čtvrtek 23. března 2023

výstava, kde hraje jazz




Dnes opět po roce hostí Mělník výstavu Jazz World Photo, kde je možné shlédnout 30 nejlepších fotografií z této prestižní mezinárodní soutěže. Už jsem tady o ní psala několikrát. 
Dnes tedy pozvánka na výstavu. Některé fotky jsou i s lidmi. Dostala jsem se na výstavu až před divadelním představením a všude byli lidé.
Tak snad se bude líbit. Hezký den nám všem.

P.S. Včera celý den Praha lékař, dnes přepis rozhovoru z diktafonu, snad se dostanu na vaše blogy odpoledne, abych věděla, co se u vás děje. Moc děkuji za všechny vaše komentáře.

Mezi třemi nejlepšími ve světové soutěži je i český fotograf
Marta Dušková

Putovní výstavu prestižní soutěže Jazz World Photo 2022 hostí Masarykův kulturní dům v Mělníku jako každý rok.

V loňském roce se uskutečnil 9. ročník mezinárodní fotografické soutěže, které zúčastnili autoři a autorky ze 41 zemí a největší zastoupení měli fotografové z Francie, Itálie a Polska. Do soutěže bylo přihlášeno 248 fotografií z prostředí jazzu, blues, world music a přidružených žánrů. Mezinárodní porota vybírala z množství fotografií tři vítězné.

První cenu získal francouzský amatérský fotograf Didier Jallais. Občanským povoláním zubní lékař, který je dlouholetým členem týmu Lékařů bez hranic, se zúčastňuje soutěže Jazz World Photo dlouhodobě. Po ročnících 2014 a 2018 je pro něj letošní vítězství již třetím v pořadí.

Zakladatel soutěže a zároveň člen poroty Patrick Marek to okomentoval: “Pro všechny porotce bylo velkým překvapením, že i přes naprostou anonymitu hodnocení fotografií už potřetí během devíti let vyhrál Didier Jallais. Jsme rádi, že naše soutěž získala prestiž a fotografové z celého světa se do ní přihlašují opakovaně.”

Druhé místo v soutěži obsadila Francouzka Emmanuelle Nemoz. Třetí místo vybojoval český fotograf Jiří Hrbek. Absolvent Institutu výtvarné fotografie při Slezské univerzitě Opava se v rámci svých dokumentárních cyklů věnuje i fotografiím z hudebního prostředí. Ovšem namísto snímků významných hvězd se snaží především o zachycení a zprostředkování emocí a atmosféry.

Nedílnou součástí tohoto projektu jsou exkluzivní putovní výstavy Jazz World Photo, které prezentují třicet nejlepších fotografií daného ročníku. A právě tato putovní výstava z loňského devátého ročníku je instalována v Masarykově kulturním domě a je možné ji shlédnout do 27. dubna.

















3 komentáře:

  1. Určitě zajímavá výstava. Musí se to prostě umět,zachytit foťákem tu správnou atmosféru.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za zprostředkování krásné výstavy. 👍👍
    Vzpomněla jsem si na dceru, která vystudovala propagační výtvarnictví a jako závěrečnou práci dělala upoutávku na jazzový festival. Část toho je ještě na půdě a jen mě mrzí, že se nedochoval obraz Armstronga, který tupovala bílou barvou na černou plochu. Dlouho jsem si na ten obraz nevzpomněla, až dnec.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji! Tyhle jazzové fotky jsou naprosto úchvatné!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.