jediné co držím odjakživa, před první adventní nedělí řeším výzdobu. 
To si nemohu odpustit, mám to ráda, i když je teď převážně do vánočních svátků jen pro nás dva s mým mužem .
Jediné, v čem je změna, po více než 6-7 letech jsem pekla cukroví.
Doufám, že moje děti tentokrát blog nebudou mít čas číst, chtěla bych je překvapit. 
Milují především moje dortíčky, kterým bůhví proč říkáme "dučesky", Mám teď více času a na víc mě to po těch letech absence opravdu bavilo, tak jsem upekla čtyři druhy cukroví.
 My to s mužem moc nejíme, tak to určitě bude stačit. 
Poklidný čas přerušila tedy Justýna, za prvé když se válela ve skořápkách (můj minulý příspěvek) a podruhé, když si sedla způsobně dnes na židli k jídelnímu stolu a začala tlapkou dosahovat na upečené cukroví a pochutnávat si na něm. 
Hlavně že se snažíme o její vyváženou a zdravou stravu. Cukr tam rozhodně nepatří.
Takže všem přeji, aby si užívali advent hlavně v pohodě. 
Odškrtávat ze seznamu povinností není nutné. Některé povinnosti si diktujeme sami a mají smysl jen pokud je to vlastně radost, někdo má třeba vánoční úklid rád.
 Já jsem si změnila ten seznam na seznam radostí, ten ráda odškrtávám. 
Mám tam napsáno, který dárek už pro koho mám a co je ještě na cestě a co dokoupit na vánoční stůl. Seznam si dělám od té doby, co jsme jeden rok našim malým dětem nadělovali dvakrát za večer po hodině znovu, páč jsme na nějaké dárky zapomněli. No ale nebylo to drama.
Moje teta hledala ukryté dárky celý další rok, páč si nemohla vzpomenout, kam je před svými dětmi ukryla.

12 komentářů:

  1. Ja si vždy vravím, len sa nestrhať pred Vianocami. A keď si konečne všetci sadneme k stolu, tak aj tak strhaná som len ja. Ale okná umývať pred Vianocami ma asi nikto nikdy neuvidí. Príjemný adventný čas prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, rozhodně souhlasím. Rovněž přeji pohodový advent.

      Vymazat
    2. Milá Slunečnice, moc milé psaní.. tak nějak hladí po duši.. Za prvé moc se mi líbí, jak vždycky píšeš MY s mužem, většinou když píše žena, tak píše okna jsem čistila, sedačku čistila, atd.. Je moc hezké číst, že fungujete SPOLU ve všem... A Vánoce nechť si každý udělá jaké je chce, žejo.. Kdo se chce uhonit, následně naštvat všechny kole, tak ať to tak má.. Já taky po loňské pauze něco napekla, něco uklidila, a něco nazdobila.. Všechno úměrně, pro mě je nejvíc ten klid v duši, ten mi k tomuto času sedí nejvíc.. Hezký advent.. Lenka/kočka ps, Justýnka si chce taky užít Vánoce, takže se aktivně účastní, už jsem to pochopila.

      Vymazat
    3. Milá Leni, moc děkuji za milý komentář. Ano, jsme zvyklí odjakživa dělat s mým mužem vše spolu anebo aspoň řešit, v některých fázích života to občas bylo jen na jednom z nás, vždy na tom, kdo měl víc času, ale řešili jsme to spolu. No, Justýnka už si užívá advent... Také ti přeji klid v duši a pohodu. Měj se. M.

      Vymazat
  2. Zdravou výživu pro naše kousourky jsme také řešili, ale od té doby co mi kocour Tomáš vybílil bombonieru francouzských pralinek a nic mu nebylo, to až tak nehrodím. Nechala jsem si ji tenkrát na stolku, Tom nikdy nikde nezbouzel, a když jsem se za hodinu vrátila, tak seděl nad prázdnou krabicí a jen se mlsně olizoval. Od té doby, co položím v obýváku na stolek, tak to jde zkontrolovat, a když zjistí že to nejsou ony pralinky tak mizí pryč. Je to asi labužník, jiné než francouzské nepapá...... pekný advent Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono nejde ani tak o to, že by jim nebylo dobře, když snědí něco nevhodného, ale spíš to není dobré do budoucna. Justýna vysloveně vyžaduje omáčky, ale kdybych jí to dala do její misky, tak si toho nevšimne. Musím jí dát svůj nedojezenej talíř :-), taky to občas porušuju. No je s mazlíčky legrace. Hezký advent. M.

      Vymazat
  3. Marti takhle by to asi mělo být..měla bych si z tebe vzít příklad... :o)
    když já neumím nakupovat moc přez net...miluju ty dárky vybírat očima a sahat na ně :o) i když pár jich taky objednávám ale většinu kupuju tím způsobem co mě cestou cinkne do očí :o) Měj se moc hezky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, každý to máme jinak. Já nesnáším v podstatě nakupování v kamenných obchodech už z doby, kdy jsem byla natolik pracovně vytížená, že mě to zdržovalo, takže jsem šťastná, že mohu přes počítač. Občas ale také nakoupím, co zahlédnu, ale minimálně. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Marti, zrovna dnes jsem přemýšlela, proč před Vánocemi uklízet. Uklízím stále a neustále, přestože si myslím, že nabourávání imunity sterilním prostředím není dobré. Letos upeču jen vánočku a dárky mi také dovezlo PPL a pošta. A mám krásný advent, protože letos asi poprvé ani nepeču, jelikož dostanu a tu vánočku zmáknu s radostí až před. A co tím vším chci říct? TOTO: "Jdeš na to moc dobře a přeji Ti krásné, pohodové dny". Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já se jen snažím dodržet naši několikaletou tradici, jak trávit advent :-) Měj se moc hezky a užívej advent v klidu a pohodě. M.

      Vymazat
  5. Martinko, pěkně jsem si početla a zasmála se.
    Přeji ti klidné adventní dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, děkuji za milý komentář a jsem ráda, že jsem pobavila :-) Pohodové dny. M.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.