středa 14. dubna 2021

mám husí kůži...

Tohle mě ráno zasáhlo, i když se mě to vůbec netýká.
Toto nelehké téma na mě vykouklo při pravidelném psaní článků do magazínu.
Narazila jsem na téma, ke kterému pravděpodobně nebude lhostejná žádná matka a i babička a já jsem obojí.
Hned mě napadlo, že tento bohulibý projekt musím poslat dál.
Prostřednictvím výpovědi člověka, který to prožil, by mohlo mít toto upozornění větší dopad na mladé lidi než nějaké přednášky.
Proti svým zvyklostem dávám dnes článek, který jsem právě dopsala a přiznávám, že ze zpovědi mám husí kůži. 
Tak dnes aktuálně, ještě horké z pece. 
Zpověď matky drogově závislé dcery si můžete poslechnout níže. 
I přes to velmi těžké téma vám přeji klidný den. 

Poutavá zpověď matky drogově závislé dcery
Marta Dušková

„Kdyby moje zpověď zachránila jen jednu jedinou rodinu, jednoho jediného člověka, mělo by to pro mě smysl. Chtěla bych, aby si děti díky tomu, co píšu, uvědomily, co cítí jejich rodiče…“.

Toto je úvod online preventivní výstavy Děti a závislost aneb Mne se (ne)týká. Foto výstavou provází poutavá zpověď matky drogově závislé dcery, kterou čte Valérie Zawadská.

Ve zpovědi se lidé dozvědí průběh života narkomanky a její rodiny, jak poznat osobu závislou, jak se zachovat, když rodiče zjistí, že jejich dítě bere drogy, jaké jsou možnosti v léčbě závislosti, jaké může mít následky nelegální prodej drog.

Putovní výstava měla být původně představena na nově zrekonstruovaném nádraží v Kralupech nad Vltavou. Jelikož to současná situace neumožnila, bylo natočeno toto video.

Výstavu Děti a závislost, aneb Mne se to (ne)týká zrealizoval TÝM pro mládež Brno – venkov a společnost Podané ruce. Cílem výstavy bylo především zamyslet se nad touto problematikou a vyvarovat se podobných životních omylů.

Názor redaktorky
Bohudík nemám tyto zkušenosti a ani jsem se nikdy ve svém okolí s drogově závislým nesetkala, přesto jsem si poslechla celou výpověď a běhal mi mráz po zádech. Jako matka tří dospělých dětí a čtyř vnoučat se umím do pocitů matky vžít a prožít to.
Jsem ráda, že jsem to nikdy neprožila na živo.

10 komentářů:

  1. Působivá zpověď. Tvrdá realita, kterou by si žádný rodič prožívat nepřál. Bohužel, někteří toho ušetřeni nejsou.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. To je hodně těžké téma...bohužel jako každá závislost se řeší velmi těžko a je to běh na dlouhou trať, která na konci může znamenat i smrt.

    OdpovědětVymazat
  3. Kamarádi řešili několik roků závislost syna na automatech. Taky děs. I když alespoň zdravotně bez problémů. Naštěstí to dobře dopadlo. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Vím co čem to je... A k tomu věci, které s tím souvisí. Nejedná se o žádnou asocialni rodinu, která se dětem nevěnuje atd.. Ani rodinu velmi bohatou, která projevuje lásku penězi. Co dodat... Držme palce všem co to musí řešit, ať vše zvládnou.

    OdpovědětVymazat
  5. Mrazí mě z toho. Vzpomněla jsem si na to, jak mi jeden známý herec, který na konci minulého roku odešel, vyprávěl o svém synovi, který "spadl" do závislosti na drogách. Ten smutek vnímám ještě dnes. Smutek táty, který mu nedokázal pomoci, který byl nešťastný z toho, že syn doma krade, aby měl na drogy. Jeho věta: "Kdo to nezažil, těžko to pochopí", mi nikdy z mysli nezmizí.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem na tom stejně jako Alenka a vím o kterého herce se jedná. Musí to být strašné a ono je to podobné i alkoholismem i jinými závislostmi. Znala jsem alkoholika. Střízlivý - to byl zlatý člověk, ale jak se napil, tak byl zlý, všechny kolem sebe urážel a ani pro ránu nešel daleko a bylo mu jedno zda je to nejlepší kamarád nebo milovaná manželka či děti. Bylo to hrozné. Několikrát byl na léčením, ale rádoby "kamarádi" ho do toho bahna stáhli znovu. Tak že to vše skončilo rozvodem, a on bůhví kde.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, zpověď si pustím. Musí to být strašné, dívat se na vlastní dítě s jakoukoliv závislostí a nevědět, jak mu pomoci. Pokud totiž ono samotné nebude chtít, většina snah je marná. Mám štěstí, že jsem se s tímto problémem nikdy nesetkala a snad ani nesetkám. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Naštěstí nemá takovou zkušenost, ale cítím, že to je prostě čistá hrůza...
    Marti, díky!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, těžké, ale potřebné téma. Souhlasím s Dášou, že musí být strašné dívat se na vlastní dítě jak padá do propasti... Jsem ráda, že jsem nezažila, a doufám, že nezažiju.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, nejhorší musí být ta bezmoc rodiče. Moje jedna známá měla drogově závislou dceru a co ta zažila...Vůbec nevím, jak to s nima dopadlo. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.