pátek 31. března 2023

snad je to včas


Myslím tím zákaz nikotinových sáčků dětem. Minulý týden začala platit novela zákona, která omezuje prodej nikotinových sáčků dětem. Mám sice připraveny články s jinými tématy, ale nestíhám a mám je připraveny jen v hlavě, tak jsem dnes vybrala z článků, které už jsem psala a už vyšly. Šla jsem cestou nejmenšího odporu, protože píšu několik článků denně.
Koho nezajímá trochu osvěty, dál nečtěte.
Názvem příspěvku jsem myslela, že snad se u většiny dětí již nevytvořil návyk.
Přeji nám klidný pátek, já jedu do Mělníka dělat reportáž a snad konečně nafotím venkovní výstavu, kterou jsem vzdala tento týden kvůli sněhu, kvůli velkému větru a zimě.


Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem
Marta Dušková

Od čtvrtku 23. března se stal účinným zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tedy novela zákona. Účinný zákon č. 59/2023 Sb. změnil zákon č. 65/2017. Novela zákona omezuje prodej a dostupnost nikotinových sáčků.

Zákon zakazuje:
prodej osobám mladším 18 let
Zákonem se také zakazuje prodej:
na vybraných místech, např. ve zdravotnických zařízeních, ve školách, na akcích určených pro osoby mladší 18 let, v dopravních prostředcích veřejné hromadné dopravy atd.
omezen je i prodej nikotinových sáčků přes internet a prostřednictvím prodejních automatů, kde je prodej nikotinových sáčků zakázán, jestliže nelze jednoznačně ověřit věk kupujícího.

Novela zavádí pro prodej nikotinových sáčků stejnou regulaci, jako už platí pro tabákové výrobky a elektronické cigarety. Za porušení zákazu budou hrozit finanční sankce a podle závažnosti přestupku mohou fyzické osoby dostat pokutu až 150 000 korun, firmy mohou být potrestání sankcí až do výše jednoho milionu korun a až dvouletý zákaz činnosti.

Zákaz prodeje platí nejen pro klasické obchody, ale také pro automaty a e-shopy a prodejci nyní po přijetí novely mají tříměsíční lhůtu na to, aby se regulaci prodeje nikotinových sáčků přizpůsobili.

„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvedli tvůrci novely. Podle nich patřili předloni mezi nejpočetnější věkovou skupinu konzumentů nikotinových sáčků lidé od 15 do 24 let věku.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Původně byly schválené pro ty, kteří se snaží odvyknout od kouření klasických cigaret. Odborníci ale podle tvůrců novely evidují už 18 případů předávkování dětí spojených s užíváním nikotinových sáčků, ve dvou případech vedly až k bezvědomí.

Zdroj ČTK a Středočeský kraj

6 komentářů:

  1. Páni, ani jsem netušila, že takový přípravek existuje a že byl dostupný dětem. Je až k neuvěření kolik mladých lidí, hlavně dívek a žen i mladých mamin kouří a pak si stěžují, že nemají peníze na obědy pro děti. Ale to je jiné téma. Jsem ráda, že v naší rodině žádný kuřák není, ani poživatel elektronických cigaret. Přeji ti Marti moc pěkný víkend.


    OdpovědětVymazat
  2. Mám to přesně jako Jára, dodnes jsem o něčem takovém netušila a naštěstí v rodině není žádný kuřák. Stačí mi občas na zastávce busu, když jedu do Prahy nebo z Prahy, pozorovat ty kuřáky, jak házejí nedopalky na zem, ač je kouření na zastávkách zakázané - ale kdo to dodržuje a kdo to vyžaduje? Jsme v Česku!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti, o nikotinových sáčcích vím. Je to nebezpečný trend mezi čím dál víc mladšímy školáky a to je alarmující. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, o nikotinových sáčcích jsem neměla potuchy do doby, než se začalo jednat o zákazu prodeje dětem. Později mi to pak osvětlily vnučky, které mi potvrdily, že spousta jejich spolužáků "na nich ujíždí" - slovy Sáry.
    Tady se na jedné straně snaží spousta doktorů a organizací pomáhat lidem od drogové závislosti a na straně druhé je tato věc bez problému dostupná komukoliv. I dětem. Jako v Kocourkově.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Ono s drogami to bude vždycky tak, že výrobci a producenti budou o krok napřed, zvlášť pokud jde o syntetické drogy, a legislativa bude až reagovat. Tentokrát se to snad povedlo celkem rychle. Myslím, že podobný problém vzniká s kratomem (což je tedy droga rostlinná, nikoliv syntetická)

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto souhlasím se Stáňou.
    Marti, přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.