pondělí 8. července 2024

výlet do pravěku


O Historyparku už byl na blogu příspěvek několikrát, byli jsme tam s vnoučaty už potřetí. Letos to byl náš první prázdninový výlet. Moc jsme si to užili, a protože jsem psala článek, tak bližší informace o tomto úžasném místě si můžete přečíst v něm. Oslovila nás tam paní a vítala nás, že si nás pamatuje, že se tam vracíme. Nakonec jsme zjistili, že je to majitelka (domluvily jsme se i na rozhovoru) a já jí říkám, jak je to úžasné místo apod. a jen jestli by nemohli mít míň stanovišť. Pochopila a zasmála se a já říkám, jsme tu víc než dvě hodiny a máme za sebou pouze dvě stanoviště. Majitelka odpověděla, že ta někteří návštěvníci jsou pouze hodinu... No my jsme byli v parku téměř čtyři hodiny a děti všechna stanoviště neprošly, už byly unaveny.
Fotografií je hodně, tak je tady jen výběr. Ostatní jsou u článku tady , pokud máte zájem si je prohlédnout.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.



Jak žili lidé v pravěku či ve středověku aneb zábavná archeologie pro všechny
Marta Dušková

HistoryPark Ledčice je zcela zvláštní místo. Zábavný park nabízí zábavu i vzdělávání. Prožít historii na živo, cesta do pravěku, jaký byl středověk, na chvíli archeologem, hledání pokladů a plno dalších zážitků pro celou rodinu, právě to je HistoryPark plný jedinečných zážitků na jednom místě s pohledem na horu Říp.

Park není jen zábavný, ale především vzdělávací a je zde možné nahlédnout do historie zábavnou formou. Děti si mohou vyzkoušet mletí zrní kamenem a drcení na mouku, uvidí, jak vykřesat oheň z pazourku, venku na ně čeká bludiště a pravěká obydlí. Nebo se mohou jen tak zabavit a protáhnout na prolézačkách či nakrmit roztomilé kozičky. Připraveny jsou i dílničky keramická, cihlářská či mlynářská. Velkou atrakcí je interaktivní pískoviště, kde se děti učí, kde postavit dům, kde je voda, co se stane, když prší.

O děti se stará tým zkušených lektorů, kteří jsou připraveni u každého stanoviště nejen dohlédnout na děti, pomoci, ale podávají dětem i důležité informace srozumitelnou formou. HistoryPark se neustále vyvíjí a každý rok přibude nějaké nové stanoviště a letos je tedy možné vyzkoušet si například dobytí hradu trebuchetem.

Pro veřejnost je otevřeno celé prázdniny každý den a návštěvníci se mohou těšit i na projekt, který již běží třetím rokem Léto s loutkovým divadlem v HistoryParku Ledčice.

Podrobné informace k pravěkému hřišti pro celou rodinu jsou na webu parku HistoryPark Ledčice - výlety a exkurze pro školky a školy (historypk.cz).

Slovo redaktorky
Letos jsme strávili několik hodin v parku s vnoučaty. A přestože jsme se tam vypravili už potřetí a děti už všechno znaly, stejně jsme po dvou hodinách strávených v parku měli za sebou teprve dvě stanoviště. Na tento výlet je tedy zapotřebí udělat si dostatek času, za hodinu ho tak maximálně můžete projít, ale na prožití zážitků to nestačí. O děti se starají lektoři a vy si můžete sednout s kávou a pozorovat Říp a uvidíte i na některá stanoviště z toho místa, tak uvidíte i svoje děti. My se, myslím, vrátíme opět příští rok. A ke vstupence dostanete letos i mapu stanovišť.






sobota 6. července 2024

téma, které vyvolává emoce...

foto zdroj Nemocnice Mělník

Nestíhám samostatné články na blog a ani číst blogy, trávíme prázdniny s dětmi a jezdíme hodně za zážitky. Vybrala jsem tedy článek z Kanálu eM, který jsem psala. K napsání článku jsem se rozhodla na základě velkých emocí a odporu čtenářů po mém zveřejnění informací, že nemocnice Mělník a Neratovice ruší část lůžek akutní péče a přeměňuje je na lůžka dlouhodobé péče. Nelíbilo se snižování lůžek akutní péče a šíří se obavy, že bude nedostatek lůžek, až budou sami potřebovat nemocnici.
Možná tomuto tématu víc rozumím, protože jsem 12 let pracovala ve zdravotní pojišťovně jako vedoucí marketingu a mluvčí pobočky, takže do všech témat jsem vlastně trochu nahlédla. Třeba vás téma zaujme a budete pak vědět, proč se ruší lůžka ve vaší nemocnici a že obavy jsou naprosto zbytečné.
My dnes s dětmi jedeme na rodinnou oslavu narozenin (opět dvoje najednou, protože to jinak prostě nejde) a dnes nám končí společné úžasné prázdniny, které jsme si moc užili.
Mějte pohodový víkend.

Aktuální téma nemocniční lůžka a jejich rušení či transformace

Aktuálně je neustále probírané téma v nemocnicích případné rušení nemocničních lůžek akutní péče či jejich transformace v lůžka dlouhodobé péče.

V současné době je posuzováno, zda je zdravotní péče poskytována efektivně z důvodu, že nemocnice budou uzavírat nové smlouvy s pojišťovnami na další léta.

V současnosti se situace změnila. Doba hospitalizace v nemocnicích se podstatně zkrátila a zkracuje, tak již není zapotřebí tolik lůžek na akutní péči, nejsou všechna využita. Naopak zvyšuje se věk dožití a přibývá starších lidí, kteří potřebují ne akutní ale dlouhodobou péči.

Česká republika je v počtu lůžek na počet obyvatel na šestém místě v rámci Evropy.

Jak se stav změnil za posledních deset let a jak jsou lůžka vytížená, znázorněno v infografice Infografika: Zdravotnická lůžka v datech | NZIP.









středa 3. července 2024

otevřeno ve zkušebním režimu


O rekonstrukci rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi jsem už tady psala. Novou informací je, že byl minulý týden v pátek otevřen veřejnosti. Dávám na blog tedy článek a fotografie. Určitě někoho z vás bude zajímat.
Mějte pohodové dny.

P.S. Teď jezdíme s vnoučaty po výletech a výstavách, něco na blog určitě dám. Příští týden budu mít trochu víc času, tak se konečně podívám, co se děje u vás.
Moc děkuji za vaše návštěvy na blogu.


Rodný dům Antonína Dvořáka byl včera otevřen ve zkušebním provozu
Marta Dušková

Rodný dům Antonína Dvořáka v Nelahozevsi byl otevřen návštěvníkům poprvé v pátek 28. června zatím ve zkušebním provozu. 
Během letních měsíců bude postupně doplňována expozice, připravován audioprůvodce v angličtině a němčině. Dokončovací práce budou probíhat i na dalších objektech areálu včetně návštěvnického centra.
V rámci testovacího provozu bude otevřeno až do konce léta za zvýhodněné vstupné. Jednotné vstupné je 90 Kč a děti do 6 let zdarma. Zakoupení časové vstupenky je doporučeno on-line.

Tipy pro návštěvníky (zdroj web Rodný dům Antonína Dvořáka)
Informace o přístupnosti: Budova je bezbariérová a je vybavena výtahem. 
Navštěva s dětmi: Prohlídka je přizpůsobena dětem, v nedalekém areálu zámku Nelahozeves je dětské hřiště. 
Toalety: Toalety se nacházejí v přízemí, včetně bezbariérové toalety.
Vstup se zvířaty: Návštěva muzea se psem není možná. Výjimkou jsou asistenční psi pro návštěvníky se zrakovým či jiným omezením. 
Fotografování bez blesku je povoleno. Budeme rádi když, své fotografiez návštěvy označíte na sociálních sítích #RodnyDumAntoninaDvoraka. 
Jídlo a pití: Než otevřeme kavárnu přímo v areálu (otevření plánováno na Q4 2024), doporučujeme navštívit okolní restaurace či bistra. Venkovní bistro Skála se nachází v areálu zámku Nelahozeves nabízí široký výběr občerstvení a teplých i studených nápojů s možností venkovního posezení Z restaurací jsou nejblíže Marina Vltava, Restaurace Vinopalna, neboi Infocentrum Nelahozeves u vlakové zastávky. 
Obchod: Nabízí široký výběr produktů s motivem Antonína Dvořáka.
 
Další informace a zakoupení vstupenek na webu Rodný dům Antonína Dvořáka Prohlídky (lobkowicz.cz)
Aktuální informace budou zveřejňovány na Facebooku Rodný dům Antonína Dvořáka