čtvrtek 14. července 2022

co je body shaming?

Možná nevíte, co tento anglický výraz znamená, ale určitě s tím, co představuje, se setkal téměř každý z nás buď osobně anebo přeneseně ve svém okolí. Zostuzování ostatních kvůli jejich vzhledu je jen jiný druh či forma šikany a stejně jako ostatní formy i body shaming se přesunul do online prostředí. Zde má určitě větší dopad a může rozhodně způsobit i psychickou újmu. Právě tématem Děti a kult krásy se zabýval výzkum, jehož cílem bylo správně nastavit možnosti prevence a rozšířit povědomí o tomto nebezpečí. 
Na úvod to již stačí. Přikládám článek, kde je více informací, které se zabývají tímto tématem. Bohužel v současné době chybí tolik potřebná tolerance a empatie a nelze to svádět na mladou generaci, dospělí by měli jít příkladem.
Mějte pohodový den a ať se vás či vašeho okolí body shaming netýká.

P.S. Úvodní foto je můj pořád kvetoucí kaktus. Kvete od neděle a aktuálně jsem fotila včera, tj. středa.



Děti a kult krásy v online světě jako téma výzkumu
Marta Dušková

Šikana má mnoho podob a mezi kybernetickou šikanu patří tzv. body shaming neboli zostuzování ostatních kvůli vzhledu. Stejně jako jiné formy šikany se i tato forma zesměšňování přesunula do online prostředí na internet.

A právě téma Děti a kult krásy v online světě bylo předmětem výzkumu, kterého se zúčastnilo téměř deset tisíc dětí a dospívajících ve věku 10 až 17 let. Unikátní výzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak sociální sítě ovlivňují vnímání krásy u dětí, uskutečnilo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty společně s Katedrou psychologie a patopsychologie Pedagogické fakulty Univerzity Palackého a společností O2 prostřednictvím programu O2 Chytrá škola, který se tématy chování v digitálním světě zabývá dlouhodobě.

Cílem výzkumu bylo zjistit nejen vnímání krásy, ale i proč děti upravují svůj vzhled, ale také zda se respondenti setkali s online zesměšňováním a jaký vliv mají tyto faktory na psychiku. Výsledky výzkumu pomohou nastavit správnou prevenci a vzdělávání v této oblasti.

Otázka vzhledu je v době dospívání velmi důležitá a zabývá se jí v podstatě téměř každý. „Jen každé druhé dítě je podle výzkumu spokojené se svým obličejem, spokojenost s vlastním tělem deklarovalo 46 % dětí,“ uvádí Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Jaké jsou důsledky body shamingu, jaké jsou negativní zkušenosti v podobě posměšků a hejtování v online prostředí, jaká jsou alarmující zjištění výzkumu, odpovědi na tyto otázky jsou zveřejněny na webu Děti a kult krásy v online světě (2022) - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz): „Nejčastěji se dětem ostatní posmívali kvůli tělesnému vzhledu (29 %) nebo obličeji a vlasům (26 %). 22 % dětí zažilo urážky kvůli oblečení nebo mobilu (značka, stáří mobilního zařízení). Jen 8 % dětí přitom přiznává, že by se někomu posmívalo v online prostředí, v reálném (offline) prostředí to bylo 13 %“. Kompletní výzkumná zpráva Děti a kult krásy v online světě je k dispozici file (e-bezpeci.cz).

3 komentáře:

  1. Marti, link přepošlu synovi. Pracuje s dětmi, určitě si tu zprávu se zájmem přečte.
    Měj hezký den a díky, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je zajímavý článek a měli by ho číst hlavně ti, co pracují s dětmi a také rodiče, kteří nechávají děti nekontrolovatelnou dobu na mobilu nebo u počítače.
    Myslím, si, že naše dětství bylo bohatší i když se na venkově muselo v hospodářství od dětství pomáhat. V životě se nám to neztratilo a hodně nás to naučilo. Žili jsme víc společně, uměli si hrát, smát se, povídat si. Do školy jsme chodili dlouhé kilometry pěšky a při tom šla vždy celá parta dětí. I lotroviny jsme většinou vyváděli společně a všichni pak dostali výprask...Někdy mám pocit, že naše dětství bylo mnohem bohatší. Sice jsme byli všichni poměrně chudí, neměli luxusní oblečení, nezáviděli si a pomáhali jsme si vzájemně. Nebyla televize, jen rozhlas po drátě a nemuseli jsme řešit takovéto problémy. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si myslím, že body shaming není rozhodně problém jen dětí ani současnosti. Pokud si já vzpomínám, tak posmívání kvůli vzhledu (ať už to byla tloušťka nebo třeba odstávající uši, brýle ap.) docela kvetlo už na základce v mých školních letech (a to už je dost dávno). Je fakt, že internet to asi prohloubil. A na netu body shaming zažívá třeba moje známá ve středním věku (jinak profesně velmi úspěšná), do které se navážejí zejména pánové kvůli vzhledu).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.