úterý 19. února 2019

Rákosníčkova mlha aneb čištění života





Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál ...
Dovolila jsem si použít úvod pohádky seriálu Rákosníček, protože tak to u nás vypadá už několik dní. Každý den mlha, kde nevidíte na krok a která ustoupí až odpoledne. 
A mráz maluje, i když je tráva zelená. Kovoví ptáčci jsou indikátory mrazu. 
Jakmile mrzne, jejich oči nejsou hnědé, ale bílé.
Tak jsem dnes ráno nafotila pár detailů z naší zahrady.
Nevím, jestli je to tou mlhou, ale já jsem už pár dní neobvykle činorodá. 
Ne, předčasný jarní úklid to není, ten nedělám, i kdyby měl být časný.
Je to úklid "když se mi chce".
Před dvěma dny jsem uklidila v "hrací skříni" a vytřídila hračky, na které jsou už vnoučata velká a připravila tašku pro azylový dům. 
Při tom třídění přišel nápad, že mě vlastně téma azylových domů zajímá a v deníku se o nich nepsalo spoustu let. Včera jsem si dohodla schůzku a mám téma na článek, který mě fakt láká.
Včera jsem pokračovala knihovnou v obýváku, která mě už iritovala delší dobu, ale chuť nebyla veškerá žádná.
Konečně včera přišla a strhla jsem i mého muže. 
Nejdříve jsme třídili odložené složky papírů dávno proběhlých událostí, které aktuálně odložíte s tím, kdybyste je ještě náhodou potřebovali. Bylo toho dost a obývák se v cukuletu proměnil ve sběrnu papíru, které se válely na zemi všude kolem nás. A když už se odhodláte k takové trapárně jako je čištění našich životů, už nemůžete na štěstí přestat. Za chvíli vás to i docela baví, aspoň nás dva to bavilo. Vyhazování prošlých událostí vašeho života je vlastně hodně očistné.
Tohle byla nejhorší práce. Pak už jen kýbl, hadr a schůdky, utřídit knihy, programy z divadel, které nejde vyhodit, ale jen tak je hodíte do knihovny, vytřídění spoustu nasbíraných novin s mými články a rozhovory, nějaké jsem musela nechat, páč občas čerpám inspiraci sama ze sebe.
No a večer bylo hotovo, knihovna je velká a já měla prostoje kvůli odpočinku, a krásně se mi teď v mém pracovním koutku, kde mi za zády vládne rohová knihovna, dýchá.
Dnes přemýšlím, jestli nemám někde pokračovat. Ale oblečení a s tím související záležitosti třídím často a nedávno šlo do dalšího kola spoustu věcí.
No do šuplíků, kam se dávají písemnosti s delší trvanlivostí, záruční listy, návody a už jich tam taky bude dost s prošlou lhůtou spotřeby, se mi teda fakt nechce.
Musím zase počkat na úklid "když se mi chce".
Ale je to fakt dobrý pocit. Ale není to nic pro toho, kdo třídí pořád, ten si to moc neužije. 
Je to pro takové lemply a lenochy, jako jsme my dva doma.
Trochu jsme si zase pročistili život.
Jo a mlha je stejná jako ráno, když jsem fotila.









20 komentářů:

  1. Marti, mě k úklidu spíš vybízí sluníčko, když zasvítí do bytu. A že poslední dny svítí pořád. Krásně vyhřeje byt a můžeme i stáhnout topení. Muž jel včera na chalupu, myslel si, že už bude moci dělat něco na jeho malém hospodářství. Pak mi volala, že přijede domů, protože je ještě hodně sněhu. Já jsem se mezitím pustila do gruntování panenek. Na knihovnu se také chystám, máme knihy, které ani antikvariát nevykupuje, ale mají tam poličku, kam se takové knihy dají dát.
    Moc se mi líbí fotografie s námrazou, ptáčci jsou kouzelní.
    Přeji krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, sluníčko mě začne naopak lákat ven, takže to pro mě není impulz k úklidu. Asi to u mě vůbec nesouvisí s počasím. Jo ty ptáky miluju. Dnes byl první den bez mlhy. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  2. Martičko, to ti chválím, škoda, že taková chuť do probírky a uklízení není nakažlivá, že by ode mne manžel chytil vira a dali jsme se oba do toho. Už se taky chystám na jednu takovou akci, máme asi 20-30 alb s fotkami, ještě z doby, kdy jsme si dávali dělat ty papírové a musí se čas od času odstranit prach a podobné věci. Vyhodit je nechci.
    Knihovna a skla na ní a okna...to mě čeká co nevidět. A mlha stejná jako u vás.
    Pa - posílám pozdrav po Labi... Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já mám knihovnu otevřenou, takže skla nemusím, za to častěji utírat prach. Dnes poprvé žádná mlha. Měj hezké dny.

      Vymazat
  3. Marti, ty fotky jsou úžasné! U nás je od ráda azúro :o)
    A úklid - už se těším na ten jarní, hrozně ráda peru bundy, ošetřuji zimní boty a vše ukládám a schovávám... na to si tedy ještě počkám :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, úklid zimních věcí mám taky ráda. Ale nijak na něj nespěchám, už mám zkušenost a párkrát se stalo, že jsem za pár dní ty věci zase vytahovala. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Marti, my měli poslední dny modrou oblohu už od rána. I dnes. Ale po poledni se zatáhlo a je po sluníčku. Nicméně fotky máš krásné a ta ptačí, ta tedy u mě vede :)
    A k úklidu...ani nevím, co to u mě podnítí. Ale nějak mě to čas od času taky přepadne. Občas mám, mezi námi ženami, pocit, že v tom má prsty i náš cyklus.
    Marti, měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, mě už cyklus netrápí a myslím, že ani neovlivňuje, ale máš pravdu, dřív to tak bylo. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, krásné fotky s námrazou. Také se chystám už pár víkendů založit nějaké písemnosti a jiné šanony přendat na půdu. Jenže se mi ještě nechtělo. :o) Ale tlačím to před sebou, tak až bude nějaký škaredý víkend se do toho snad pustím.
    U nás ráno námraza ano, ale mlhy nejsou, naštěstí.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, jen pár víkendů? To u nás to rozhodně byly minimálně měsíce. Měj hezký zbytek dne.

      Vymazat
  6. Marti, krásné fotky.U nás už svítí sluníčko několik dní,ale v noci mrzne.Mě teďka nic nebaví, Svíčky na tom je zle.Zjistili jí rakovinový nádor a představ si v tlamičce.Jaterní testy dopadly celkem dobře .Před třema dny jí otekla spodní čelist a my jsme si mysleli, že od zubu.Nedá se to operovat, je hluboko ve tkání a dost rychle roste.Doktor nás ubezpečil, že jí to nebolí.člověk na takový zprávy není nikdy připravený.Měj hezký večer, já si jdu nalít skleničku vína.Martina
    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět překlep, místo svíčky Evičce.Nechápu ty svíčky.

      Vymazat
    2. Martinko, nemusíš opravovat, já jsem pochopila a je mi to moc líto. Drž se, já bych na tom nebyla jinak.

      Vymazat
  7. Mlhu od Roudnice až za Ústí jsme zažili v sobotu, fuj, bílo a bílo. Úklid závidím.
    Ptáci nemají chybu, hned bych je na zahradu brala.
    Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ptáky má ještě ze své minulé zahrady, takže už nějakých víc než deset let. Nákup v OBI. A mám je ráda. A s tou námrazou vypadají vždycky úžasně. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  8. Máte to na zahradě pěkně ojíněné. U nás bylo ojíněno taky, ale bez mlhy, hned ráno vykukuje sluníčko a námrazu rychle rozpouští.
    Do nějakého třídění a uklízení se dokopávám dlouho, hodně dlouho, ale když už na nějaké dojde, tak pak mám dobrý pocit. Nedávno jsme taky vyhazovali staré "papíry" (záručáky, staré smlouvy, účty, návody....) - celá krabice toho byla. A o víkendu jsem zredukovala své zásoby šátků a šálek na ty, které opravdu nosím a ten zbytek se chystám poslat dál.Už mám dokonce zájemkyni ...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem se taky dokopávala dlouho, a dlouho a dlouho. Já o tom musím několik měsíců mluvit a čekat až to na mě přijde :-) Měj pěkný večer.

      Vymazat
  9. Je zaujímavé, že u vás máte hmlisté počasie niekoľko dní, keď na väčšine blogov máme krásne, jarne, slnečno ... :)) Ale aspoň si mohla nafotiť také krásne fotky ... U nás takýchto dní s inovaťou bolo v zime veľmi málo ...Tiež sa chystám vytriediť písomnosti. Ake keď u nás je to tak ... Ja by som to potriedila veru rýchlo, ale môj muž je chronický odkladač a nič sa nesmie vyhodiť ... Riešim to tak, že vyhadzujem tajne ... zíde z očí, zíde z mysle ... viem, nie je to ideálne, no ale poradím si ??? hi hi Martim maj pekné, konečne slnečné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, můj muž vyhazovat teda umí, ale taky se tím probírá a studuje to, než to vyhodí. Já jen šup šup. Měj hezký večer.

      Vymazat
  10. Děkuji Vám moc za tento komentář. Nedávno jsem se ptal pánů, kteří nám čistí naše ulice na stroje, které si pořídily nebo kterými čistí naše ulice. Bohužel mi však nemohli odpovědět. Naštěstí jsem narazil na jeden web, kde jich pár porovnávají a já si tak budu moci nějakou vysokotlakou čističku pořídit i k nám na chatu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.