neděle 10. května 2020

pár střípků ze soboty



Tak dnes zase v obvyklém čase. Už je normální den bez selhávání techniky. Sobota byla teda děs. Včera jsem byla poprvé, i když letos se uskutečnily po přestávce potřetí. Myslím tradiční Mělnické trhy. No úplně tradiční nebyly vzhledem k hygienickým opatřením. Většina stánku nabízela sadbu či ovoce anebo oblečení. Chybělo mi košíkářství i keramika. 
Navíc většina stánků byla v obležení a já zblízka nefotila. A focení s rouškou je oprus, furt jsem měla zafuněno a zamlženo, takže chvílemi jsem sotva viděla, co vlastně fotím.
Některé stánky jsem nefotila záměrně, protože by bylo v novinách vidět, že stánkaři úplně nedodržovali nařízení a já je nechtěla dostat do maléru.
Na druhou stranu vzhledem k tomu, že měli všichni roušky, nemusela jsem rozlišovat, co půjde do novin a co mohu dát na blog. 
Nepoznávala jsem ani známé lidi.
 No tentokrát bych pro sebe ani žádné fotky nenafotila.
Tak dnes to není moc ke kochání, spíš jen reportáž, jak je to teď na farmářských trzích. 
Přidávám níže i článek, kde jsou popsána všechna opatření, která je nutná dodržovat. 
Přiznávám, že i mně se nepovedlo úplně dodržovat odstup. 
Když jsem fotila a nemohla se vyhýbat, vždy se někdo o mě otřel, a to oproti zvyklostem nebylo náměstí vůbec zaplněno.





Tady je koncept mého článku, který pravděpodobně vyjde dnes.
Tak mějte klidnou neděli.

Farmářské trhy zaplnily náměstí letos potřetí

Mělnické trhy v sobotu 9. května potřetí otevřely pomyslnou bránu dokořán. Mělnické náměstí Míru zaplnily stánky s jarní sadbou, balenými potravinami, řemeslnými výrobky a dalšími regionálními produkty. Vzhledem k opatřením to zatím není o přátelském a sousedském setkávání nad šálkem kávy, skleničkou vína či u palačinek, ale náměstí opět ožívá. Trhy navštívilo desítky lidí a rodin s dětmi a po dlouhé době jsou určitým zpestřením života v karanténě, i když tady chybí historický kolotoč, který je téměř už symbolem trhů v Mělníku.

Otevřené trhy přinášejí radost samozřejmě především prodejcům, jak potvrdila paní z Neratovic: „My jsme moc rádi, že opět můžeme prodávat, co jsme vypěstovali. Co bychom s tím doma dělali. Nás tedy konkrétně zpoždění otevření trhů nijak nezasáhlo, my do Mělníka jezdíme každý rok až od poloviny dubna. Mělnické trhy máme moc rádi“.

Prodej na farmářských trzích je podmíněn striktními pravidly na základě mimořádného opatření, které přijalo Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 20. dubna. Jedním ze základních pravidel mimořádného opatření je neprodávat potraviny výlučně určené k bezprostřední konzumaci. Dále u každého prodejního místa musí být umístěny nádoby s desinfekčními prostředky.

Organizátor Mělnických trhů musí zajistit odstupy mezi stánky, stolky a jinými prodejními místy nejméně dva metry a prodejci musí aktivně zajišťovat dodržování těchto odstupů. Další povinností je zajištění, aby pracovníci prodejních míst nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Zboží je možné prodávat jen bez ochutnávky či konzumace potravin a pokrmů nebo zkoušení oblečení na místě. Za dodržování těchto pravidel je zodpovědný organizátor trhu.

Mělnické farmářské trhy budou pravděpodobně pokračovat každou sobotu od 8 do 12 hodin až do konce roku. V případě dodržování nařízení je velmi pravděpodobné, že trhy se opět stanou místem setkávání přátel či sousedů u dobrého občerstvení.








22 komentářů:

  1. Ráda jsem se prošla po mělnickém náměstí a nakoukla do stánků. Doufejme, že se život bude pomalu vracet do normálu. Někdy je těžké dodržovat odstup, vidím to, když jdeme nakoupit. Ještě všetečná otázka. Ten sedící pán na poslední fotce je Tvůj muž?
    Měj pěknou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, čekala jsem, kdo si všimne :-) Můj muž se mi vždy někam vecpe a já když fotím, tak vnímám celou kompozici a ne detaily. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. U nás jedou trhy na náměstí dvakrát týdně a je přesně vidět, jak jsou lidé vyhladovělí.
    Nakupují jídlo, zeleninu, sadbu, květiny a pozor ... nikdo se nehádá, všichni se na sebe usmívají !!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky se na Tvoje fotky dívá. Už je v nich zase život.
    Měj se Marti, hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je hezké vidět, jak trhy pomalu ožívají, ale keramika by mi také chyběla. A ty roušky..., brýle se mi často mlží a známé také nepoznávám.Je to děs, už aby doba roušková skončila. :o)
    Měj fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, dočkáme se. Kdyby byly roušky jediný náš problém, bylo by to fajn. Měj pěkný vstup do nového týdne.

      Vymazat
  5. Marti, dodržovat striktně rozestupy na trzích snad ani nejde. Stačí mít rozum a nefunět (byť s rouškou) někomu rovnou za krk. U nás (myslím tím u nás na sídlišti) trhy zatím nezačaly (i když já teď týden nebyla doma, tak vlastně nevím). A na konec roušek - aspoň na volném prostranství se sakra těším.
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, nejde samozřejmě, ale když jsem fotila, bohužel mi furt někdo funěl za krk :-) Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  6. Mělník vypadá pekně. Vůbec ho neznám. A trhy mam rada, ale dlouho jsem na žádných nebyla. Je to skoda, ale radši neriskuji. Stačila sobota v supermarketech a dnešní výlet na Dívčí kamen.
    A musím napsat- moc pěkný článek!
    Měj se krasne, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já bych soukromě na ty trhy nešla, ale pracovně jsem se přinutila. Moc ti děkuji a na knihu povídek Agathy Christie myslím. Nafotím a napíšu. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  7. Moc hezké fotky Marti. Mělník je krásné město. Zase bychom se tam mohli podívat. Teď tam je určitě krásně, když všechno kvete. Chystáme se tam podívat se jak upravují zdymadlo v Hoříně. Moc hezké fotky jsi pořídila. Přeji Ti krásné a pohodové májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, díky moc. Hořín jsem viděla jen ve videu zatím. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, paráda, vrací se normální život. U nás budou farmářské trhy ve čtvrtek, už se těším.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, je to pěkná reportáž. Už se těším na trhy u nás. Dochází mi koření, které si kupuji v jednom malém stánku. Ráda bych se zase podívala do Mělníka. Město se mi moc líbí a je tam jedno zahradnictví ,kde mají krásné fuchsie. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ano to je zahradnictví paní Petrové, tu moc dobře znám. Měj pěkný den.

      Vymazat
  10. Mám radost, že se do měst vrací běžný ruch, jen lidi by měli mít rozum, aby z toho nebyl veliký malér!
    Marti, měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano taky bych si to přála. Měj klidný vstup do nového týdne.

      Vymazat
  11. Marti, prima reportáž a krásné fotky z farmářských trhů. :-D Já si nad nimi zavzpomínala na Mělník. V poslední době jím jen projíždíme, maximálně se stavujeme u bratrance v Mlazicích.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.