úterý 22. října 2024

varující téma


Včera brzo ráno jsem narazila na vyjádření motolské nemocnice a hlavně varování před další nebezpečnou výzvou na sociálních sítích. Hned jsem posbírala informace, napsala článek a hned včera vydala, protože mi to přišlo důležité. Většina z nás nemá malé děti, ale myslím, že je důležité to vědět. Tak pokud vás to zajímá, čtěte. 
Mějte pohodový den. 

Proč české děti končí v nemocnici Motol?
Marta Dušková

Fakultní nemocnice Motol varuje před další nebezpečnou výzvou na sociálních sítí. Nový internetový trend se objevuje především na sociální síti Tik Tok, ale nejen tam. Jedná se o tzv. piercingovou výzvu, kdy si lidé přikládají na jazyk a pod jazyk kovovou kuličku. Obě tělíska se spojí magnetickou silou, a tak vypadají jako skutečný piercing.

Problém nastane ve chvíli, kdy dítě či dospělý člověk magnetické kuličky spolkne. Tento zpočátku neškodný internetový trend má děsivou dohru a jíž způsobil minimálně jednu smrt a pět dětí je hospitalizovaných v pražské fakultní nemocnici Motol, které tam skončili během pátku 4. října.

Proč je polknutí magnetů tak nebezpečné, uvádí nemocnice Motol na svých webových stránkách.„Při spolknutí více magnetů nebo magnetu a kovového předmětu hrozí jejich spojení, které může k sobě přitáhnout např. žaludek a střevo a způsobit jeho poškození nebo i dokonce proděravění (perforaci), zánět a v některých případech i ohrožení života“.
Jako příklad je uveden případ smrti osmiletého chlapce z Anglie, které zemřel po požití magnetů v říjnu 2022, tedy dávno před nebezpečnou výzvou. Před nebezpečím magnetických koulí varoval koroner po smrti osmiletého chlapce. Rodiče by měli sledovat děti, čím se zabývají a co sledují na internetu, aby nedošlo k dalším úmrtím či akutním operacím jako u dvou dětí v motolské nemocnici.
Zdroj Nemocnice Motol

Více informací ke smrti anglického chlapce v článku Chlapec Rhys Millum, 8 let, zemřel po požití magnetů - vyšetřování



2 komentáře:

  1. Marti je dost děsivé, co některé lidi napadne a děti jsou schopné se toho hned chytit. Osobně tetování a piercing nesnáším. Nechápu, co lidi k takovému škaredému "zdobení" vede. Dřív bývali potetovaní jen zločinci a piráti, piesing si dělali divoši v pralese. Jsem pro čisté tělo bez těchto ozdob. Je to však věc názoru. U dětí je to úplně vyloučeno s jak čtu, také nebezpečné. Měj moc hezké podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s Járou.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.