pátek 7. května 2021

otevřeno


O Skalním obydlí jsem už psala na blogu několikrát a dávala i fotky. Kdo máte chuť si je prohlédnout, můžete tady v článku Skalní byt z roku 2016 a zmínka je i v článku Dny lidové architektury z roku 2019. Ke skalnímu obydlí ve Lhotce na Mělníku se dnes vracím z prostého důvodu. Dnes jsem psala článek, že je pobočka mělnického muzea opět otevřena a je to krásný výlet a navíc jsem objevila i video, které vás virtuálně obydlím provede.
A dávám sem i článek s informacemi z dneška, který na svoje zveřejnění teprve čeká, ale mě se nechce psát znovu. 
Moje osobní pocity z návštěvy této zajímavosti si můžete přečíst na odkazech výše. 
I pár mých použitých fotografií jsou z roku 2016. Je to pohled z venku, fotky přímo zevnitř bytu najdete v prvním článku z roku 2016.
Mějte pěkný den.





Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je otevřeno
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník otevřelo od čtvrtka 6. května opět svoje Skalní obydlí ve Lhotce a otevřeno bude do 26. září. Příjemný výlet z Mělníka po žluté značce do Lhotky, trasa je dlouhá 6 km, nebo je možné využít dopravy vláčkem do zastávky Lhotka u Mělníka a pak dále 500 metrů přes náves. Na plotě u skalního obydlí je možné shlédnout výstavu kokořínské přírody Marcely Holubové, zooložky muzea.

Obydlí je otevřeno vždy od čtvrtku do neděle v době od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Parkování je možné na návsi, příjezd ke skalnímu obydlí není možný, je zde zákaz vjezdu. O historii obydlí jsou zveřejněny informace na www.muzeum-melnik.cz:

"Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku. Ta vznikala převážně v druhé polovině osmnáctého století a ve století devatenáctém. Žili v nich ti nejchudší z obce, někdy obydlí sloužila k dočasnému bydlení například po požáru a také jako úkryty v dobách válečných apod. Některá měla svá čísla popisná a patřila obcím, které je přidělovaly jako obecní byty.
Skalní byt ve Lhotce u Mělníka pochází pravděpodobně z poloviny 19. století a je nejdéle obývaným kokořínským skalním obydlím. Poslední obyvatelka Marie Holubová se zde narodila a žila až do svých 80 let (do roku 1982).
Od roku 2009 je zpřístupněno veřejnosti s ukázkou původního bydlení a hospodaření ve skalním bytě a malou ukázkou zemědělské techniky.
Jde vlastně o celé hospodářství vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku. Dvě malá okénka v patře patří bývalé sýpce. Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Toto skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení.
V chlévu bydlí kráva Straka (věrný model v životní velikosti). Obdivovat můžete také funkční repliku původních kachlových kamen".

Do Skalního bytu ve Lhotce, pobočky mělnického muzea, je možné nahlédnout i virtuálně prostřednictvím videa níže.

7 komentářů:

  1. Marti, Tvé články o skalním obydlí si pamatuji a moc ráda bych se tam jednou podívala. Škoda, že to není blíž, určitě bych muže vylákala na výlet.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, toto je místo, které určitě stojí za návštěvu a mně by se tu líbilo. Tak třeba někdy se mi sem podaří zavítat. :o)
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, početla jsem si, prohlédla si video. Určitě se tam někdy zajedeme podívat.
    Další skalní obydlí je k vidění také v Harasově, ale bohužel není (tedy v době naší návštěvy nebylo) přístupné.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za připomenutí Kokořínska, které je fajn místo pro výlety - včetně skalních obydlí.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti ten skalní byt je zajímavý. Dříve tak bydlelo asi více lidí jako například jsou Valečovské skalní byty v Českém ráji. Když jedeme do Děčína tak tam mezi obcí Mlýny a Horní Kamenicí u potoka bydlí jedna bezdomovkyně ve skále už několik let. Venku má zrcadlo a občas tam má prádlo a tašky s odpadky. Teď už jsme tam od podzimu nejeli, tak nevím, zda tam stále ještě bydlí.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, se zájmem jsem si přečetla a prohlédla vše. Neumím si představit, že bych bydlela takhle ve skále. I když já vlastně bydlím ve čtvrti, která se jmenuje Skála, býval tu lom. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, myslím, že i já si článek pamatuji. Kousek od nás jsou taky takový skalní komplex obydlí (Zderaz). Bydle takhle si tedy neumím představit...
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.