pátek 17. května 2019

čtvrtek s Bárou


Vzhledem k našemu téměř identickému pohledu na svět a identickému založení našich rodin nás ani čtvrtek nepřekvapil. Byl plný dobrodružství, ale to si nechám až na zítra. Na napsání potřebuji čas.
Tak dnes jen vážně ze včerejšího setkání spisovatelky se čtenáři u Kolína. 
Zkrátka setkali anebo setkaly se u Kolína.
Právě jsem dopsala článek do novin, a protože se týká Báry, mohu jej na blogu zveřejnit ještě před zveřejněním v novinách i s pár fotkami. Psát znovu se mi to fakt nechce. Vyřádím se až zítra, jen se bojím, že včerejší anabáze s naší "velkou cestou", která nám přinesla oběma bolení břicha od smíchu, je nepřenosná. Ale Bára na mě tlačí, tak ji musím zvěčnit na blogu pro nás dvě.
Dnes ale vážně jen článek:

Autorské čtení spisovatelky Barbory Walterové Benešové zakončila autogramiáda
Marta Dušková

Setkání se spisovatelkou Barborou Walterovou Benešovou se po besedách v Mělníku uskutečnilo v Obecní knihovně Dobřichov na Kolínsku. V loňském roce vyšla autorce třetí kniha. Po románu Dívka, která nesměla mít sny a Dívka, která ztratila budoucnost byl vydán román pro příznivce vědecko-fantastické literatury Došel nám čas.

Na čtvrteční besedě v Dobřichově si návštěvníci poslechli kapitolu z knihy v podání autorky. Poté následovala beseda a spisovatelka odpovídala na dotazy lehce a s humorem. Setkání proběhlo v příjemném prostředí zasedací místnosti obecního úřadu s laskavým přivítáním vedením knihovny, kterému se povedlo vytvořit vřelé rodinné prostředí.

Postapokalyptický román Došel nám čas je sondou do života prostých lidí, kteří jsou nuceni po světovém blackoutu se starat sami o sebe a zajistit si obživu způsobem na úrovni pravěku. Tématem setkání v Dobřichově bylo i vyprávění, jak se sama autorka, dříve redaktorka deníku, nyní tisková mluvčí a vedoucí odboru vedení mělnického úřadu, na tuto situaci připravuje, o založení vlastní farmy, kterou považuje za určitou naději na přežití lidstva.

„Besedy mám ráda. Beru je jako určitou obhajobu knihy. Reaguji na negativní komentáře, které se samozřejmě po vydání knihy objevují a já mám pocit, že je dokážu obhájit nejlépe přímo mezi čtenáři“, odpovídá spisovatelka na otázku, co jí přináší besedy. „V komentářích se objevuje například kritika na hlavní představitelku, a některým čtenářům připadá neschopná postarat se sama o sebe. Ale to byl spisovatelský záměr ukázat dnešní generaci žijící uprostřed moderních technologií pravdivě. Ani moje děti by se o sebe nedokázaly postarat“.

Román autorky je mezi čtenáři úspěšný a v loňském roce se umístil v prodejnosti do desátého místa v žánru sci-fi a fantasy literatury. Čtenáři se mohou těšit na nové dvě knihy, drama ze života kanibalů a téma svět po pádu asteroidu, které čekají na vydání.







14 komentářů:

  1. Myslím, že jsme si to vážně užily obě dvě a celkem jsme se nasmály :-D Díky z procvičení břišního svalstva a proklínám tě, protože se nemůžu ani zvednout ze židle, jak mě ještě stále břicho bolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem se zasmála dnes znovu, když jsem psala o naší anabázi. A prý celkem jsme se nasmály... Jak celkem???!!!

      Vymazat
  2. Já snad nikdy na autorském čtení nebyla - mám mezery ve vzdělání. Myslím, že v v obecní knihovně to muselo být milé setkání - tam chodí zarytí čtenáři a ti myslím budou dobrými posluchači.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem absolvovala hodně scénických čtení v divadle, vlastně hlavně kvůli dceři. Na autorském čtení kromě Bářiných jsem byla snad jednou. Hodně posluchačů v knihovně i Bářinu knihu četlo. Měj se pěkně.

      Vymazat
  3. Jsem na tom jako Stáňa, také jsem ještě na autorském čtení nebyla. Určitě je zajímavé setkat se s autorkou knihy a dozvědět se něco zajímavého. A těším se na pokračování vyprávění. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, už můžeš číst, už jsem dopsala pokračování :-) Měj hezký víkend.

      Vymazat
  4. Marti, musely jste si to s p.Bárou užít, když si tak krásně rozumíte .To je opravdu dar, že jste se našly.Já měla kamarádku od základny a pak po 35letech šlo vše do kopru, kvůli jejímu druhému manželovi. Měj krásný víkend s mužem a Justýnkou.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ano i já si to uvědomuju, že takové souznění se jen tak nepovede. I vy všichni tři si užijte víkend. My jsme konečně doma a mám v plánu se z domu ani nehnout.

      Vymazat
  5. Marti, rada som sa začítala do tvojho článku ... Mať dobrú kamarátku, spriaznenú dušu je veľké šťastie. Manžel, det, sú nám najbližší, ale sú veci, ktoré sa dajú "riešiť" len s kamarátkou ... tiež to máš tak ? hi hi L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, ano, kamarádů má člověk dost, ale opravdu dobrou přítelkyni třeba někdy ani jednu. Já jsem ráda, že ji mám a vím, že když zavolám o půlnoci, tak přijede. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Na autorském čtení jsem byla asi dvakrát a už to je sto let.
    Marti, děkuji, že si nám ho přiblížila.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Takové akce bývají pěkné. Sejdou se lidé, které povětšinou spojuje tzv. krevní skupina, takže je to oboustraně přínosné. Dobrá kamarádka je dar!
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.