úterý 8. srpna 2023

na skok do středověku


Slíbila jsem reportáž ze sobotní akce, tak tady je. Fotek je tady jen pár, protože všude jsou lidé. Pokud se chcete tedy podívat na všechny a je jich celkem hodně, tak jsou zveřejněny u článku Na skok do středověku aneb jedenáctá Bitva na Mělníku (kanalem.com). Informace k akci najdete níže v článku.
Mějte pohodové dny. 






Na skok do středověku aneb jedenáctá Bitva na Mělníku
Marta Dušková

Hořínský park patřil již tradičně po roce v sobotu 5. srpna akci s atmosférou středověku Bitva na Mělníku aneb jedenáctá bitva Rytířů Mělnických.

Atmosféru středověku umocňoval v pozadí zámek Mělník jako kulisa. Návštěvníci si mohli užít rytířský turnaj, obdivovat a fandit klání rytířů v turnaji lehkooděnců a těžkooděnců. Nechyběla středověká hudba, historické tance, divadelní vystoupení.

Vrcholem akce je každoročně večerní bitva, která tentokrát nesla název Ukrytá zhouba. Poté následoval koncert Báry Basikové. Akci zakončila ohnivá show.

Návštěvníci, z nichž si někteří užívali den v dobových kostýmech, mohli obdivovat ukázky dobových řemesel, zbraní a zbrojí a nechyběly ani jarmareční stánky s košíkářskými výrobky, keramikou a další.

Akci vždy pořádá skupina historického šermu Rytíři Mělničtí a Petr Pátra. První ročník bitvy se uskutečnil v roce 2011 a následující rok uspořádali šermíři v rámci této akce po bitvě skutečnou svatbu šermíře a šermířky a z akce se stala krásná tradice. Umění šermířské skupiny je možné každoročně vidět nejen na akci Bitva na Mělníku, ale i při jiných velkých akcích jako je Mělnický košt či Mělnické vinobraní.

Tak ahoj zase za rok!







5 komentářů:

  1. Tohle vypadá na parádní akci!
    Marti, děkuji za reportáž a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Akce se určitě povedla a koncert také. Já už mnoho let mám s těmito akcemi a davy lidí na nich, problém (zdravotní), a tak už na ně nechodím, ale dříve jsem to měla ráda. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tyto akce jsou fajn. Je dobře, že jsou stále lidé, kteří dávají takovéto akce dohromady a na druhé straně lidé, kteří se rádi přijdou podívat.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak v sousedství se dějí věci a já o tom čtu až u tebe, Marti.
    Mějte se v C. krásně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle vystoupení historického šermu bývají fajn. Díky za reportáž.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.