čtvrtek 15. června 2017

čas růží



 
Dnes změna. 
Rozkvétají další keře růží.
Trochu kochání po třešňovém šílenství. 
To sice ještě neskončilo, ale už si zasloužím vidět něco jiného.
K růžím se hodí poezie a navíc já dnes nemám slov.
Takže báseň pro dnešní den:

Jaroslav Seifert
Šípková růže

Já šel jsem jednou z poutí
a zvonil zvonek stříbrný.
Chtěl jsem si růži utrhnouti,
popíchal jsem se o trny.

A přec mi vždy tak milá byla
ta sladká růže šípková.
Navždy mi dětství ovroubila
Na stráních mého domova ...



středa 14. června 2017

píšeme další díl seriálu Třešně



Uznávám, už je to trochu jako Dallas.
Oba s mým mužem letos třešně nesnášíme. 
Trháme každý den několik kilo a vymýšlíme, co s tím či kam s tím. 
Z dálky se zdá, že třešní na stromě docela ubylo, ale jen se postavíte pod strom a je tam toho pořád mraky.
Můj muž vyhrožuje, že už si nabrousí elektrickou pilu a na podzim třešeň pokácí :-) 
No trochu se rouhá, co by jiní za to dali. 
Ono ale když řešíte celý týden každý den třešně a zase třešně, už toho máte plné zuby.
Už máme třešně v mrazáku, máme džem a ovocné dřeně a blahořečíme našemu domácímu odpeckovači. Třešně už jsme rozdali všude kolem a už je nikdo nechce.
 Já jsem si vymyslela ještě mošt. Ten jsem nikdy nezkoušela. Původně jsem myslela na sirup, ale ten u nás nikdo nepije a mošt vnoučata milují. Doufám, že jim bude chutnat i babiččin třešňový, i když ho babička vyráběla jen proto, aby se zbavila třešní. 
Neměla jsem lahve, takže je to i zavařovačkách, ale stejně to budu přelévat při servírování, tak je to jedno. Jenom něco musím přiznat a chtěla bych být velmi sprostá, ale to si doplňte sami. Mošt už nikdy dělat nebudu!!! Mám ráda, když to jde rychle šup šup, ale s tímhle je sr..í. Našla jsem si recept na internetu a je to moc sladký. Nádobí mám tak asi na dvě myčky a umazanou celou kuchyň. Prostě nemůžu být šikovná na vše, že? Tento druh inteligence evidentně nemám.
 Ale ten mošt je dobrý, o tom žádná. Ale fakt nikdy už ho dělat nebudu.
Můj muž si vymyslel zmrzlinu a taky ji sám celou vyrobil. 
Prý ušetříme, páč mi chvíli nebudeme muset kupovat v krámu, 
já můžu zmrzlinu každý den v zimě v létě.
Tady už teda byla zapotřebí investice na 2 l asi 50 Kč. Recept je z internetu a je zapotřebí 60 dkg vypeckovaných třešní, které se rozmixují, 60 dkg jogurtu řeckého typu a 4 dcl šlehačky. Vše společně zamíchat a našlehat a osladit podle chuti a hup s tím do mrazáku. 
Chutnala jsem ještě jako nemražený polotovar a je to dobrý.


A tady je můj mošt. Už jsme jako velkovýrobna, ale letos to bylo poprvé a pravděpodobně naposledy. Pochybuji, že ještě někdy budeme mít tak nekonečnou úrodu jako letos. Můj muž už svolává každé ráno špačky, ti se nám ale vyhýbají. Přece jenom naše chlupaté mršiny jsme pro jistotu ze stromu ještě nesundali. Někdo mi na facebooku řek´, že ta jedna kožešina vypadá jako lenochod. 
Škoda, že mě to nenapadlo, mohla jsem mlžit.
Jinak špačci chodí na třešně k sousedům naproti.
Zítra budu dělat kynuté knedlíky s třešněmi, zásoba do mrazáku dceři pro děti. 
Můj muž mi vtipně říká, nechceš koupit jahody, jahodové jsou lepší. 
Chápeš, že vymejšlím, jak se zbavit třešní.?! 
Nebudu kupovat jahody.
Tak třešním zdar!

pondělí 12. června 2017

už miluju i dinosaury...


S dětmi si zamilujete věci, které byste třeba jinak ani nemilovali, či možná dokonce nesnášeli. 
Snažíte se je vést k estetickému cítění, ale stejně musíte ustoupit od hraček, které byste si přáli vy, aby vaše dítě mělo a podřídíte se jejich přání. Jejich estetické cítění to nenaruší, časem si vyberou stejně podle sebe. Dokonce bych řekla, a mluvím z vlastní zkušenosti, i když kolem sebe mají spoustu kýčů, protože to tak v některé rodině je, i tak si dokáží najít svoji vlastní cestu. 
Je otázka, jak dalece je můžeme ovlivnit. 
Něco určitě jo, ale důležitý je příklad a nechtít moc ovlivňovat. 
A navíc, kdo určuje, co je správné a co vlastně správné není? 
I hranice mezi kýčem a uměleckým dílem je někdy velmi tenká. 
My máme taky, panebože!, na zahradě sádrového trpaslíka, ale s příběhem.
A tady platí moje hlavní životní motto: žij a nech žít.
V dětství našich dětí začínaly barbíny a fakt se mi nelíbily ale vůbec, ale holky je dostaly. 
Příšerného plastového koně od Mattela,  tenkrát bratru za 700 stovek, což byla polovina tehdejšího platu, dostala naše dcera po operaci hlavy po kousnutí psem. Byli jsme rádi, že žije a je bez následků, tak jsme jí to velmi náročné přání po návratu z nemocnice splnili. 
Byl to děsnej kůň - bílej, růžová hříva, docela velkej, celej plastovej, fuj, ale byl v kurzu. 
Pro kluky si nepamatuji nic, co by mě iritovalo. 
Jediné, co jsme synovi nikdy nekoupili, byly různé pušky, tanky či jiné zbraně, 
které rovněž byly v kurzu. 
Tenkrát nebyl výběr jako dnes, takže bylo docela těžké vybrat něco, s čím byste mohli souznít.
Když byl  syn větší, vyrobili si s mužem maximálně prak.  Vyráběli jsme věci z moduritu či vyřezávali ze dřeva a mělo to svoje kouzlo. Je krásné, že dnes se tato doba hand made zase vrací.
Příšerné a módní tamagotchi (virtuální mazlíček) měly naše děti jako poslední z okolí a nakonec jsem to krmila já, aby to neumřelo :-) 
Někdy prostě musíme dětem ustoupit a dát jim svobodu rozhodnutí, i když naprosto nesouhlasíme.
 Jedině tak je možné, dle mého názoru, vychovat sebevědomé jedince s vlastním názorem a ne ustrašené ovce.
"Nesouhlasím sice s tebou, ale budu dělat vše proto, aby si mohl/a svůj názor svobodně říct."
Pamatuji si dodnes na větu mojí dcery: mami, já bych tak chtěla, aby si se mnou souhlasila. 
Ale já ti nic nezakazuji, je to tvoje rozhodnutí. Já vím, ale chtěla bych, abys se mnou souhlasila.
Dodnes si tu puberťáckou větu pamatuju a myslím, že se naše dítě v tom pozná, a dodnes mě ta věta těší. Výchova je vždy pokus omyl, a když si něco pamatujete jako krásné, tak snad to byla správná cesta. Já už dnes vím, že jo. Ale je to dost pozdě, nic není na nečisto. vše se zapisuje.
A teď s vnoučaty sháním nebo jsem sháněla vše s Hello Kitty pro Lucinku, cokoliv s lokomotivou Tomáš či něco s vlčákem, měli polštáře se všemi psy, jen ne vlčáka, pro Tomáška.
Postupně jsem si zamilovala pandy, které sbírala Lolinka, to bylo hezké období.
Teď máme období dinosaurů a už se mi začínají také líbit. 
Koupila jsem Alánkovi k narozeninám tyto úžasné dřevěné dinosaury
On dinosaury prostě miluje.
A já je tedy miluju s ním. Dívám se s ním na pohádky o dinosaurech, bojím se, kdy se bojí on, 
těší mě, kdy se těší on.
Dokonce zvažuji, že se pokusím vyrobit balící papír s dinosaury. No ještě uvidím. 
Mám zbytek zelené samolepicí tapety (viz puntíkovaná pračka), tak to zkusím nakreslit a nalepit. 
Pro děti je důležité, když s nimi prožíváme věci, které jsou důležité pro ně.
Jsem ráda, že si to neuvědomuji až dnes.

sobota 10. června 2017

už i já 2 aneb domácí odpeckovač třešní




Včera jsem pokračovala ve vyrábění třešňových džemů. 
Sbíráme po domě všechny odložené skleničky se šroubovacím víkem, které jdou použít. 
Na stromě to však neubývá.
Pořád jsem řešila, že vyrobím do mrazáku zmrzlinu, tedy třešňovou dřeň, jako jsem dělávala kdysi pro naše děti, tak teď překvapení pro vnoučata. Neměla jsem však nic, do čeho bych to dala.
Pár dóziček jsem samozřejmě měla, ale třešní je pořád tolik, tak ať je z nich užitek.
Mému muži se povedl výborný kup. V Tescu sehnal úžasné pevné dózy s víkem v sadě po čtyřech kusech za pouhých šestnáct korun. Jsou úžasně pevné, takže je budu mít na dlouho. Objem je 150 ml, mohlo to být víc, ale pro malé děti velikost akorát.
Jsou i skladné a zmrzlinka pro děti už je v mrazáku. No není to jenom pro děti. 
Já taky miluju zmrzlinu a jím ji celý rok.
No dnes pokračuji, protože dóz mám ještě devět a i nějaké skleničky na džem. Ale nebojte, již žádné pokračování nebude. Dnes jsem dala příspěvek hlavně kvůli těm dózám pro inspiraci. 
Třeba se někomu hodí.
A taky kvůli našemu domácímu odpeckovači třešní.
O třešním se mi už i zdá.


Odpeckování třešní převzal můj muž, aby mi pomohl. Můj muž je línej a nebaví jej tato "bohulibá" činnost, tak dva dny zkouší různé zlepšováky, ale pořád to nebylo ono. Až dnes. 
Myslím, že je to úžasné, protože třešně jsou neporušené, dají se tedy odpeckované použít do bublaniny, pecky máte zvlášť ve sklenici a šťáva, která tam trochu zůstane, se ještě propasíruje přes síto k třešním. Můj muž chtěl odpeckovač koupit, ale je dost drahý, nikdy jsme jej nepotřebovali a kdo ví, kolik bude třešní příští rok. 
Na náš domácí odpeckovač potřebujete velký hrnec, do toho nějakou sklenici, třeba na pivo, jako máme my, k tomu trychtýř a obyčejné brčko. Brčko je nutné na konce nastříhat, aby mělo ostré hrany a pak napíchnete třešni na brčko, prostrčíte trychtýřem, do sklenice vypadne pecka a krásná celá třešeň zůstane na brčku.
No, můj muž si umí vždy poradit, aby jej nezáživná práce bavila.
Takže hurá na další džemy a zmrzliny.

pátek 9. června 2017

a zase ta růže




Já vím. Růžový keř už je trochu zprofanovaný. Ale krásně rozkvetl. 
Vloni jsme jej nově zasadili a měl snad jen dvě růžičky. Nevím tedy, jak dlouho bude takto kvést. Musím dokumentovat.  Zatím první z keřů růží, který kvete a uvádí tedy letošní seriál růži na blogu. 
Pokud tedy další rozkvetou.




A aby to nebylo dnes jen o růžích, rozšířili jsme náš bylinkový záhonek.
No záhonek. To je trochu přehnané označení.
Vloni tam byla jen máta. Letos jsme přidali bazalku a petrželku.  Pravděpodobně se tam už nic jiného nevejde. Nějak nejsme ochotni obětovat větší část z naší nevelké zahrady.




Vzhledem k tomu, jak si růže užívám, mohlo by se zdát, že se mi o nich zdá.
Ne, mně se zdá o třešních. 
Ale o tom až zase příště. Teď jdu zase vyrábět džem.

čtvrtek 8. června 2017

už i já


Všichni kolem mě zavařují, nakládají, ale se mnou to nic nedělá. 
Dokud byly děti doma, nakládala jsem okurky, květák, zelí, plněné papriky, dělala marmelády a kompoty, vyráběla ovocné mražené dřeně, ale to je už dávno. Pak už nebyl čas, ani chuť. 
Rodiny našich dětí se již o zásoby na zimu starají sami.
Letos máme tak moc třešní, že bedýnky odvezené vnoučatům do Prahy, česání dvou kamarádek a moje minimálně jedno kilo denně, co sním, celkem tedy možná okolo 35 kilo se stromem ani nehnuly. Už i vloni jsem dávala na mrazák a přišlo pak k chuti vnoučatům v únoru v muffinech apod., ale nic dalšího jsem nevyráběla, bylo jich míň.
Tak se dnes vracím do let minulých a vyrábím třešňový džem, přestože já to moc nejím a můj muž vůbec. 
Ale rozhodla jsem se, že je budu rozdávat jako dárky. 
Domácí třešňový džem z čerstvě natrhaných třešní. 
Musela jsem se kouknout na internet, jak na to, páč už jsem dávno zapomněla. 
Musím říct, že si mi moc povedl. Bohužel asi před měsícem jsem rozdala všechny sklenice a skleničky, takže moc skleniček džemu asi nebude. Musím teda přiznat, že nejhorší bylo třešně odpeckovat.
Zítra další várka, dnes to bylo jen na zkoušku, zda to vůbec bude jedlé. 

středa 7. června 2017

dva v jednom aneb jídla šup šup


Miluju jídla pečená komplet i s přílohou v jednom pekáči.
V mém případě skleněném.
Vše dohromady šetří čas, nádobí, i když "máňa" umeje, a příprava je šup šup.
Chtěla jsem péct kuřecí stehna s bramborem, ale potřebovala jsem nějakou novou inspiraci.
Našla jsem recept, který se mi zpočátku líbil, ale pak mi přišel nějak moc nabušený. Vespod brambory a na ně cibule, česnek, jarní cibulka, vegeta, sůl, kmín, rozmarýn, pepř, sladká paprika a chilli. Na to paprika a žampiony a cuketa. Polít olejem, nandat kuře posypané grilovacím kořením a na něj máslo. Už toho tuku mi přišlo moc, kuře má svůj vlastní tuk.
Takže díky za inspiraci, ale nakonec jsem si vytvořila svůj vlastní recept.


Do skleněné zapékací velké mísy trošičku oleje, na to nové neoloupané brambory nakrájené na kolečka jsem posypala trochou vegety, tedy není to úplně vegeta, zkrátka sušená zelenina, trochu soli, česnek, na kolečka nakrájená cibule, sladká paprika, saturejka. Na to jsem nakrájela velkou červenou papriku a na to položila osolená stehna a trošku je postříkala balzamikovým octem.
Vzniklo něco neskutečně dobrého. Kuře stokrát jinak.
A bylo to moc dobrý a žádné velké vyváření.