pondělí 18. července 2022

humor na plotě


Včera jsme stáli na chodníku a oba jsme se fakt zasmáli. Původně jsem chtěla dát jen pár fotek na facebook našeho magazínu a pozvat na výstavu. Nakonec jsem se rozhodla, že udělám trochu osvětu. Včera jsem si ověřila, že mladším lidem jméno Pavel Kantorek nic neříká a výstavu na plotě projdou bez povšimnutí, aniž se zastaví. Možná si myslí, že je to jen reklama. Zastavil se pán poté, když viděl, že něco na plotě fotím a že se s mužem u toho nahlas smějeme. Výstava byla příjemným zpestřením dne.
A tak jsem k tomu napsala článek. Dnes ráno vyšel a dávám jej i na blog i s fotografiemi. Včera jsme si doma zavzpomínali nejen na vtipy Kantorka, ale vůbec na známé karikaturisty a jak jsme se těšili každý týden? na Dikobraz. A taky přemýšleli o tom, že v současné době už nejsou tak karikaturisti populární. Každý den je všude záplava informací, které není snadné vstřebat a prostor na obyčejné prohlížení vtipů, které nás rozesmějí, už není čas. 
Pár vtipů jsem nafotila, tak snad vás také pobaví.
Mějte pohodový nový týden.








Výstava na plotě aneb až půjdete okolo…
Marta Dušková

Mělnické koupaliště ožilo humorem vědce, kreslíře a karikaturisty Pavla Kantorka. Výstavu kreslených vtipů instalovanou na plotě mělnického koupaliště je možné shlédnout, zasmát se a pobavit do 20. září.

Spolek InGarden pořádá už druhým rokem sérii výstav na veřejných místech s myšlenkou, že výstavy nepatří jen na zdi galerií. Výstavu Pavla Kantorka tentokrát hostí i město Mělník, které výstavu finančně podpořilo.

Pavel Kantorek (1942-2017) byl český přírodovědec a profesor fyzikálních věd na metropolitní univerzitě v Torontu. Zabýval se teorií relativity a kosmologie. V Čechách je známý jako autor kreslených vtipů především se zvířecí a vědeckou tématikou. Starší generace jej bude znát z časopisu Dikobraz, kde jeho kresby vycházely v letech 1964 až 1968. Postavičkám psů a koček dával v kreslených vtipech lidské vlastnosti.

V roce 1968 Pavel Kantorek po sovětské okupaci emigroval do Kanady a v Torontu na univerzitě si udělal doktorát z fyziky. Působil jako profesor fyzikálních věd na torontské Ryerson University, přednášel o teorii relativity a kosmologie a elektromagnetických polích a podílel se na vývoji optických vláken.

V Kanadě přispíval do disidentských časopisů a jeho karikatury vycházely i v USA, Švýcarsku, Německu a Itálii. Zemřel v Torontu 3. srpna 2017 ve věku 75 let.

Krédo Pavla Kantorka: „Humoru je třeba vždycky. Kdyby člověk myslel neustále vážně, tak by to skončilo špatně. A když je člověk v situaci, kdy nemá co ztratit, tak je humor tím jediným, co mu zbývá“.

Slovo redaktorky
Na výstavě jsme se s mým mužem opravdu zasmáli, a to je potřeba každý den. Některé vtipy jsme si pamatovali z minulosti, ale smáli jsme se jim stejně jako těm, které nám přišly neznámé. Pokud máte chuť se zasmát, nezapomeňte se kouknout na plot.






5 komentářů:

  1. Určitě bych se u tohoto plotu zastavila. Jo,jo Dikobraz- taky jsme do něj nahlíželi.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Jejku Marti, to je super nápad a úžasná výstava. Škoda, že to není blíž, hned bychom se šli podívat. Dikobraz jsme kdysi odebírali. Pamatuji na spoustu kreslených vtipů od Borna, Urbana, Kantorka, Vyčítala a mnoha dalších. I tak jsme se i Tvých fotografií nasmáli. Přeji ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  3. Stejně jako Jára jsme to měli doma my, Dikobraz se kupoval a četla ho celá rodina. Pa Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen bych opakovala, co napsaly dámy přede mnou!
    Marti, děkuji za veselé ráno!
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti, zdravím. Humor je moc potřeba, a bezvadný je nápad s umístěním na plotě ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.