neděle 20. října 2019

něco jako turné...


Je celkem logické, že v průběhu let se mění naše priority či žebříček hodnot. Dávno už necítím to rozechvění a netrpělivé očekávání jako v dětství a ještě chvíli v dospělosti, kdy nadejde ten můj den D. Myslím, že tyhle pocity se vytratily v době, kdy jsem se stala matkou. 
Vlastně se nevytratily, jen se přelily někam jinam. 
Už pro mě moje narozeniny nejsou důležité, naopak rozechvění cítím, když si dárky ode mě rozbaluje někdo jiný. 
Už jsem psala, že se u nás slavilo předčasně a já vlastně úplně zapomněla, že nastává opět několik let, kdy nebudu přesně vědět, kolik mi vlastně přesně je. Vždy jsem si pamatovala ty kulatiny a mezi tím jsem říkala, nevím přesně, a když se mě jednou ptala zubařka, kolik je mi let a nebyly to zrovna kulatiny, odpověděla jsem otázkou: můžu vám říct ročník? 
Já fakt přesně nevím, asi 52 nebo 53. Nebo už 54?!
Já vím, že se tomu nedá moc věřit, ale většinu mého zralého života to tak prostě mám. 
Věk neřeším a nechci vrátit žádné období mého života. 
Každý věk má něco do sebe a zodpovědnost jen sama za sebe má něco do sebe..
V pátek večer přijela Bára, prý budeme pracovat, vybírat kapitolu pro autorské čtení a něco mi řekne na diktafon pro můj budoucí článek.
Bára přijela i se svým mužem, Zdenečka mám moc ráda, a večer se dost protáhl a zvrtl se na oslavu mých narozenin, seděli jsme venku, jedli donesené chlebíčky a láhev vína, a pak další láhev vína a byl to moc krásný a neplánovaný večer plný smíchu až do pozdního večera. A protože jsme s Bárou trochu Italky, tak myslím, že o našem hlučném sezení věděla půlka vesnice. 
Ovšem cíl jsme nesplnily, nic hotovo není.
V sobotu ráno mi můj den připomněla tradiční sms, kterou dostávám pravidelně každý rok od bývalé kolegyně, se kterou jsme se neviděly už možná osm let. 
Ta mi vlastně připomněla, že ty narozeniny mám vlastně teprve dnes.
Ale už několik let tvrdím, že moje narozeniny má oslavovat moje mamka, jí přísluší zásluha za to, že tady jsem.
Mamka mi včera tradičně zazpívala do telefonu k narozeninám s otázkou na konci: ještě mi to jde, nee? Ano, šlo. 
Můj muž mě překvapil kyticí a dárkem v podobě kvalitního francouzského vína a kvalitního šampusu na přípitek. Už jsem nic nečekala. 
A má to svůj příběh. Když mi v pátek řekl, že potřebuje do Mělníka, a celkem logický důvod si vymyslel, a já mu říkala, že pojedu s ním, hrozně jsem mu narušila plány.
Po té volala Linda, překvapilo mě, že nezapomněla, když už mi vlastně už přála. 
Nedivila bych se. Po té následovala další přání.





Nakonec mě můj muž v pátek přesvědčil, že do Mělníka nemusím, že sjede na houby.
A musím říct, že je to dobrý houbař. 
Když vyrážel, měla jsem strach, máš s sebou prášky a injekci? Mě nic nepíchne ani včela ani vosa už několik let, ale na alergika se to lepí každý rok a po anabázi z minulého týdne žiju ve strachu, když jede někam sám.
Jak píšu, je to dobrý houbař. Opět potvrdil, že houby rostou všude, jen ne u nás, ale je šikovný. Jediná houbička v celém lese a on ji našel. 


Ale to byl samozřejmě zástupný cíl, jel pro tu kytku a měl ji do soboty v autě v zavařovačce 😍
Dnes turné pokračuje. Dopoledne přijede Adélka, přijela by stejně, jezdí pravidelně. 
Ale volala mi, co si přeji k narozeninám. 
Moje odpověď byla stejná jako všem ostatním tazatelům.
Já nic nepotřebuji. 
Jediné přání je skákat zase přes švihadlo jako před dvěma lety, ale to je příliš neskromné přání. 
Turné dnes pokračuje divadlem, na které se moc těším. 
Jestli to stihnu, napíšu zítra.
No a pak mě čeká báječná středa s holkami. Jak jsem psala, dostala jsem voucher na dámskou jízdu, která obsahuje večeři v indické restauraci, návštěvu kina s filmem pro náročného diváka zakončenou návštěvou baru.
Letos to teda vypadá jako narozeninové turné, i když to kulatiny nejsou. 
Ne, že by mě dárky nepotěšily, ale prioritou jsou pro mě právě ta setkávání a povídání.
Takže moc děkuji všem.
Hezkou neděli.

14 komentářů:

  1. Marti, přeji Ti k narozeninám všechno nejlepší, především zdraví. Užij si všechny narozeninové oslavy, které ještě přijdou. Obdivuji nádherou kytici, máš báječného muže. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, i já Ti přeji krásné narozeniny a hodně moc zdraví...to skákání na švihadle raději vynech! :o)))...Jinak jsi to napsala krásně a pod prvních 7 řádků bych se i já tučně podepsala, protože to přesně tak cítím! Měj se moc krásně a užívej! Inka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, přeji Ti hoooodně zdravíčka a samý bezva lidi pořád kolem sebe.Je to zajímavý, já jsem taky Marta a každý mi říká Martino jako tobě a ještě jsem se narodila ve stejný den, ale o 7 let dřív.Měj krásný narozeninový den.🥰👍

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný narozeninový den....
    Je hezké číst, e se někdo z věku nehroutí. Já taky ne, ale moje vrstevnice skoro pláčí nad každou vráskou, kilem navíc nebo tím, že COŽE, JÁ A BABIČKA?
    Ach jo.


    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, přeji pevné zdraví a lásku bližních.Nejen o narozeninách. Máš asi po mamince tuhý kořínek, ty tu ještě dlouho budeš.
    My s Janou máme na příští sobotu lístky na Audienci u královny a taky se nemůžu dočkat. Pořád se je na co těšit. A věk je jenom číslo!Přála jsem kolegyni k 71 tak, že jsem jí řekla, že od teď to čteme odzadu!Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, máš kolem sebe spoustu dobrých přátel, kteří na Tebe nezapomenou a to je nejvíc. Kytice je krásná, manžel umí překvapit. Tak si hezky užij narozeniny i všechny dárečky a hlavně dámskou jízdu.
    Ještě jednou vše nej. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, i já přeju všechno nej, ať se ti splní i ta tajná přání

    OdpovědětVymazat
  8. Martičko, všechno nejlepší k tvým narozeninám. Neplánovaně tvé oslavy začaly a určitě ještě pokračují. Tak na zdraví.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, tak i já ti přeji k narozeninám - zdraví a zase zdraví! Máš milující rodinu, Justýnu, přátele, práci, které tě myslím baví, na tom bych asi nic neměnila - tak hlavně to zdraví!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Potěšilo mne, že to máš s těmi narozeninami také tak. Kulatiny se nedají přehlédnout, je to vždy mnohem větší oslava než obvykle a následující roky pak přemítám - 2,3,4,5 nebo kolik už zase uplynulo. Přeji ti to nejdůležitější co potřebuješ - ZDRAVÍ. Vše ostatní jde vždy ruku v ruce. Myslím, že i přes úrazové potíže žiješ naplno, pestře, barvitě, na plný plyn, máš kolem sebe milující osoby, tvým mužem počínaje. Tak si to vše užívej.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  11. Tak všechno nejlepší, Marti!. Alenka to už pěkně napsala přede mnou,takže bych jen další slova papouškovala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Moje milé virtuální a některé i nevirtuální přítelkyně, moc vám děkuji za krásná slova a přání. Jsem ráda, že patříte do mého života.

    OdpovědětVymazat
  13. Co přát ženě, která má už kus odžito, co dostala od života pár skvostných facek, co je svá, neprovozuje anální alpinismus, dokáže se niterně zamyslet a třeba i nic nevymyslet, ale pobavit, co má nadhled, ale i pokoru.
    Která je ráda ženou, ženou marnivou, která si osedlala barvy, štětec a plátno ... NO PROSTĚ MARTINO, ZŮSTAŇ SVÁ, TAK TĚ MÁME VŠICHNI RÁDI. a HLAVNĚ .. ZDRAVÁ !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, tohle mi nedělej :-) Myslím si o sobě, že jsem celkem tvrdá, ale občas mě něco hodně dojme. Nevím ani, jestli si tak krásný komentář zasloužím. Moc ti děkuji a v skrytu utírám slzu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.