středa 1. prosince 2021

krásné místo s historií




Včera bylo počasí, že by psa nevyhnal. Velmi studený vítr a déšť a na výlet to rozhodně nebylo. 
Ale když na vás někdo čeká, musíte jet, i když se vám vůbec nechce.
Ani to výlet být neměl, i když jsem nelitovala, protože toto místo dýchá historií. 
Už jsem se na blogu zmínila, že se mi letos konečně povedlo zapojit do projektu Ježíškova vnoučata, v minulých letech byla přání v blízkém okolí, která jsem si mohla dovolit, rozebraná, tentokrát jsem vybírala hned první den po spuštění projektu. A toto je jediné místo, kde se s tím pochlubím, protože to na blog patří. 
Paní, kterou jsme s mužem obdarovali, si přála zveřejnit moje jméno a veřejně poděkovat. 
S díky jsem odmítla, měla bych pocit, že to vlastně snižuje tu radost, kterou jsem chtěla nadělit. A vlastně i sobě.
Když už jsem tam jela, řekla jsem si, že o tomhle krásném místě, ale i projektu Ježíškova vnoučata napíšu. Bylo to včera velmi příjemné povídání s paní Hanou a i pracovnicí domova a užili jsme si to oba s mužem. Paní si přála kosmetický balíček, ale mnohem větší radost jí udělaly moje malované slunečnice, které jsem přihodila až při odchodu jen tak, rychlý nápad. 



A protože je toto místo moc krásné, přidám trochu historie k fotografiím. Myslela jsem, že toho nafotím víc i ze zámeckého parku, který z této strany vůbec neznám. Znám jej od Veltrus, ale bylo opravdu pekelné počasí a byla nám zima.
Mějte krásný den.

P.S. Děkuji za všechny vaše krásné komentáře a vzpomínky pod včerejším kočičím příspěvkem. Nestíhám odpovídat a mám i skluz ve čtení vašich blogů. Snad se mi to tento týden povede napravit, protože chybí mi vědět, co se kde u vás děje.

Domov pro seniory Červený mlýn ve Všestudech je nádherná stavba z roku 1792, která okouzlí na první pohled. Byla postavena ve veltruském zámeckém parku původně jako jednopatrová budova v gotickém slohu, která sloužila jako funkční mlýn a zároveň jako salonek k odpočinku panstva. Za druhé světové války sloužil mlýn jako sídlo Hitlerjugend a po roce 1948 byl upraven na domov důchodců.

















7 komentářů:

  1. Marti, pěkný nápad a fotila jsi moc hezky, krásné místo to je.
    Klidný advent. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, krásné místo na stáří!
    Já jsem také Ježíškovo vnouče, zapojuji se každoročně.
    Tentokrát jsme to měli také dost z ruky - na otočku 1,5h. cesty do Broumova, ale to když rychle reaguješ na přání, neřešíš!
    Hlavně, že pan Jiří měl radost z velké knihy křížovek a snad i z naší návštěvy :-)
    Krásný adventní čas !

    OdpovědětVymazat
  3. Je to moc pěkná akce a Ty jsi skvělý člověk, že ses zapojila. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti máš zlaté srdce i ruce. Místo, kde jste byli je opravdu krásné a ač jsme se parkem u zámku Veltrusy kdysi procházeli, tento zámeček jsme neviděli nebo možná minuli ještě neopravený, protože když jsme tam byli, tak to bylo ještě docela poničené po povodních. Letos jsme to měli ještě v plánu, ale už nám to nevyšlo. Děkuji Ti a přeji Tobě i celé rodině klidné a pohodové dny hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná budova, krásný projekt! A ta fotka rukou paní Hany...
    Marti, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Inspirativní ve všech směrech, až zase jednou pojedu přes Všestudy busem směr Veltrusy, vystoupím a půjdu se podívat. Marti, díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti,
    opravdu hezké místo. Já letos prošvihla jak Ježíškova vnoučata, tak Krabici od bot. Nějak letos nestíhám... Jen účas ve Sbírce pro potravinovou banku jsem zvládla..
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.