neděle 4. prosince 2022

betlémy, dekorace, dárky aneb pohled do minulosti



Taková je vánoční výstava v mělnickém muzeu, kterou jsme navštívili minulou sobotu s Lolou a Alanem. Tak dnes jen nahlédnutí na zajímavou výstavu. Je krásná. Dětem jsem koupila vystřihovací betlémy, které se už nevyrábí, někdy z 50.-60. let, které byly vytištěny znovu jen pro tuto výstavu. Vybíraly si z několika vzorů a doma pak s dědou hledali dřevěnou desku, na kterou by bylo možné betlémy přidělat. Mějte pohodovou 2. adventní neděli.


Muzeum už dýchá vánoční atmosférou
Marta Dušková

Regionálním muzeu Mělník je právě vánoční výstava Historické betlémy, ozdoby a dárky. Velký sál muzea je plný betlémů, vánočních ozdob a historických hraček, které děti dostávaly pod vánoční stromeček.

Výstava představuje vyřezávané a ručně malované betlémy z let 1840–1940, nechybí ani papírové betlémy, z nichž nejstarší je ručně malovaný a pochází z 19. století.

Vánoční dekorace jsou zastoupeny na výstavě velkou sbírkou krásných skleněných ozdob na stromeček.

Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek autora výstavy Miroslava Smahy, historika umění, sběratele a zakladatele Muzea technických hraček Velvary. Dozvědět se o vzniku betlemářské tradice a vánočních zvyků bude možné při komentovaných prohlídkách výstavy právě v podání historika umění a sběratele Miroslava Smahy v neděli 4. prosince a v úterý 27. prosince od 14 do 15 hodin. Připravena je i komentovaná prohlídka s tvořivou dílničkou pro rodiny s dětmi ve středu 21. prosince v 16 hodin.

K českým vánočním tradicím patří mimo jiné i stavění betlémů a betlemářství se stalo v Čechách a na Moravě součástí lidového umění. Některé betlémy se o každých Vánocích stavěly vždy znovu, některé zůstávaly sestavené po celý rok. Tradice betlémů, které byly snahou o zlidovění vyobrazení Kristova narození, sahá v Čechách až do pozdního středověku. A samozřejmě patří k tradicím vánočních svátků dodnes.

Výstavu je možné navštívit do 30. prosince a podrobné informace k výstavě jsou k dispozici na webových stránkách muzea Historické betlémy, ozdoby a dárky - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz).

Výstava za návštěvu bezesporu stojí. Jen se tak zastavit ve spěchu a shonu všedních dní a nasát už vánoční atmosféru. Nahlédnout na výstavu je možné prostřednictvím fotek z výstavy.




































6 komentářů:

  1. Betlémy mám moc ráda a taky ráda chodím po jejich výstavách ;)
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tyto výstavy ráda. Taky jsem v pátek byla u nás na Dřevěnce na vánoční výstavě.
    Pěknou druhou adventní neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zajímavá a poučná výstava. Hezké dny Ti přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zdravím. Vánoční výstavy mám moc ráda, líbila by se mi i tato v mělnickěm muzeu. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná výstava! Marti, děkuji za sdílení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, výstava je hezká. Já zatím vůbec nemám pocit, že budou Vánoce. Přeji ti hezké dny

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.