úterý 23. května 2017

bez komentáře

Už jsem se zařekla, že komentáře pod některými články číst nebudu. Někdy se domnívám, že se ani nejedná o kontroverzní téma, ale nakonec po přečtení komentářů zjistím, že asi bylo. Ale spíš mi přijde, že teď spoustu čtenářů, či bych řekla spíše slídičů facebooku, číhá na jakékoliv téma, aby se mohli vyjádřit a to i třeba k tématu černá barva naprosto odlišně a barva podle nich je bílá. V tomto případě spíše obráceně. Některé komentáře jsou nesmyslné, bez naprosté znalosti tématu, někdy i bez jakýchkoliv znalostí. Někdy dokonce s tématem vůbec nesouvisí. Je tam jen cítit ta snaha za každou cenu hodit jedovatou slinu na kohokoliv.
Nevím, co ty lidi k tomu vede. V každém slově je cítit zloba a urputnost ublížit a smést každého, kdo má jiný názor. Komentáře ať už na facebooku či kdekoliv jinde na internetu jsou v podstatě anonymní a nepotřebují tedy žádnou odvahu, aby člověk vyjádřil odlišný názor či jakýkoliv názor na cokoliv.
Z většiny negativních a hloupých komentářů je cítit zbabělost k vyjádření názoru z očí do očí. Nechtěla bych paušalizovat, ale v poslední době přestávám komentáře číst. Abych mluvila konkrétně, již nikdy nechci číst např. komentáře pod HateFree Culture. Organizace (bez násilí a bez nenávisti), kterou sleduji se zájmem, ostatně jako dalších více než padesát tisíc lidí, na facebooku mluví o různých tématech, hezkých příkladech slušných lidí, o nezištné pomoci člověka člověku, a samozřejmě zveřejňuje i témata méně hezká. Tak jde život. Okamžitě po zveřejnění i velmi pozitivního příběhu, ti lidé musí na zveřejnění číhat, jinak to není možné, začnou komentovat s takovou nenávistí a kritikou, kterou já nejsem sto pochopit. Nechci tady uvádět pro příklad žádné komentáře, nerada bych se dočkala nenávisti i na svém blogu. Dcera mi říká, mami, nečti to, já už jsem to dávno přestala číst. Ale někdy mi to nedá, a pak mě to jen postrčí napsat takovou nekonkrétní úvahu, protože ne všichni asi budou mému dnešnímu výlevu rozumět.
Ano, mám povahu, že mě rozčiluje jakákoliv nespravedlnost ať už se týká těch blízkých v mém okolí anebo kohokoliv jiného.
Takže s konečnou platností přestávám číst komentáře kromě těch na blozích, které mám ráda a které čtu a kromě pozitivních reakcí.
Úvahu ale zakončím dnes velmi pozitivně. Ráno jsem jela na manikúru a stavila jsem se ve městě ve známé pekárně a cukrárně pro kafe s sebou. Ráno, když cestuji, si kávu nedávám ze známých důvodů. Taky bych nemusela dojet bez úhony. Káva je močopudná a pro mě obzvlášť. Bez kávy se ovšem po ránu vůbec nerozjedu a mám mozek mrtvého delfína. Bylo opravdu brzo ráno a velmi usměvavá a příjemná paní od kávy mě fakt překvapila. Bohužel to vůbec není samozřejmost usmívat se na lidi kolem sebe. Nejen že se mnou laškovala a reagovala na mé odmítnutí cukru doprovázené sloganem mám sladký život, ale ještě mi pomohla rozdělat malou smetanu, která, potvora, fakt nešla otevřít. Nabila mě energií na celý den a myslím, že i já ji.
Tak dnes úvaha o něčem anebo o ničem.
Jo, já komentáře dávám jen na blogy. Na facebooku k výše zmíněným článkům dávám pouze líbí nelíbí, mrzí nemrzí.
Milý deníčku, měla jsem nutkání se vypovídat, ale dělám to s úsměvem.

16 komentářů:

  1. Dobrý večer, jsem ráda, že jsem dnes zavítala na váš blog. Na faceboog nechodím,ale manžel fotí a tak vkládá příspěvky. Ty komentáře od anonymů, kteří se ani nepodepíší jménem , když mi čte , tak mi je kolikrát z nich docela blbě.Už asi šest let se přemlouvám, abych si taky založila blog, ale pak když čtu reakce zase anonyma na některé blogy,jako"nojo to se vám to nakupuje, když máte prachů", tak to pořád odkládám. Za ty léta, co sleduji blogy, tak kvůli takovým anonymům skončilo dost blogerek
    Já jsem docela dost citlivá na hnusný reakce a nechci si kazit zbytek života, jsem v důchodu a podle Aranel na cestě šedesátiletá a pět vousů.Mějte se krásně.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Martino, nemyslela jsem úplně komentáře na blozích, ty vůbec nechápu. Blog je jako deník, a pokud se mi něco nelíbí, tak to zkrátka nečtu a nekomentuju. Ale znám takové případy. Stalo se to i mojí dceři, dost známé bloggerce a ta si nastavila schvalování komentářů právě z důvodu komentářů nepatřících dle mého soudu na blog. Ale já se pohybuji v takovém okruhu blogů, kde se ošklivé komentáře nevyskytují anebo jsem je ani nezaznamenala. A klidně si blog založte, pokud vás to láká, je to určitý druh terapie a myslím, že všechny nás tyto deníky baví. Moc děkuji za váš komentář a přeji hezký večer.

      Vymazat
  2. Marti, i já sem k Tobě moc ráda chodím. Už i právě proto, že píšeš, to, co píšeš! Mám ráda tvou konstruktivní kritiku, protože ač nejsem zarputilý " kejvač", tak zatím se vším napsaným souhlasím. Rovněž nechápu komentáře na facebooku a přiznám se, že mě nejvíc děsí, když čtu komentáře od své tchýně. Ač mám manželovu mamku moc ráda, tak v tomhle ji nechápu. Jako důchodkyně má neustálou potřebu dost věcí komentovat. Hlavně se vyžívá v politickém dění a to vážně s gustem píše komentáře, které se mi pak objevují i na mém facebooku a někdy já i moje dcera se tak trochu za její názory stydíme. Na druhou stranu je to každého právo vyjádřit se. Naštěstí mamka nepíše vulgárně, což je u mnoha komentářů docela dobrým zvykem. Jeden uráží druhého a začíná to být přijímáno jako běžná norma. Byla jsem vychovávána ke slušnosti, a tak se občas bojím toho, jak jsou vychovávány děti rodiči, kteří se takto vyjadřují. Blog je naštěstí něco jiného, alespoň pro mě je to velmi často oáza pozitiv, dobré nálady, úsměvu a radosti! Měj se moc krásně a užívej sluníčka! Ta ranní káva musela být výtečná! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, po ránu k ranní kávě byl pro mě tvůj komentář jako zákusek :-) Moc děkuju. Já se k politice vyjadřuje jen z očí do očí a ani to už moc ne, protože už ani není k čemu, je to tristní celé. Jo ta včerejší káva s úsměvem byla úžasná :-) Měj se moc hezky a hodně pozitivních dní. M.

      Vymazat
  3. Marti, tvoje dcera má pravdu: Prostě: Nečíst to!!! Ataky eliminovat v okolí lidi, kteří jsou vysávači energie nebo plodí energii negativní. A častěji navštěvovat takové "paní od kávy", jakou jsi potkala dnes. :-) Pak bude na světě krásně (jako, že tu je krásně, no ne?) Hezký příspěvek to byl Marti :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ano máš pravdu ve všem. Na světe je krásně a děkuju. M.

      Vymazat
  4. Marti, Vy i dcera máte moc hezké blogy, často a ráda je navštěvuji. Nechápu všechny ty nenávistné a závistivé lidi, proč na ty blogy chodí.
    Komentuji jen občas, když mě článek zaujme. Pokud se mi něco nelíbí, nekomentuji. Nechci urážet lidi, co jdou "s kůží na trh". Přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, děkujeme za přízeň. Naprosto s Vámi souhlasím a už jsem to psala i v komentářích výše. Hlavně nenávist a závist by pošpinila především mě, pokud s něčím nesouhlasím, nekomentuji. Také Vám přeji hezké dny.

      Vymazat
  5. S chutí jsem si početla Marti, neboť já osobně jsem se "odstřihla" od čtení různých diskusí či komentářů na internetu či na FB. Sice jsem se tam kdysi zaregistrovala, hlavně abych si udělala svůj názor, ale neseděl mi celý ten způsob, takže jsem FB vypustila ze svého života. Anonymita lidí a jejich psaného slova je občas šokující. A to nemám zapotřebí číst :o)) a děsit se toho, co vše v lidech doutná a dere se na povrch. Z blogů si vybírám ty, které mne zaujmou a něco zajímavého se dozvím (ať jsou to tipy na výlety, knihy, recepty, rady ohledně pěstování květin atd.), za to jsem ráda.
    A jak psala Inka, myslím, že jsem slušně vychovaná dostatečně a nesnížila bych se k tomu, abych někoho haněla, kritizovala a vulgárně případně napadala, když dotyčného vůbec neznám. Kritika by měla být věcná a ne urážlivá. To si myslím :o) já.
    Tak hezké další dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, díky za komentář. Souhlasím s tebou. Já facebook mám už leta kvůli svým přátelům a rodině. Některé nevidím leta, ale přes facebook jsme spojeni. žádosti o přidání do přátel od cizích lidí, které neznám, odmítám, takže jsem uchráněna nějaké případné kritiky. Ovšem veřejné stránky, které sleduji, nejsou takových nenávistných komentářů uchráněny. A co se týká kritiky, člověk by měl kritizovat pouze věci veřejné, které se jej dotýkají anebo i nedotýkají a neurážet osobně nikoho. Krásné dny.

      Vymazat
  6. Posílám pozdravení!!
    Pod komentář Inky bych se podepsala!!
    Dávno již veřejné stránky na Fb nečtu, přesně- mám Fb jen kvůli přátelům a rodině- kvůli spojení...a stránkám na tvoření(klubíčka a háčkování a pletení...- a i tam se někdy diskuze pořádně rozjedou!! :o))
    Takže poslechnout dceru- a nečíst to!!!
    A raději vyhledávat taková milá setkání- jako u kafíčka!!
    Krásné dny přeji Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuji za komentář. Koukala jsem na Váš blog a Vaše výtvory jsou úžasné. Mějte se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, práve pre tie nenávistné komentáre od veľakrát puberťákov som si založila svoj blog. Dakedy som svoje výtvory posielala do časopisov a jeden časopis to potom uverejňoval na internete. Tie hlúposti čo sú ľudia schopní popísať. Prečo taká na grc farba stoličky, ako budem umývať luster a potom to rozoberali a riešili atď. No nebolo toho veľa , ale nechcela som tam mať svoje meno. Keď som vedela, že článok má byť uverejnený, už ma bolel žalúdok a zistila som, že tá radosť ako niečo vyrobím, ako to odfotím a ako napíšem článok (niečo málo zarobím), tá radosť z tvorenia a hrdosti že mám svoj výtvor v časopise je menšia, ako nepríjemný pocit z toho, že niekto si rieši svoje komplexy svojimi komentármi. Takže som prestala písať články do časopisov a založila som si svoj blog.
    Marti kávičku si dám radšej na záhrade, miesto pri počítači a pozerám sa ako straky učia lietať svoje stráčatko, alebo ako sýkorky zbierajú chlpy zo psej deky.... Príjemný deň prajem a radšej nečítať tie komentáre, ale keď tá zvedavosť sem tam nedá... však...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, máš pravdu, někdy mi to nedá :-) To právě nejsou puberťáci, ty si myslím, že takové témata ani nezajímají, ale dospělí lidé, o to je to horší. Umím si představit, jak tě stresovaly takové hlouposti v komentářích. To si člověk říká, že ti lidé asi nemají svůj vlastní život a zabývají se blbostma. Jo a s notebookem chodím i na zahradu, ale k ranní kávě u mě patří přečíst si blogy, co jsem nestihla, nějaké noviny na netu, ať vím, co se děje atd. Ptáčky pozoruju taky a zahradu spíše při odpolední kávičce. Měj se hezky.

      Vymazat
  8. Milá Slunečnice, kolem Tvého blogu už jsem párkrát zabrousila, leč až tento příspěvek mě přiměl, zařadit ho do sledovaných. Ne, že by Tvoje ostatní příspěvky byly horší:-). Ale tohle byl asi ten správný impuls pro mne:-).
    Máme na komentáře v podstatě stejný názor a proto svoji fb stránku nemám. Fb používám pouze v rámci firmy a i to kolikrát k údivu nad některými komentáři stačí.
    Přeji Ti pěkný den
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrieto, děkuji za milý komentář, byla to ranní vzpruha. Hezký den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.