pondělí 14. října 2024

jak šel čas...


Dnes mám pro vás opět malé nahlédnutí na výstavu, která se jmenuje příznačně Náměstí přes čas. O nutnosti revitalizace náměstí Karla IV. v Mělníku, kde chybí zeleň a působí spíše jako parkoviště, se hovoří již docela dost let. Teď to vypadá, že se snad již jednání někam pohnula. O jednáních jsem už psala v roce 2021 a to začaly dávno dávno předtím. Pokud to někoho zajímá, něco málo je v tomto článku. Soutěž návrhů na revitalizaci již byla vyhlášena v roce 2015 a studie z roku 2017, jak by mohlo náměstí vypadat je tady. A s tím souvisí i výstava, která zobrazuje prostřednictvím fotografií, jak šel čas s náměstím.
Tak pojďte dál. Výstava by mohla být zajímavá i pro ty, kteří náměstí neznají. Aspoň myslím.
Mějte pohodový nový týden.




Procházka minulostí i současností náměstí Karla IV.

Městská knihovna Mělník patří dokumentárnímu obrazovému projektu Náměstí přes čas, kde návštěvníci mohou jít ve stopách minulosti i současnosti náměstí Karla IV.

Průřez časem ukazuje náměstí v podobě zániku, vzniku, změny, demolice či dekonstrukce. Minulost ukazují fotografie z archivu Karla Lojky a Martina Klihavce. Na velkoformátových fotografiích zachytil současnost Jan Bulna, Marek Čerych a Petr Raist Šťastný.

Výstavu je možné shlédnout do 31. ledna 2025.

Jak bude vypadat náměstí Karla IV. v budoucnosti?
Právě je v přípravě projekt revitalizace náměstí a diskuse o možnostech jeho budoucí podoby. Náměstí by mělo projít velkou změnou, v současnosti chybí zeleň a náměstí působí spíše jako parkoviště. O revitalizaci se jedná už několik let, tak snad to již vyjde.

Jak by mohlo náměstí vypadat v budoucnu, ukazuje studie z roku 2017 Mělník - Studie náměstí Karla IV. | City Upgrade Architekti.

Náměstí přes čas | Mekuc


















Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.