pondělí 17. října 2016

kuřecí s hlívou ústřičnou


Mám to stejně jako ostatní.
Někdy nevím, co vařit a pak nezbývá než řešit, co dům dá.
Otevřu lednici, kde mám připraveny stehenní kuřecí řízky, ale zatím žádný nápad. 
V lednici objevím den prošlou vaničku s hlívou ústřičnou. 
Kupuji ji často, ale tentokrát jsem netušila, že budeme mít houby z lesa, takže na řadu nepřišla.
Nakonec vznikla improvizací moc dobrá večeře, a protože zapomínám a sešitky na recepty nemám moc ráda, stejně je pak nenajdu, tak jsem se rozhodla zvěčnit tuto dobrotu na blogu.
Tady to najdu vždy.
Takže moje páteční improvizace.
Na olej jsem dala zpěnit cibuli nakrájenou na kroužky. 
Po té jsem na tomto základě rychle opekla stehenní řízky
 (myslím, že výborné bude i vepřové), aby se zatáhly.
Přidala jsem sůl, barevný pepř, sladkou papriku a  tu prošlou hlívu ústřičnou
 a za podlévání horkou vodou jsem dusila. 
Ke konci jsem přidala nakrájené větší rajče pro zvýraznění chuti a trochu tymiánu a ještě chvíli nechala na ohni, dokud nebylo rajče vůbec viditelné.
Zahustila jsem trochou solamylu rozmíchaného ve vodě. 
Běžně používám na zahuštění i strouhanku, ale ta mi došla a byla jsem líná rychle připravit novou. Moukou ani jíškou nezahušťuji, protože to dle mého bere chuť jídlu.
Podávala jsem se šťouchanými bramborami.
Tuhle improvizaci rozhodně zopakuji a možná tentokrát plánovaně.

4 komentáře:

  1. Tak hlívu bych si dala i bez toho kuřecího :-)
    A houby z lesa ještě radši :-D
    Co u vás roste? Tady je sucho a tak vůbec nic, co by stálo za tu vycházku po lese.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, no my jíme hlívu často a s masem jsem dělala poprvé. U nás také vůbec nerostou. Všichni jezdí až bůhví kam. Tašku plnou hub dostal můj muž od cestujícího, který někde nasbíral tři plné cestovní tašky a tak naplnil mému muži plnou igelitku. Jinak je to vlastně letos poprvé, co jsme měli houby :-) M.

      Vymazat
  2. Marti, jídlo vypadá výborně. Všechny tebou popsané suroviny také možeme, také umím zahustit solamylem, ale strouhanku jsem ještě nezkoušela. Tak děkuji za tip při inovaci zahušťování. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, i výborné bylo. Já jsem spíš specialista na svíčkovou, guláš atd. a nemám tolik fantazie na vaření jako např. můj muž, ale pod tlakem a co dům dá, to dám :-) Hezký večer. M.

      Vymazat