čtvrtek 4. května 2017

zvonice z Galerie na křivo




Vím, že v posledních dnech skloňuju Křivoklát ve všech pádech. 
Slibuji, je to naposledy.
Aspoň teda na dlouhou dobu.
Na nádvoří hradu nás zaujal krám, vlastně Galerie na křivo, který zval k nahlédnutí.
Na slovo galerie já slyším, i když s mým mužem bychom do takových míst, kde čekají nástrahy pobízející k hromadění zbytečností, neměli vůbec vcházet.
Známe se. 
My nejsme troškaři. Neumíme si koupit něco malého za pár korun. To vlastně už nekupujeme teď skoro vůbec, páč kdo by na tom utíral prach.
Ale něco velkého či drahého to ano.
A opět jsme zklamali.


U tohohle stojanu se zvonicemi a zvonky hned u vchodu naše zastavení a zaujetí začalo a taky skončilo a ten největší zvonek, tedy prý je to zvonice a jmenuje se Ještěrka, byl po krátkém přemýšlení, i kdyby na chleba nebylo, náš. 
Vypadá to jako naprosto zbytečná věc a možná i bude, pokud naše paní pošťačky nezačnou zvonici používat. U našeho minulého domu jsme tedy neměli zvonici, ale v menším provedení zvon u branky do domu. Zpočátku se nejednalo o nic jiného než o krásu tohoto předmětu. Posléze se ukázalo, že je to veskrze potřebná a užitečná věc. Když jste na zahradě či na dvoře, neslyšíte zvonek zevnitř domu a zvon se ukázal jako výborná záležitost, páč jej slyšíte právě na té zahradě a všechny návštěvy jej na jaře či v létě používali včetně poštovních doručovatelů. 
Takže není to věc zbytečná, i když na to bych se asi neměla vymlouvat. My jsme schopni koupit klidně harmonium (už jsem psala), na které neumíme hrát, jenom proto, že je krásné. 
Zvonici jsem fotila na trávě a Justýna mi přišla pózovat a divila se, že zrovna ona dnes nemá být  objektem zájmu. 
Zvonici samotnou se mi povedlo vyfotit jen jednou.






A ještě pohled do řezbářské dílničky v galerii. 
Přiznávám, že opracované a surové dřevo bez barev a malby se mi líbí nejvíc z celé galerie vyjma zvonice a zvonků.
Naši zvonici už jen zbývá zavěsit u branky domu. Musíme koupit šrouby..

6 komentářů:

  1. Tak a teď konečně vím, co nutně potřebujeme. Zvonek u branky nemáme, až u hlavních dveří, protože je celý den většinou brána stejně dokořán a branka nezamčená. A kdybychom řádně zavírali, zvonec by u branky vše vyřešil a mně by se to tolik líbilo. Takže Slunečnice, díky !!
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Ali, jsem ráda, že jsem inspirovala. Zvonec je krásný, každý je originál, ruční práce, krásně zvoní a je hodně slyšet a navíc ho potřebujete, to je hodně důvodů pro koupi.Já také děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Asi ho také nutně potřebuju!:-D Justýna je prostě modelka.-)Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, hahaha :-) Založíme klub milovníků zvonic a zvonců, jsou krásné a mají malebný zvuk. Jo konečně je to modelka a neutíká před focením. Teď je to obráceně, cpe se, kam nemá :-) Hezký večer.

      Vymazat
  4. Marti, takové krámky k pokoukání a potěšení duše miluji. Zvonice je krásná a až budou zvonit návštěvy a ponese se její zvuk, to bude kouzelné. Kamarádka má jednu zvonici na chatičce, která je umístěna nad vodou a vítá zvonicí prouplouvající parník. Pěkný zvyk. Přeji ti pohodový víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ano jsou krásné a měli tam spoustu krásných věcí. Zvonice už je na značce a návštěvy sice ještě nezvonily, dcera včera novinku přehlédla :-), ale my s mým mužem jsme už několikrát vyzkoušeli. Krásný zvuk. Hezký zbytek víkendu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.