sobota 25. března 2017

první barvy jara


Musím se přiznat, že jsem zlatý déšť nikdy neměla obzvlášť ráda.
Připadal mi nudný.
Asi jsem jej od dětství potkávala všude tolik, že mi nepřišel nijak zajímavý ani originální.



Navíc, nevím proč, nemám ráda na kytkách žlutou.
Nikdy bych si třeba nekoupila žluté růže či tulipány.
Zkrátka to tak mám.
Nikdy jsme na žádné zahradě zlatý déšť ani neměli.
A nebýt minulých majitelů našeho současného bydlení, kde jsme koupili dům i se zlatým deštěm, neměli bychom ho asi nikdy.
Poslední léta si však uvědomuji, že kvetoucí zlatý déšť mě těší.




Po sněženkách, jejichž bílá po zimě není zrovna barva, kterou by člověk chtěl, i když sněženky mám ráda, je to první květena na zahradě. 
Už má sice na květ i magnólie, ale zatím nekvete.
Klubou se i tulipány, ale všude je jen zelená.
Vlastně je to prima, že vše kvete postupně a dělá radost do té doby, než tomu člověk trochu pomůže osazenými květináči, truhlíky apod.
A překvapení dnes. 
Vyrostlo na zahradě něco malého modrého a nevzpomínám, jestli bylo vloni. 
Nevím, co to je a vlastně to ani nepotřebuji vědět. Jak se znám, stejně bych to zapomněla.
A taky fialky. 
Hurá, ty poznám. Ty u nás také ještě nebyly. 
Nejsou v trse, ale tak po dvou, po jedné rozseté po zahradě. Působí tak nějak naprosto přirozeně.
Jsou malinké, takže se člověk musí sklonit, aby je vůbec viděl.
Ale zahradu zdobí.









12 komentářů:

  1. Musím říci,že žluté tulipány i růže bych si také nekoupila:-)V zahradě ujíždím na růžové,modré,fialové...ale stane se,že žlutá se občas objeví.Máme zlatici,těším se až konečně vykvete:-)U vás už je krásně jarně.Hezkou,klidnou sobotu přeji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, to jsou moje barvy, taky máme zahradu do růžové, červené, fialové. Jo obzvlášť dnes je jaro, krásně svítí sluníčko. Hezký víkend.

      Vymazat
  2. HA, tak nevím, jestli to o něčem svědčí :))), ale já kupuju ZÁSADNĚ všechny kytky žluté a růžovou bych si nekoupila nikdy... to radši nic... A kytka je myslím ladoňka... i když nechceš vědět .)).. Milá Slunečnice, doufám, že už je všechno ok ... četla jsem, litovala, ale nešlo mi komentovat .. moc zdravím.. přeju zdraví Tobě i Justýnce. Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, víš, o čem to svědčí? Že život je pestrý a bohudík máme každý rádi něco jiného a to je dobře. Jo, už je mi o hodně líp, ale pořád se léčím a je to prý ještě na dlouho, ale postupně se to lepší. Měj se moc hezky a díky za návštěvu.

      Vymazat
  3. Marti, já se nyní na zahradě raduji i z každého nového pupínku:o))A radovala bych se i ze zlatého deště, kdyby mi asi neuschl..vloni jsme ho přesadili a asi se mu to nelíbilo..Měj se krásně...ladoňky jsou moc krásné! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, máš pravdu, já sleduju taky každý nový pupínek a tlačím ho očima, aby kvetl. Měj se moc hezky. M.

      Vymazat
  4. Téda, u vás už kvetou fialky a ladoňky. To já se teprve těším ze sněženek a bledulí. Žlutá patří k jaru, láká včelky a ostatní hmyz po zimním půstu. Mám také kamarádku, která žlutou nemusí. Zlatý dešť na tvé zahradě je Zlatice (forsythie). Já si taky vždy myslela, že je to zlatý déšť, až v jedné soutěži jsem se dozvěděla, že zlatý déšť je štědřenec. Člověk se stále učí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, tak to je konec :-)! Botanik tedy ze mě už nikdy nebude, když nepoznám ani zlatý déšť... No nic budu se kochat jako doposud bez bližší znalosti :-) Sněženky u nás už odkvetly, tohle je u nás dřív. Za to na magnolii čekám netrpělivě jako vloni. Měj se hezky. M.

      Vymazat
  5. Žlutou barvu na oblečení zásadně NE, ale v zahradě a v řezaných květinách ANO. Pro mne prozáření prostoru. A jak píšeš, je dobře, že každý vnímáme a máme rádi něco jiného, jinak by to vše bylo o nudě a prázdnotě.
    Tak pohodové dny v co nejlepším zdraví.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti já mám v přírodě žlutou barvu ráda, ale na sebe bych si nikdy žlutou nevzala. Zahrádka pomalu nakvétá a je co obdivovat. Přeji ti pohodové jarní dny, hlavně ve zdraví. Iva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.