čtvrtek 27. března 2014

tak trochu na hraně

školka z www.moje-rodina.cz

Stokrát opakovaná věta, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého, jako kdyby přestala v poslední době úplně platit. Naučila jsem se v životě kritizovat, pokud mám jiné řešení či návrh. Pak má kritika smysl.
Jistě jsou záležitosti, které je nutné kritizovat, ale měly by to být takové záležitosti, které se dotýkají nás nebo většiny populace. Tedy věci veřejné. Anebo samozřejmě i soukromé, ale kritika přísluší pouze rodině či přátelům.
Dnes nechci být ve svém příspěvku, vlastně je to také kritika:-), konkrétní, ale zarazilo mě, jak se v poslední době rozmáhá mimo jiné kritika blogů maminek pod heslem "matky a nechutné fotky". Už to slovní spojení mě poněkud irituje! Někteří pisatelé jako kdyby měli potřebu karmu článků či čtenost blogů zvyšovat přílišnou a promiňte, zbytečnou kritikou čehokoliv.. Trochu mi připomínají bulvár. Při nedostatku jiných témat jsme se rozhodli kritizovat soukromý život jiných. Kritici si neuvědomují, že přesně tady končí jejich svoboda a začíná svoboda toho druhého, v tomto případě maminek. Blog totiž není nic jiného než deník našeho soukromého života a předpokládáme tedy, že naše příspěvky či fotografie našich dětí budou sledovat ti, které to zajímá. Rovněž tak naši facebookovou stránku. Vlna kritiky se snesla rovněž na rozesílání emailů s fotkami dětí apod. Ale pokud nám dorazí emailem např.nechtěné video porodu, či fotky cizích dětí, existuje obrana - přece koš. Není nutné radit maminkám či je kritizovat, co by správné měly dělat či nedělat. Přece nás nikdo nenutí tyto záležitosti sledovat. A jak trefně poznamenala moje dcera, ženu, která možná ještě v poporodní agonii rozeslala video svého porodu, to za rok může mrzet. A i kdyby ne, je to její rozhodnutí, je to její svoboda, která nijakým způsobem nezasahuje do svobody druhého. Tak proč ta netolerance a velmi přísná kritika? Mám pocit, že takovou kritiku bude vznášet spíše někdo, kdo nemá děti, jinak nechápu ......... Nechápu vůbec důvod, já sleduji a čtu, co mě zajímá....... Na ostatní je "kulatý šanon", rozuměj koš :-)
Ostatně, je to stejné jako kdysi, kdy na návsi všichni okukovali čerstvě narozené miminko a přáli mu do vínku. Jen se trochu změnily informační kanály. Dnes žije rodina a přátelé po celém světě, takže úžasné spojení přes net nás sbližuje a to i přes ty fotografie dětí.
Tak, a jdu si přečíst zajímavé blogy maminek, které se celkem pochopitelně rády chlubí svými ratolestmi :-)

2 komentáře:

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.