neděle 5. června 2022

jak se plní sny...

O téhle kavárně jsem už tady psala několikrát v souvislosti s kulturou. Byla tady reportáž z koncertu a workshopu a je tady i spousta fotek. Teď je článek trochu jiný, a i když se týká našeho regionu, dávám jej na blog i pro vás. 
Změnili se provozovatelé a já chtěla zjistit, zda bude kavárna pořád nejen kavárnou, ale i malým kulturním centrem. A je také o snech, které se neplní jen o vánocích.
I já mám zkušenost, že když jsem si v životě něco přála a nešla za tím urputně, ale jen jsem si to lehce přála, splnilo se mi to. 
Tak třeba vás článek zaujme. 
Na sympatickou paní kavárníkovou se můžete podívat u článku Kavárna dnes není jen místo k posezení u kávy aneb když je kavárna splněný sen (kanalem.com). Sice je to moje fotka, ale na blog ji nedávám. Navíc tam najdete i malého kavárenského hosta s kočárkem z kavárny.
Tuhle kavárnu s atmosférou mám ráda.
Mějte pohodovou neděli.





Kavárna dnes není jen místo k posezení u kávy aneb když je kavárna splněný sen
Marta Dušková

Po dvouleté nucené přestávce se život vrací opět do svých kolejí, je možné žít bez omezení a navštěvovat kulturní akce, restaurace či kavárny. Kavárna Café Živel v Mělníku v Ostruhové ulici není jen kavárnou a zachovala si i s novými provozovateli svůj ráz, který nastavila předchozí provozovatelka. Kavárna nezapře svůj název.

Café Živel je živel a postupně se znovu po covidové přestávce stává malým kulturním centrem, místem společenských setkávání, minivýstav, posezení a nemusí to být jen u kávy. Výhodou je vnitřní i venkovní dětský koutek.

Provozovatelé Eva Suchá a Lubomír Kafka žili několik let v Praze a potřebovali životní změnu.
Pro Evu Suchou je kavárna vlastně splněný sen: „Já jsem si vždycky kavárnu přála, v průběhu let jsem na to zapomněla a život šel dál. Teď jsme měli pocit, že potřebujeme nějakou změnu a vlastně to byla náhoda. Říkali jsme si a co kavárna. Začali jsme hledat, co by nás oslovilo a takhle kavárna při hledání nám vyjela jako první, na první dobrou. V Praze nás nic nedrželo, takže jsme využili této nabídky. Hned jak jsme přišli na první prohlídku, tak na nás tady dýchla zvláštní atmosféra a kavárna byla naše“.

Udělali životní řez a přestěhovali se s malým synem, kterému budou tři roky, z Prahy do Mělníka. Město je oslovilo hned při první návštěvě. Kavárnu otevřeli 19. března a od té doby stihli již několik akcí. V prostorách kavárny bylo maňáskové divadlo, piknik s porodní asistentkou, který se uskutečnil právě na Den porodních asistentek a slavil se i týden nošení dětí, proběhla zde i narozeninová oslava a slavil se ve středu tento týden i Den dětí.

Eva Suchá prozrazuje, jaké akce jsou v plánu v dalších měsících: „Plánujeme určitě další divadelní představení pro děti, které mělo úspěch, nějaké soutěže, kreslení pro děti na textil a myslíme i na dospělé. Rádi bychom zařadili do programu cyklus kurzů zaměřený na meditací a sebepoznání, pokud bude samozřejmě zájem, chtěli bychom pořádat koncerty a případně i výstavy. Prostor kavárny chceme nabízet na narozeninové party nejen pro děti. Právě domlouváme cvičení pro maminky s dětmi, které by se přes léto konalo po ránu, než se otevře kavárna. Maminky mohou cvičit a děti si budou hrát, chtěli bychom zajistit na tuto dobu i hlídání. Dále plánujeme i večerní cvičení pro ženy opět po zavírací době kavárny“.

Eva Suchá vystudovala ekonomickou školu, ale zkušenosti s kavárnou má. V kavárně už pracovala a hodně ji to bavilo. Právě tam ji napadlo, že by vlastně kavárnu někdy chtěla.

Co na závěr? Popřát hodně úspěchů a ať se daří.

5 komentářů:

  1. Je dobře, že noví majitelé nechali kavárně její dřívější tvář. Kdyby bývala nefungovala dobře, tak by změna byla dobrá, ale v tomto případě by to bylo zřejmě na škodu.
    Určitě kavárně noví majitelé vtisknou taky něco ze sebe, což bude ale taky dobře.
    Hezkou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, kaváren není nikdy dost a pro maminky s dětmi - super počin. Díky za info - příležitostně se tam stavím. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, přeju majitelům, ať se jim v kavárně daří naplňovat jak představy jejich, tak představy hostů. A tobě díky za článek.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Koncept je jasný, tak ať se daří!
    I tobě, Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. To je kavárna s bohatým využitím a tak jim přeji, ať jim to prefektně funguje. Krásný den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.