pondělí 29. května 2023

někdy prostě musím

ilustrační foto

Někdy musím reagovat na nějaký problém nejen osobně, ale i jako redaktorka, protože mě téma buď nutí k zamyšlení nebo rozčiluje, připadá mi nějaké jednání nepochopitelné apod. V článcích ale striktně odděluji pracovní a soukromé, proto je pod článkem oddíl Slovo redaktorky, kde vyjadřuji svůj názor. Tady jsem opět musela a vše je v článku, který už vyšel v sobotu. 
Mějte pěkný den a ať se pohybujete mezi samými slušnými lidmi.

Kam zmizeli slušní lidé?

Kyberšikana, nadávky, urážky na sítích, zdá se, rostou geometrickou řadou a netýká se to jen veřejně aktivních osob, i když těch především a v první řadě jsou to většinou ženy.

Kam zmizeli slušní lidé? Pravděpodobně odcházejí kvůli těmto nepochopitelným hejtům, které už v některých případech přesahují všechny hranice a měly by být trestné či aspoň pokutovány.

V Čechách jsou diskuse na internetu a sociálních sítích často plné nadávek a osobních urážek, pakliže dojdou argumenty, a není je možné nějak postihnout, protože takový český zákon není.

Například v Japonsku považují kyberšikanu za natolik závažnou, že je možné za ni jít i do vězení. Minulý týden byl tady odhlasován zákon, který bude výrazně přísněji postihovat urážky na internetu. Nově se zvýší horní hranice trestu až na jednoleté odnětí svobody a pokutu do výše 300 tisíc jenů, což je 51500 Kč. Dosud to bylo 30denní vězení a pokuta 1000 jenů (1700 Kč).

O jednom odstrašujícím příkladu informovala organizace HateFree Culture prostřednictvím článku na webu Heroin „Ty kozo namyšlená.“ Urážky a nadávky ve veřejném prostoru si nenechme líbit, důvody jsou jasné | Heroine.cz. Článek popisuje urážky a nadávky, které jsou pro normálního člověka nepochopitelné.

Proč ty nenávistné a agresivní reakce? Pokud se někomu nelíbí něčí práce, je možné ji kritizovat slušným způsobem. Tenhle způsob komunikace vytlačuje z veřejného prostoru slušné lidi, a pokud se vytratí z kyberprostoru normální lidská slušnost, mohli by tam zůstat jen lidé s psychopatickými rysy.

Názor redaktorky
Dle mého názoru urážky a nadávky potřebují používat lidé s malým sebevědomím, s chudým vlastním životem a absencí osobního života. Možná plni závisti a nenávisti, nevím k čemu. Slušný člověk to jen těžko pochopí. Myslím si, že takové jednání špiní právě samotné autory, i když jejich snaha je jiná. Neumím se vůbec vžít do takových lidí a nepochopím nikdy jejich chování. Vlastně ani nechci. Dokud však nebudeme brát takové jednání vážně, nezmění se vůbec nic. Navíc tohle jednání považuji za naprosto zbabělé, i když autoři mají jistě naprosto jiný pocit. Anonymita virtuálního světa jim umožňuje toto nenávistné jednání. Myslím, že ve skutečném světě nemají odvahu vyjádřit svůj názor.
Myslím, že s nenávistným a nepochopitelným komentářem v nějaké podobě se někdy pravděpodobně setkal každý z nás. Já je mažu a nereaguju, protože na to právě autor čeká, zájem jej živí. Ohánět se v tomhle případě svobodou slova je scestné. Svoboda slova neznamená, že můžeme urážet a nadávat lidem kolem sebe.

Navíc moje svoboda končí tam, kde začíná ta tvoje.

Ilustrační foto zdroj Zprávy pro všechny

6 komentářů:

  1. Sem tam si někdy přečtu nějaký komentář na určité téma např.na Seznamu a je to tedy někdy fakt síla. Co se to teď s lidmi stalo- urážejí se, nadávají si, nejsou schopni normálně reagovat na odlišný názor.
    Pěkné dnešní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je to zvláštní doba. Lidé se skrývají za anonymitu nebo si založí fiktivní profil a tak nadávají s tím, že je nikdo nezná a o slovním vyjádření vulgaritami nemluvě. To mnohdy čtou i děti a pak najednou zjistíme, že stojí patra školáků a školaček, za jejichž slovník by se musel stydět i "pověstný dlaždič". Jen že upozornit je...je někdy ještě horší a bez ohledu na věkový rozdíl se můžeme "se zlou potázat". Mám to z vlastní zkušenosti. Tak že už raději dělám, že nic neslyším, nebo odejdu dál, abych to nemusela poslouchat. Že jsou mnohdy dívky horší než kluci, jsem si také všimla. Slušnost a úcta mizí a tak můžeme u starých filmů vzpomínat na časy, kdy děti svým rodičům vykaly...měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Obě komentující nade mnou musím podpořit a mám stejný názor,
    Martino, je to čím dál horší, alespoň v určitých kruzích.Jsou tací, že už ani nezdraví a neděkují, v busu z Prahy do N. klidně mluví jako čuně holčina kolem 20 a nikdo se neohradí.
    Mějte se v C. krásně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, více méně souhlasím s tvým komentářem. Včetně té zbabělosti...
    Hezký den (a samé hezké komentáře ;-))

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymita dává některým lidem velkou sílu. Kdo ví, jestli by dovedli všechnu to zlobu, urážky říct do očí...
    Marti, přeji příjemný den jen s lidmi, kteří za to stojí. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti, také bych řekla, že ubývá slušnosti mezi lidmi a přibývá agresivity. A nejen ve virtuálním světě... Přeju hezký sluníčkový den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.