středa 4. září 2024

ani mě to už nepřekvapuje...


Narazila jsem před pár dny na téma, které mě zaujalo. Ostatně jako už tolikrát. Týkalo se toho, že od 1. září nemusí rodiče, kteří pobírají přídavky na děti, platit školkovné. Informace mi pro část čtenářů přišla důležitá, ovšem dohledání podrobností bylo dost složité. Je to ale stejné skoro vždy, pokud se to týká státních institucí. Protože vyhlášku vydalo ministerstvo školství, hledala jsem ucelenou informaci tam, ani písmenko. Pak jsem si říkala, že třeba to bude na ministerstvu sociálních věcí. Ani čárka. Napsala jsem tedy článek podle informací, které jsem vyhledala. Ale ráda podávám ucelené informace, tentokrát tedy úplně nebyly. Trochu jsem očekávala, jestli se někdo ozve, jak tedy požádat o osvobození od školkovného. A ozvala se mi čtenářka a já se musela omluvit, že tyto informace bohužel nikde nejsou. Poradila jsem jí, že určitě bude potřebovat potvrzení o pobírání přídavků a pak ať se obrátí na školku. Tam by ji měli podat veškeré informace. I když vyhláškou se také změnilo, že dosud určovali školkovné ředitelé zařízení, nyní od 1. září rozhoduje zřizovatel tedy obec.
Čtenářku, se kterou jsem komunikovala, to napadlo taky, a tak si šla pro potvrzení na sociálku. Tam jí sdělili, že jí dají potvrzení, ale jinak o tom vůbec nic nevědí!!! Ve školce odevzdala potvrzení a teď čeká na rozhodnutí, Požádala jsem ji, aby mi pak napsala, jak vše dopadlo.
Tak to nakonec vypadá, že informace mám jen já a pár médií?! Co na to říct... A musím říct, že toto není ojedinělé, děje se to pořád a někdy hledám informace i několik hodin, protože mi přijde důležité o tom napsat. A ani, když vyjde tisková zpráva, vám to někdy nezajistí relevantní informace. Někdy ji načítám mnohokrát, abych pochopila, a pak to napíšu podle sebe, až to sama pochopím. 
Tak dnes jen malý povzdech. Pokud byste si chtěli článek přečíst, najdete jej tady Kdo nemusí od září platit školkovné? (kanalem.com). Článek je dost čtený, tak jsem ráda, že jsem jej nakonec napsala.
Dál se k této praxi nebudu vyjadřovat, ostatně úsudek si může udělat každý sám.
Mějte pohodový den a ať nemusí nic vyhledávat.

5 komentářů:

  1. ... tak na co ty úředníky vlastně máme...
    Marti, tohle jde mimo mě, ale jsou jiné "kauzy", které nás nadzvedávají. A to je tak vše, co s tím uděláme.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně, že je všude "přehršel" úředníků, na každou pitomost chtějí deset papírů a v zákonech se nikdo nevyzná, ba ani právníci. Děti studují, aby měly co nejvyšší vzdělání, ale kam pak s nimi: Vymyslíme lejstro a prosadíme je někam do kanceláře...jen že co dal s nimi...Rukama něco vytvářet neumí a tak vymyslí další a další papíry na papíry a zákony, ve kterých je taková džungle, že se v tom nakonec ani odborníci nevyznají. Přesně to, před čím nás varovali v článcích na počátku sametové revoluce...tak to dnes je. Vše rozkradeno, prodáno a v legislativě neskutečný chaos.

    OdpovědětVymazat
  3. A že mne to ani nepřekvapuje.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já jsem léta vyplácela ,,dávky,, a po pravdě bych raději některé ty žadatele vyplácela prutem přes zadek. Raději nic dalšího nedodám.
    Mějte se v C. krásně.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti dělala jsem daně a účto kupu roků a u minulých vlád jsme se zlobili, když změna o dani z nemovitostí nebyla dodatkem k danému zákonu, ale někde schována v jiném zákoně. A to pak bylo počteníčko. To musíš pořád číst v nové změny zákona v UZ, jinak si v hlavě pořádek neuděláš a nic nenajdeš. Občanský zákoník udělal také své, takže hodně lidí se v něm neorientuje vůbec, protože obsahuje staré archaismy z dob císaře pána, Zákoník o Obchodník korporacích, a tak pořád dokola. Normální smrtelník na to kouká a vůbec to nechápe. A zákoník Práce, který se mnohdy odvolává na Občanský zákoník, to všechno je propletenec, kdy vám ani dobrý advokát neporadí a mnohdy se účetní a lidé co mají co dělat s daněmi jsou většími odborníky než advokáti. A to nemluvím o Sbírce zákonů, a to už nemluvím o dalších vyhláškách. Přijde mi, že poslední roky se kupí chaos na chaos, a že snad je to i záměr těchto vlád. Kdo málo ví, dobře se ovládá a většinou také o nic nežádá. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.