pátek 13. září 2024

pátek třináctého...


Na víkend se ruší téměř všechny plánované akce a já musím stahovat články s pozvánkami, tak jsem ráno napsala o něčem jiném. Možná to bude trochu rozptýlení, když se všude na nás valí výstrahy povodní, které musím sledovat a předávat dál. Čekala jsem, až článek ve 12 hodin zveřejním, tak vám ho dávám i na blog. Přeji nám všem, ať všichni přečkáme nejbližší dny bez větších pohrom a hlavně ve zdraví.


Pátek třináctého – malé zamyšlení
Marta Dušková

Kdy vznikla fobie z pátku třináctého?
Je starší, než by člověka napadlo. Přesně v pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný se zatýkáním a systematickým vyvražďováním templářů. Templáři sami tento den pak označili za „ďábelský a nešťastný“.

Pátek třináctého se mnou nic nedělá a černá kočka přes cestu mě nevyděsí. Já mám jiné fobie, takže rozumím těm zmíněným. Mám panickou hrůzu z nechtěného návratu pro něco zapomenutého. Když si na něco vzpomenu, rozhodně se nevracím, i kdyby se jednalo o životně důležitou věc. Vždy si vysvětlím, že to za to nestojí a vlastně to nepotřebuji. Vrátila bych se snad jen kvůli nevypnuté žehličce.

Pamatuji si ve svém životě na dva nešťastné návraty. Při jednom jsme bourali, nikomu se nic nestalo, jen jsem způsobila viníkovi bouračky trochu šok svým pokročilým těhotenstvím. Nicméně v šoku jsme byli všichni, byl to střet „tělo na tělo“. Po dalším nechtěném návratu jsem při výstupu z auta u práce zjistila, že jsem v zimě bez kabátu. Musela jsem zrušit ten den jednání a rozesmála svým důvodem druhou stranu: nemohu přijet, nemám kabát. Tak už se prostě nevracíme.

Letos se nám stalo, že jsme jeli na nějakou reportáž dost daleko. Po pár kilometrech můj muž zjistil, že nechal všechny doklady doma včetně platební karty a měl tam i moji občanku kvůli vyzvedávání léků z lékárny. Takže jsme u sebe neměli vůbec nic, čím bychom mohli prokázat svoji totožnost, a i to že auto je naše. A nemíváme u sebe většinou ani žádnou hotovost. Rozhodli jsme se však nevracet. Chtěli jsme se při návratu stavit na nákup, já jsem platební kartu sice měla a pin si pamatuju víc než 11 let a vybaví se mi správně vždy! Ovšem jak můj muž na mě vybafl, jestli si pamatuju pin, v tu chvíli se mi zatmělo. Věděla jsem všechna čtyři čísla, ale žádná kombinace se mi v tu chvíli nezdála ta pravá. Nákup jsme museli vypustit. Moje další fobie je, že něco se prostě nesmí říkat nahlas. Jako že už se dlouho něco nestalo. Kdybych něco konkrétního vypustila do éteru, tak se to zaručeně stane, a ne do roka a do dne ale hned.

Já jsem se svým pověrám dlouho bránila a vysmívala se. Nakonec pod tíhou důkazů jsem je přijala jako součást svého života. Některé věci člověk prostě musí přijmout, jakkoliv směšné se mu zdají. A rozumím i strachu z pátku třináctého. Tak ať nám všem dopadne dnešní den bez větších karambolů.

 

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je zajímavý článek. Já zase věřím na sny, které mě varují, že se něco většinou nepříjemného stane. Pátek 13. pro mě není strašákem, ale ty sny, to je něco jako předtucha. Přeji Ti jen samé klidné dny a ať na tu předpovídanou povodeň raději nedojde. U nás sice už od noci prší a teď docela dost, ale zatím se všechno stačí vsakovat...a uvidíme jak dlouho. Syn bydlí u Mandavy a tak sledujeme, jak to tam vypadá. Má na domečku kameru. Koryto je u nich dost široké a hluboké a na jaře ho vyčistili, v létě vysekali trávu, tak snad to říčka zvládne. Přeji vám všem klidný a bezproblémový víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já věřím, že povodně snad budou s menšími následky než ty z let 1997 a 2002, protože se přece jen před nimi varovalo dřív a dělají se dřív ochranná opatření. I když asi někoho bohužel postihnout.
    Já jsem se 13. narodila i vdávala (to bylo dokonce v pátek) tak na nešťastnou třináctku nevěřím. Vlastně teď marně přemýšlí, že je nějaká pověra, která by mne rozhodila...
    Hezký den a díky za přiblížení původu pověry o nešťastném pátku třináctého, ten jsem neznala.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, o té žehličce bych taky uvažovala, že bych se vrátila. Jinak se bojím jen pavouků, hadů a zlých lidí. Pozdravy do C. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já mám šťastné pátky třináctého! 13. jsem se i vdávala a až je to hromada let, nelituji.
    Přeji příjemné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak to já se zas vracím skoro furt. Jak začnou hektická školní rána, tak zamykám a musím utíkat zkontrolovat kamna, žehličku, konvici... :-) A dobrý. Ale s tím, že něco se neříká, souhlasím .-)

    OdpovědětVymazat
  7. Kvůli žehličce bych se asi vrátila a tak trochu věřím na : o kom se mluvívá, nedaleko bývá :-).
    Měj klidné nedělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.