středa 10. července 2024

výlet za loutkami


aneb povídání o marionetách. Náš další prázdninový výlet s dětmi. O muzeu Staré krásnosti jsem už tady psala, děti tam byly poprvé. Bylo zavřeno a my byli v muzeu sami po domluvě, my s mužem jsme tedy byli ve Starých krásnostech již podruhé, a paní majitelka pochválila děti, že jsou moc zvídavé a že ji baví jim o všem povídat a vyprávět. Všechny děti takové nejsou. A protože čteme zrovna pohádky od Jitky Hrdličkové, které jsou postavené na skutečnosti a fotografie jsou tam právě z muzea, tak byly děti provedeny právě po těch pohádkách, tedy loutkách. Pohádky jsem četla celý týden, ještě je nemáme dočtené, a moc nás všechny bavili, jsou opravdu krásné. Těšili jsme se každý večer, až budeme číst. Knihu už jsem tady trochu představila a možná se k ní ještě vrátím.
Fotografií je hodně, tak na blog dávám jen výběr vlastně jen výstavu marionet. Další fotografie, pokud máte zájem, si můžete prohlédnout u článku.
Mějte hezký den.




Výstava marionet je otevřena i v sobotu 13. července
Marta Dušková

Muzeum Staré krásnosti ve Velkém Újezdě pořádalo v sobotu 6. července výstavu Loutky starý Kotoučový – výstava marionet.  Jedná se o muzejní loutkový soubor marionet. S tímto souborem loutek se hraje i divadlo nejen pro děti. Výstava je prodloužena a je možné ji shlédnout ještě v sobotu 13. července v otvírací době muzea od 10.00 do 16.00 hodin.

Majitelka muzea Jitka Hrdličková o výstavě vypravuje: „Na naší výstavě Loutky starý kotoučový je celkově 38 loutek. Ono je někdy těžké počítat, Kašpárek se nám schová a já ho nedopočítám. Jsou to dřevěné loutky, 40 cm velké marionety, které jsou voděny pomocí drátů a vyrábí je řezbář Václav Krčál, a dělá je i se svou paní s Marcelou Krčálovou, která je i obléká. Aby král měl krásné šaty, to je její práce. My jsme se rozhodli u nás v muzeu věnovat výstavu právě loutkám vyrobeným v této dílně. Loutky jsou poschovávané po muzeu, mají různá stanoviště, jak třeba k sobě patří v nějaké pohádce, návštěvníci je hledají a pak si o nich mohou přečíst pár slov“.

Ty loutky si necháváte dělat na zakázku?„Ano, na zakázku. Vždycky. Začali jsme s Kašpárkem, a pak každý správný loutkový soubor musí mít princeznu, prince, krále, draka, pak jsme k tomu přidali černokněžníka. Taky jsem si říkala, že pro nejmenší děti je taková hezká pohádka O pejskovi a kočičce, tak jsme si pořídili pejska a kočičku. Nesmí taky chybět zlý pes, ale já jsem ráda, když vždycky všechno dobře dopadne, tak nakonec ten zlý pes slíbí, že už to neudělá a pejsek s kočičkou se s ním skamarádí. Je to taková odchylka od Čapka. Akorát v pohádce Jak si Anděl Karel chtěl vzít dovolenou, tak máme jednu zlou postavu hostinského Podemíru a ten ukradne malé Helence štěňátko. Za to je potrestaný a čert ho odnese do pekla. A já, když jezdím s divadlem do školek, tak dětem dávám vybrat, jak ten konec pohádky má vypadat, jestli má hostinský v pekle zůstat. Musím říct, že zatím všechny děti odhlasovaly, že v tom pekle má zůstat“.

To je hezké. Při našem minulém setkání jste mi říkala, že se teď pro vás vyrábí nové loutky.

"Teď se vyrábí pro Staré pověsti české, které chci hrát jako představení, musím jej teprve napsat, loutka kněžny Libuše, ta už je hotová, loutky Golem a rabín Löw se zatím tvoří".


V muzeu Staré krásnosti v době prohlídek běží již druhý rok i soutěž pro děti, které hledají po celém muzeu cestu k pokladu a mohou se těšit i na odměnu.

V muzeu je kromě prohlídkového okruhu Staré krásnosti ještě okruh s názvem Krásné pohádkovosti, který je určen pro nejmenší a také pro milovníky pohádek. A kdo se nebojí, může navštívit i strašidelný sklep.

Do Starých krásností je možné nahlédnout prostřednictvím již zveřejněného článku

5 komentářů:

  1. Marti, vymysleli jste pro děti opravdu moc hezký program. Věřím, že u vás měly skvělé prázdniny.
    Přeji krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že si to tam děti užily. Já bych si to užila také. Moc ráda jsem si fotky prohlédla a přečetla rozhovor.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, trochu ti závidím ty prázdniny s ještě nepříliš starými vnoučaty, u nás už je vše jinak. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc zajímavý výlet i výstava. Určitě jste si to užívali. Taková výstava by se líbila i mně. Měj krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím, že to děti bavilo.
    Hezký den Marti.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.