pátek 3. dubna 2015

ukradená ...


Ukradená hodina.
Asi bych se měla dnes zabývat spíše nějakým velikonočním tématem, ale vše, co jsem chtěla říct o velikonocích, jsem už řekla tady velká noc .
O letním čase jsem již psala někdy v loňském roce panebože už je tady zas a nerada se vracím ke stejným tématům, ale dnes jsem četla snad na idnes.cz  jednu prý zaručenou zprávu. Už je prý rozhodnuto.
Vím, že se v evropském parlamentu má projednávat zavedení zpět jednoho času v České republice, ale domnívala jsem se, že všichni vědí, který čas je správný. Je to ten, který se řídí podle východu a západu slunce, takže je to skutečný čas, který je přirozený a je v souladu s přírodními zákony a řídili se jím lidé od pradávna. Rozdělení časů na letní a zimní uvedlo zřejmě lidi v omyl. Přece žádný zimní čas neexistuje, a proto nemůže být úplně jedno, který čas budeme prožívat ve svém vlastním životě. Ta "poplašná" zpráva však zněla, že má být na furt zaveden čas letní! 
Normálně jsem celkem splachovací a dokážu se protloukat životem s humorem, ale toto mě fakt zasáhlo. Panebože těším se každý rok již 36 let, až mi vždy na podzim ukradenou hodinu zase vrátí, ale takhle? Nikdy nikdo mi už tu hodinu nevrátí a já budu navždy vyřízená. Nikdy jsem si na letní čas nezvykla a dle průzkumu lékařů nejsem sama. Dnes již jsou i známy výsledky lékařských analýz, že letní čas je lidskému zdraví škodlivý, ale to už bylo popsáno mnohokrát, a ještě bych se s ním snad smířila, pokud bych si mohla logicky zdůvodnit proč, že přináší všem něco pozitivního – úspory či jiné výhody a já to tedy musím nějak přežít. Ale již dávno je i matematicky spočítáno, že letní čas žádné plusy nemá a je naprosto k ničemu a běží setrvačností. Takže kromě ničení zdraví velké části lidské populace a vnášení chaosu do světa zvířat viz můj výše zmíněný příspěvek, nepřináší vůbec nic. 
Ano, jistě, ten kdo může vstávat později, třeba v 8 hodin ráno, to v podstatě až tak nepozná a zřejmě mu to žádnou újmu nepřináší. Ale je velký rozdíl, jestli ráno vstávám v půl šesté a už se na tuto hodinu budím sama, časem mi pomáhá i vycházející slunce, anebo si posunu vstávání na půl pátou a opět začnu vstávat do tmy a navíc se ani přirozeně nevzbudím. Tento problém ani nedovedu převést v nic vtipného a ani pozitivního. Na protest si schválně na některých svých hodinkách nechávám skutečný či pravý čas a jen jednou za spoustu let jsem se sama spletla a přišla pozdě na nějakou komisi, které jsem byla členem :-) No, uznávám,  je to slabý protest, ale odmítám si neustále nastavovat všechny svoje hodinky na jiný čas. Na většině mám ten správný.
Dnes se mi jen chce křičet: panebože chyťte zloděje! Chci vrátit tu ukradenou hodinu
Něco pozitivního na závěr: hezké prožití prodlouženého víkendu všem. 
Tu ukradenou hodinu si teď na chvíli vrátím sama.

4 komentáře:

  1. Nedivoč! Citát Radia Krokodýl: VÝHODOU LETNÍHO ČASU JE, ŽE SE MŮŽE O HODINU DÉLE SÁŇKOVAT! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hahahahahahaha ! Konečně vím proč. Díky :-) Akorát sníh nemusím. Ještě něco jiného prosím.

      Vymazat
  2. Čtu se zaujetím a i se stejným rozhořčením! I mně zůstává na nočním stolku budík nařízen stále na čas, o který mě připravili! Nesnáším budit se do tmy...Když přijdu domů odpoledne do tmy, tak si zapálím svíčky a udělám si příjemný podvečer...Jak si udělat příjemné ráno? Zapálit svíčky? I když rozsvítím celý byt, což zase vzhledem k šetření energií nedělám, tak mi nikdo venku za oknem nerozsvítí...
    A proto se hlásím a jdu chytat zloděje s Tebou! Tento víkend jakbysmet hodinu neřeším,nevstávám..a v úterý budu vděčná, že jsem se nevyučila třeba kuchařkou ( i když ty už jsou na vstávání asi celoživotně zvyklé!)..Měj prima Velikonoce ..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, moc děkuji za podporu. Jsem ráda, že nejsem sama. A svíčky jsem dřív zapalovala převážně v podzimním a zimním období, ale budu jich muset nakoupit víc :-) Taky si užij dny volna a odpočiň si. Martina

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.