pátek 4. prosince 2020

nestíhám...

Nejdříve se omlouvám, že nereaguji na milé emaily od vás (Jiřinko a Růži, promiňte mi), neodpovídám na komentáře a mám i zpoždění ve čtení blogů, které čtu ráda. Včera jsem nestíhala vůbec nic kromě psaní článků do magazínu a péči o Sárinku, která už má zákrok za sebou. 
Paradoxně nevím, proč zrovna ji tolik prožívám, vždyť to není první kastrace, kterou s naším mazlíčkem zažívám. 
Je to proto, že jsem starší? Nebo proto, že s našim téměř půl ročním miminkem kvůli nastalé situaci trávím až na pár výjimek 24 hodin denně? Nevím. 
Čtvrteční zážitky popíšu v nejbližších dnech. 
Jen malá poznámka. 
Všechna doporučení milé paní lékařky nám byla úplně na prd. 
Sára se stejně chovala, jak sama uznala za vhodné. Ale o tom až příště.
Dnes sem dávám další rozhovor na dálku, který vyšel včera na Kanál eM a třeba bude zajímat i vás, jak se teď žije ve Španělsku.
Dávám sem i fotografie z archivu studentky. 
Všechny další informace najdete v článku, který na blog kopíruju. 
Mějte pěkný pátek.






Studium a advent ve španělské karanténě
Marta Dušková

aneb postřehy studentky magisterského studia, mělnické rodačky, která zahájila letos studijní rok stáží na univerzitě ve Španělsku ve městě Huelva, které leží v západní Andalusii. První část španělských zážitků najdete zde .

Opět respektujeme přání studentky nezveřejnit její jméno. Je to moje kamarádka a náš rozhovor na dálku se uskutečnil formou otázek a odpovědí a pro udržení autenticity jsem se rozhodla formát zachovat.

1) Jak se studuje v zahraničí v době nouzového stavu?

Studium ve Španělsku spíše připomíná studium na střední škole. V Česku jsou seminárky nebo prezentace, a potom už jen zápočet a zkouška. Tady se klade důraz na aktivitu během celého semestru. V praxi to znamená, že i v předmětu, ve kterém není zkouška, máme hodně úkolů, dotazníků, čtení knih. Ale nikam nemůžeme cestovat, tak máme víc času na školu. 

V této situaci si nedokážu představit, že bych žila "klasický Erasmus life". Online studium je náročnější. Ale učitelům to tak asi nepřijde a zásobují nás úkoly více než při prezenční výuce a nejsou to úkoly na deset minut.

2) Jak vypadají omezení či nařízení týkající se volného pohybu, co je zavřeno, restaurace, služby jako kadeřnictví apod., kolik osob se smí shromažďovat, pořádají se akce?

Zákaz volného pohybu je od 22:00 do 7:00 hodin. Bary, restaurace, kavárny a všechny služby (banky, kadeřnictví, posilovny, obchody s oblečením…) jsou otevřené pouze do 18:00, obchody s potravinami do 21:30 hodin.

Shromažďovat se lidé mohou do počtu 6 osob. Slyšela jsem v televizi, že na Vánoce bude moci být pouze 6 osob v domě/v bytě. Ale jak je vidět na fotkách, moc se to neřeší, náměstí jsou plná, rozestupy se sice řeší, ale lidé jsou v klidu a nestresují.

Ani proti nošení roušek se výrazně neprotestuje, lidé si na to zvykli, nakonec roušky se tady nosí bez přerušení od března. Naučili se s tím žít a přijde jim to normální.
A nám také, když musíte, zvyknete si. Přeci to neděláme jen kvůli sobě, ale i ostatním.

Akce se nepořádají, alespoň ne takové, o kterých by se předem vědělo. Ale lidé věděli o rozsvícení světel na náměstí a u Španělů je těžší zakázat shromažďování, jsou hodně společenští. Byla jsem svědkem cvičení před radnicí s heslem "Cvičením ke zdraví" a policie přihlížela zpovzdálí.
Obchody jsou otevřené všechny, pokud vím. Ale lidé stále i přes zkrácenou otevírací dobu dodržují siestu. Obchody mají otevřeno do 14:00 a potom na hodinu a půl v 16:30 hodin. Všechno je v poklidu, žádný spěch.

V kavárnách stále vysedávají lidé v hojném počtu, ale dodržuje se počet 6 osob u stolu. A i na konci listopadu jsou předzahrádky otevřené.
Co se týká počasí, Huelva je jedno z nejjižnějších měst ve Španělsku a teploty jsou stále vysoké, minulý týden 26 stupňů, ale běžně je 20 stupňů.

Jelikož žijeme jako Erasmus studenti v bublině, nemám přesné informace o počtu nakažených ve Španělsku, jen vím, že v Huelvě se počty snižují. K tomu přispělo i uzavření měst a vesnic. Přemísťovat se mohou osoby jen v případě práce nebo dojíždění domů.

3) Online výuka je i ve Španělsku. Jak probíhá? Chybí ti osobní kontakt? A co jazyková bariéra?

Výuka probíhá přes Zoom nebo Teams. Učitelé jsou „na značkách“ v přesný čas, jejich kamery jsou zapnuté, sdílejí obrazovku s prezentacemi. Jsou hodně tolerantní, pokud něco nefunguje, snaží se pomoct. Výuka probíhá celkem běžně zadávání úkolů, diskuze, konzultace. Každý učitel má jiné metody, v některých hodinách učitelé více zapojují studenty, ptají se na názory či v týmech řešíme úkoly dle zadání.

V jiném předmětu čtení knih musíme být připraveni na hodinu předem vzhledem k diskuzi o dané kapitole z knihy. Jinde (ekonometrie) pracujeme s programem, což je těžší. Musíme sledovat, co učitel přes sdílenou obrazovku dělá, zároveň si psát poznámky a současně pracovat v programu. Ale všichni učitelé jsou vstřícní, jednají s námi rovnocenně a fungují jako poradci.

Osobní kontakt nám všem chybí moc. Vždy jsme rádi, když jdeme na kávu, když už ne na party :D a alespoň jednou nebo dvakrát týdně si popovídáme anglicky. Výuka v cizím jazyce je super, ale angličtinu nepoužívám tak intenzivně jako za normálních okolností. Ale neztěžuji si, beru to, jak to je, jsem šťastná, že mohu tuto životní zkušenost zažít i v této nelehké době.

Jazyková bariéra už není. Po dvou a půl měsících jsem si zvykla na španělský akcent. Složitější je komunikace s Francouzi, se kterými mám společné předměty, těm je těžší někdy porozumět...

4) Jak vnímají Španělé advent?

Ač je Huelva na španělské poměry celkem malé město, zdá se mi tu výzdoba velmi bohatá, je snad v každé ulici. Ve srovnání s Českem se zde používají železné umělé kužele místo klasického "živého" stromu. Když jsem poprvé viděla výzdobu, tak mě napadlo, že vynaložené finanční prostředky by se daly využít lépe obzvlášť v této době.

Připomínka nastupujícího adventu je všude, ale asi je to počasím, já si to osobně moc neuvědomuji.

Děkuji za zajímavý rozhovor na dálku a zdravím do Španělska.




8 komentářů:

  1. Martičko, ani já nic moc nestíhám. Mám pocit, že čím víc dělám, tím víc jsem ve skluzu. A to jsou děti ve školce... :/ To-Do list se spíš prodlužuje, než zkracuje. Jako baví mě to, o to nic. Ale kdyby měl den víc hodin, nebo jsem nepotřebovala spát aspoň šest hodin denně, bylo by to lepší. :)
    Držte se, hlavně Sárinka.
    Papa, Sabi

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, moc zdravím pp delší době.Reportáž ze Španělska se mi líbila.Je to od března teda strašný záhul na psichyku.Pro mě listopad přímo vražednej.Ale vše jsem ustála.Problémy s nemocným bráchou,ekzém a ještě alergickou rýmu, která mě dusila.Zavřená doma, ještě že máme les kousek od domu a bez roušky.S Eliškou byly taky problémy zdravotní.Strach mě přepadl o děti a vnoučata.No k posr.Ale už jsem se z těch sraček tak nějak dostala.Dneska byl muž na kontrole s Elinkou a zrovna před nima kastroval doktor kočinku.Paní brečela a pak objímala Elišku, aby se uklidnila.Přeji Vám poklidný večer a kočičandě krásné pusinku na čumáček.Martina



    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, proč se komentář objevil dvakrát.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, taky nestíhám... Nějak mi práce bobtná pod rukama...
    Měj se pěkně a pozdravuj Sáru

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, už je taková doba - hlavně klid! Děkuji za nahlédnutí do Španělska a hladím Sáru.
    Měj se pokud možno hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti děkuji za zajímavé fotografie a hezký článek. Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentáře a pozdrav Sáře jsem vyřídila. Mějte pěknou druhou adventní neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.