čtvrtek 11. května 2017

poslední "mohykán"




Všechny tulipány na naší zahradě již odkvetly.
Vlastně až na jeden a ten má svůj příběh, takže si zaslouží trochu víc prostoru.
Vloni nám zeť přivezl v květnu cibule tulipánů přímo z Amsterodamu. Bylo na ně už pozdě a věděli jsme, že kochat se budeme až příští rok. Zasadili jsme je ke keři s růžemi a koulím, abychom je odlišili od ostatních tulipánů. 
Věděli jsme, že než začnou na trávě překážet jarním hrám, budou dávno odkvetlé.
Brzy na jaře vylezlo všech šest holandských tulipánů. Březen byl však nezvykle teplý, několikrát jsme grilovali a tulipány vzali za své při fotbale s vnoučaty dřív, než stačily vykvést. 
"Mami, vy jste vysadili ty tulipány do cesty. "
No jo, kdo mohl tušit, že v březnu bude tepleji než v květnu.
Vykvetl jen ten jeden a dnes ještě zdobí zahradu.
Jaké mají ostatní tulipány barvy, bude tedy překvapením až příští rok. Nestačili jsme je však přesadit a nevíme už, kde přesně jsou. Příští rok bude možná stejný problém.
No problém :-), problémy vypadají jinak.


Po odkvetlých tulipánech nastupují pomalu pivoňky.




A opět rozkvétá keř, který nevím, jak se jmenuje. Vloni mi někdo jméno psal do komentáře, ale evidentně "perly sviním". 
Zas to nevím.



A letos naposledy magnolie. Ještě nikdy nebyly pohromadě květy a listy. Listy jsou až po odkvětu, ale je zima, tak květy vydržely pro naši radost a kochání.
Doufám, že už bude teplo.
Jestli tedy už léto nebylo v tom březnu.

10 komentářů:

  1. Marti, krásně ti to kvete...zahrada je veliká radost. Já taky jásám nad každým květem:o). Měj se moc krásně. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, já číhám na každé poupě :-) Ano, je to krása. Hezké dny.

      Vymazat
  2. Docela se divím, co vše již na zahradě i přes neskutečně chladné dny začíná kvést. Rostliny jsou odolnější, než si člověk myslí.
    Trochu mi ten keřík připomíná Kalokvět, ale ten já mám v nádobě (na zimu ukládám v zimní zahradě), na zimu se zatáhne a na jaře začne rašit. TAkže to asi nebude ono, když máš keř v záhonu :O).
    Pěkné dny přeji.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, evidentně nepotřebuji vůbec vědět, co to je :-) Kytku jsem dostala před dvěma lety od známé zahradnice snad jako cibulku. Vyrostla a kvetla poprvé loni a my jsem se s mým mužem divili, co nám to vylezlo, páč jsme dávno zapomněli, že jsme to tam dali:-) Ale je moc hezká. Krásné dny. M.

      Vymazat
  3. Marti, také číhám na každou kytičku, která je nová, tulipány jsem si moc neužila, ani narcisy, moje vnučky milují kytky, tak si je nesly domů a pak posílaly fotky ve vázičce a mám tulip s těmi roztřepenými okraji a krásně fialové barvy až do černa, dostala jsem je loni na výstavě od jednoho moc hodného pána. Keřík neznám, ale moje úvaha je , že Ti toho kvete hodně, asi je u nás na Hané větší zima, pivoňky jsou ještě malé a konvalinky jen jedna kvete. Krásný víkend, zítra jedeme na blešák do Přerova, tak drž palce ať něco pěkného objevím Maryša :))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, tak takový tulipán jsem ještě neviděla, ten musí být krásný. Hodně šťastnou ruku na trhu, ať ulovíš něco zajímavého. Hezký víkend.

      Vymazat
  4. Krásné kytičky,také se těším z každého nového poupátka.Pohodové dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už jsme to po dlouhé zimě všichni potřebovali. Hezké dny.

      Vymazat
  5. Dobrý den,kytička se jmenuje Camassia-Ladoník,pokud je to to,co myslím.máme ji taky. hezké dny přeje a z Moravského Slovácka zdraví Helena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za Vaši snahu, budu se snažit, aby nebyla zbytečná :-) Mohu s zeptat, odkud jste? Já jsem původem z Hodonína, proto se ptám. Mějte se hezky.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.