pondělí 15. května 2017

Sandman - zlomte vaz!

To přeji pro dnešní večer svojí dceři a kolektivu. A moc se těším na premiéru.
Tiskovou zprávu si na blog dávám v podstatě pro sebe, protože tady ji najdu.
 A ještě malý rozhovor s Lindou na idnes.


TZ – Divadlo NoD chystá premiéru režisérky Lindy Duškové: SANDMAN
(18. 4. 2017, Praha) Jak se vám v noci spí? Zdají se vám sny? Trpíte nočními můrami? Nemůžete se ráno probudit nebo raději nespíte vůbec? Dům spánku se pro vás premiérově otevře již 15. 5. 2017 od 20:00 v Divadle NoD. Pojďte dál, lehněte si. Zhluboka dýchejte. Teď zhasneme.
Autorská inscenace režisérky Lindy Duškové se zabývá spánkem a jeho poruchami. Vypráví příběh Sandmana, postavy, která prochází díly autorů N. Gaimana, E. T. A. Hoffmana nebo H. Ch. Andersena. Ale kdo je ve skutečnosti Sandman a jak ovlivňuje naše životy?
„Některé věci nás zneklidňují. To ale není přesně to, o čem tu bude řeč. Jde spíše o ty představy, slova nebo myšlenky, které se pod námi náhle propadnou jako padací dveře a my se řítíme z našeho bezpečného, příčetného světa na jakési mnohem temnější a bezútěšnější místo. Temnoty je nevyčerpatelné množství. Začíná to ve tmě, tak jako my všichni.“ - N. Gaiman

Linda Dušková absolvovala na katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU pod vedením Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky (SKUTR). Po státnicích získala doktorát v oboru režie v Paříži. Posledních pár let žije a pracuje ve Francii např. v divadlech Nouveau théâtre de Montreuil a Anis Gras. Spolupracuje také s muzeem Louvre, pro které tvoří zvukové imerzní instalace - site-specific mini-rozhlasové hry.

„S režisérkou Lindou Duškovou jsme původně chtěly dělat inscenaci o tom, čeho se bojí dospělí. Jak jsme to téma postupně zkoumaly, tak jsme přišly na to, kdy se vlastně my dospělí nejčastěji bojíme - ve spánku. A svět nočních můr a spánkových chorob nás začal tak přitahovat, že jsme se rozhodly do něj zasadit celý náš příběh.“ říká dramaturgyně Natálie Preslová, která prozradila, že jejím nejděsivějším snem bylo, že ji snědl jeden z herců. Noční můry režisérky Lindy Duškové bývají různé, někdy jsou to propracované příběhy, jindy jenom řezničina, strach má ale jak sama říká vždycky stejně a udává příklad: „Občas se mi ve snech objevuje motiv « vetřelce », někoho, kdo se snaží dostat ke mě domů nebo je tam už třeba schovaný. Dveře se pořád otevírají, nejdou zamknout nebo je rozbitá klika, a já nemůžu zabránit tomu, aby vešel dovnitř. To je spíš takový psychologický horor.“

Režie: Linda Dušková
Dramaturgie: Natálie Preslová
Scénografie: Adriana Černá
Hudba: Maxmilian Hruška
Light design: Lukáš Jíra
Asistent režie: Lukáš Černý

Hrají: Kateřina Dvořáková, Maxmilian Hruška, Pavel Neškudla, Hedvika Řezáčová, Valentin Verdure.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.