sobota 20. července 2024

o zvonech


Opět se tady zmíním o libišském kostele. Nepíšu tipy na výlety, to bych nestíhala a témat je tolik, že bych to ani neměla kam dát. Ostatně o jiných kostelích jsem už na blogu psala v rámci nějakých projektů jako Noc kostelů a dalších. O libišském kostele píšu často, protože se tam pořád něco zajímavého děje. Tentokrát jsem psala o nahrávání libišských zvonů do Českého rozhlasu na stanici Vltava. Při této události se navíc sešla skupina erudovaných odborníků, o to to bylo zajímavější. Na fotografie se můžete v případě zájmu podívat tady.
Tak třeba vás článek zaujme, stejně jako zaujal a líbil se čtenářům.
Mějte pohodové dny.


Libišské zvony se rozezní na Vltavě
Marta Dušková

Kostel sv. Jakuba Většího, přestože je pro veřejnost kvůli rekonstrukci stropu zavřený, patřil v pondělí 8. července nahrávání unikátních zvonů rozhlasem. V Českém rozhlase na stanici Vltava budou libišské zvony zvonit poledne.

A to byl důvod ke zvláštnímu setkání erudovaných odborníků, které dala dohromady Marta Doležalová, organizátorka akcí a správkyně kostela. Unikátní zvony přitáhli mistra zvonaře Petra Rudolfa Manouška, mistra organologa Radka Rejška a exarchiváře Českého rozhlasu Zdeňka Jeřábka. Zvony při natáčení rozezněl mělnický zvoník Peter Kollár.

Zvonění libišských zvonů v Českém rozhlasu Vltava bude znít v neděli v pravé poledne a o půlnoci. Termíny jsou plánovány na září a to 8.,15., a 22. září.

Petr Rudolf Manoušek je jedním z posledních zvonařů v zemi. Zvony mají dlouhou tradici, ale v Česku hrozí tomuto řemeslu zánik. Petr Rudolf Manoušek je i restaurátor zvonů a soudní znalec v kampanologii, což je věda o zvonech. V neposlední řadě je od roku 1988 vedoucí dílny rodiny Manoušků – Zvonařství Manoušek. Dílna na Zbraslavi prosperovala až do roku 2002, kdy došlo ke katastrofálním povodním, v dílně voda dosahovala pět metrů a zničila vše. Dílna už se nepovedla obnovit. Pomoc mu nenabídli v Čechách, ale v Holandsku, kde mistr zvonař dnes odlévá zvony v dílně Royal Eijsbouts v holandském Astenu.

Radek Rejšek je další výraznou osobností tohoto setkání. Je organolog, rovněž kampanolog, český hudebník, skladatel, režisér a redaktor.
Zdeněk Jeřábek byl od roku 1975-2014 archivářem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, dále rozhlasový pracovník a zaměstnanec Fondu hudebnin.
Toto zajímavé a neobvyklé seskupení doplňuje další odborník mělnický zvoník Peter Kolár, pro kterého je zvonění krásným koníčkem, který bere jako poctu v pokračování historické a kulturní tradice.

Další informace na webu Český rozhlas společně s významným zvonařem a exarchivářem Československého rozhlasu v naší zvonici :: Kostel sv. Jakuba Většího v obci Libiš (kostel-sv-jakuba-vetsiho-v-obci-libis.cz)

Fotografie archiv Marta Doležalová

3 komentáře:

  1. Ještě, že tě máme, jinak bych o vedlejší obci nic nevěděla, Marti...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Když nezapomenu Vltavu si naladím. Díky za informaci.
    Hezkou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za info a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.