neděle 16. prosince 2018

letos ve dřevě



Nevím přesně, kdy se v naší rodině vrátila zpět tradice posílání vánočních pohledů poštou, kdy přesně nás přestali bavit sms a virtuální přání. 
Začala s tím naše dcera, která začala fotit na PF nejdříve Lolu a pak i Alana. 
A ostatní jsme se přidali.
A když pohled k vánocům, tak musí být originální a ne koupený v trafice. 
To mě napadlo už vloni. A objednala jsem pohledy na Fleru.
Letos jsem tam zabrousila znovu a objevila tyto krásné dřevěné pohlednice
Jsou z dýhy a mám všechny stejné, protože tyto se mi líbily nejvíc.
Musím říct, že ve skutečnosti mě okouzlily ještě víc než na fotografii. 
Každý přišel v celofánovém pytlíku i s obálkou.
V pátek už odešly, tak už to nemusím tajit.
Ještě musím napsat o jedné věci, která s tématem pohlednic jen zdánlivě nesouvisí. 
Ve statistice blogu jsem si všimla, že někdo vyhrabal loňský příspěvek z listopadu a během týdne se zvyšovala neustále čtenost a furt to pokračuje. Vždycky mě zajímá, jak někdo přijde na starý příspěvek. Někdy stačí nějaké slovo ve vyhledávači a zobrazí se můj článek. Někdy se mi povede i zjistit, co to bylo za slovo. Když pořád čtenost stejného příspěvku stoupala, podívala jsem se na něj. Název někdy stačí fakt málo mi vůbec nic neříkal.
Nebyla to náhoda. Asi jsem si ho měla přečíst. Tenkrát jsem vyslechla smutné prosby, které se mi objevily na facebooku a začátkem listopadu jsme posílali s mým mužem dva pohledy dětem nemocným rakovinou. Chlapeček v Americe umíral, a tak pro něj rodina připravila vánoce v listopadu a splnila mu jeho vánoční přání slavit vánoce s celým světem, Prostřednictvím pohledů.
Znovu mě to dojalo. 
Podívala jsem se na druhé jméno a vyhledala na facebooku Lenku. 
Lenička se sice pořád pere s tou hroznou nemocí a ještě nemá vyhráno, ale na rozdíl od loňska už má krásné vlasy.
Letos jsme jí tedy poslali pohled vánoční. 
Snad ještě pořád ráda dostává pohledy a náš jí udělá radost.
A my máme dobrý pocit.
Přeji pohodovou třetí adventní neděli.

26 komentářů:

  1. Posílám znovu pohlednice asi čtyři roky, kdy jsem byla otrávená snůškou sms zpráv na Štědrý den a nebavilo mne na ně odpovídat, protože mi to zase na druhou stranu přišlo slušné poděkovat. Posílám pohlednice, které malují postižení a každý rok jim přispívám nákupem celého vánočního balíčku, který obsahuje i obálky, kartičku s ročním kalendářem a papírové vánoční visačky. A z toho mám také dobrý pocit, že jim pomohu, sama mám radost z jejich tvoření, kdy třeba malují prsty u nohou a takové krásné malby dokáží.
    Ty jsi Marti vybrala moc hezké pohlednice.
    Krásnou neděli i tobě.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je krásné. Dala bys mi nějaký kontakt, kde se dají pohlednice koupit? Mám ráda, když to dává ještě další smysl, pomoc někomu druhému. Uložila bych si to na příští rok. Moc děkuji.

      Vymazat
    2. Marti jsem moc ráda, že ti máš zájem o kontakt, zde je: www.umun.cz. Jejich nabídka zásilky činí 189,-Kč, píší, že jejich zásilka nezavazuje k odběru ani k vrácení a samozřejmě, že lze přispět jakoukoliv částkou na jejich konto. A v nabídce mají i různé produkty - hrníčky, trička, tašky potištěné obrázky, které malují postižení malíři.
      Ála

      Vymazat
  2. Také jsem si po dva roky objednávala vánoční pohlednice na Fleru. Ty tvoje se mi moc líbí, letos sice pohlednice neposílám, tak snad příští rok. Pokud dá Alenka odkaz, tak bych i já ráda přispěla na dobrou věc.
    Přeji Ti krásnou třetí adventní neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, odkaz už napsala Péťa viz níže. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, my to máme zrovna tak jako Alenka. Na Vánoce i Velikonoce nám pravidelně přijde domů zásilka s pohlednicemi, katričkami, samolepkami. Kresby malují lidé s tělesnám postižením. Malují především ústy a nebo nohou. Další informace najdeš na www.umun.cz
    Tvé pohlednice jsou nádherné, opravdu se mi moc líbí.
    Měj prima dny. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, moc ti děkuji za odkaz. Už jsem si stránky uložila. Doufám, že si za rok vzpomenu. Mají tam moc krásné pohlednice. Měj hezký nový týden.

      Vymazat
  4. Pohlednice jsou opravdu moc krásné. Některým svým známým posílám obálku s přáním - je to fotografie nebo fotomontáž mnou vytvořená a některým přání posílám mailem. Jsou to příjemci mých ranních každodenních fotečkových pozdravů.
    Měj se hezky!
    Hanka
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i já samozřejmě posílám pozdravy i přes email a přes facebook, ale pár papírových vždy pošlu nejbližším. Hezký týden.

      Vymazat
  5. Marti, máš pravdu - pohled je něco úplně jiného, než třeba sms.
    Pohledy si vybrala nádherné a to, kam jste je s mužem poslali je víc než krásné!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i nás těší trochu jiný rozměr poslání některých pohledů. Je to dvojí radost. Když pohledy vybírám a pak když je posílám. Moc pozdravů i Tobě.

      Vymazat
  6. Vybrala sis moc pěkné pohledy. Já pohledy už vlastně skoro neposílám, možná bych mohla zase začít.
    Hezkou adventní neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no nadchly mě a moc mě těšilo jejich vybírání. Měj pohodový nový týden a ať zvládneš pracovní stres.

      Vymazat
  7. Marti, krásné pohlednice, ty udělají určitě radost. Větší než sms.
    Přeji příjemnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, skoukla jsem na fléru taky.Jsou nádherný.Letos už neobjednám.Taky si počkám na Alenku, jestli zveřejní odkaz.Ráda alespoň tak pomůžu. HEZKÝ ZBYTEK NEDĚLE.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, odkaz už zveřejnila Péťa viz výše a musím říct, že jsou tam nádherné pohledy. Už jsem si stránky uložila. Měj se krásně.

      Vymazat
  9. Ahoj Marti, také mě neoslovují vánoční SMS, jelikož jsou pro mě neosobní, a přestože pár přání posílám elektronicky, pro pár nejbližších přátel kupuji ručně vyráběná přání dětmi ze speciální školy a rozesílám je do všech koutů. A vím, že z nich adresáti mají radost. A ty máš odeslané moc krásné jsou pohlednice. Pěkný večer přeje Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, mě naprosto přestaly bavit sms v době, kdy jsem ve své profesi dostávala desítky sms denně a ještě se staženými veršovánkami z netu, které se opakovaly ve většině přání pro daný rok. Jéé ten tvůj nákup má taky větší smysl a dvojí radost. Úžasné. A komentář jsem pochopila i bez opravy. Kdybys věděla, jak mně se občas povede napsat zprávy. Tiskový šotek funguje a já si musím zprávy po sobě číst i 3x, než je odešlu. Neboj nejsi sama :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  10. Oprava: Chtěla jsem napsat: A ty máš odeslané moc krásné pohlednice. Vůbec nevím, kde se tam vzalo slůvku jsou. Že by roky?:)Marcela

    OdpovědětVymazat
  11. Pohlednice jsou krásné. Moc se mi líbí nápad vyrábět je z dýhy.
    Já posílám SMS (ty posílám kamarádům, kteří žijí skoro pořád "online") i pohledy, těm co je dokážou ocenit a udělají jim radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, i já to tak mám. Jo a odpověděla jsem ti na tvůj komentář pod adventní výzvou. Děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  12. Krásná tradice,pohlednice jsou opravdu nádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, obnovená tradice :-), na kterou se každý rok těším. Měj se krásně.

      Vymazat
  13. Martinko,
    nestíhám, nestačím,výzvu svícnů jsem u tebe prošvihla ...a teď čtu, že se člověk má zastavit,...řekni to prosím u nás v práci :-o
    Pohlednice posílám stále, je jich čím dál méně, ale stále jsou !
    Také využívám už roky stejný zdroj www.umun.cz a každým rokem žasnu co dokáží jejich klienti namalovat :-)
    Tvoje pohlednice jsou netradiční, ale krásné!
    Měj krásný adventní čas !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilonko, jistěže v práci se zastavit nemůžeš a i já si vzpomínám na ten stres před vánoci. Je to myšleno spíš tak, kašli na vše ostatní. Na všechny ty nesmyslné tradice mytí oken, velký úklid, napečeno desítky druhů, to nám radost nepřinese.Tak vše zvládni a měj aspoň trochu pohodový advent. A svícny klidně nafoť i v lednu, myslím, že všichni se rádi pokocháme.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.