pondělí 21. října 2019

nevšední zážitek


Ještě jsem plná včerejšího kulturního zážitku a pravděpodobně si jej budu dlouho pamatovat. 
Jak víte, usmyslela jsem si i napsat článek z představení, které vybral můj muž, ne ovšem kritiku, nejsem divadelní kritik. 
Ale jak víte, mám ráda články živé, originální, zkrátka moje, a pokud to jde, vždy si o akci s někým povídám. 
Tentokrát se mi povedlo domluvit si setkání s Pavlem Baťkem a trochu jej vyzpovídat před představením. 
Ale opravdu jen málo, neměl to být rozhovor, ale článek o inscenaci. 
Musím říct, že herec je velmi příjemný a sympatický člověk a povídání s ním, i soukromé, bylo pro mě zážitkem.
A jaké to včera bylo?
Přečtěte si článek. Ještě sice nevyšel, dopsala jsem jej před chvílí, ale dovoluji si ho sem dát.
Znovu to psát na blog se mi moc nechce. Na fotkách je jen nafocený program. 
Včera jsem samozřejmě nefotila a k článku fotky použila z webu divadla.
Mějte pěkný den.



Obsluhoval jsem anglického krále
Marta Dušková

Divadelní sál Masarykova kulturního domu v Mělníku patřil v neděli 20. října inscenaci na motivy novely Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Příběh malého pikolíka Jana Dítěte, který jde za svým velkým snem, ožil na jevišti v podání Divadla A. Dvořáka Příbram. Roli hlavního hrdiny si přímo před očima diváků předávají herci Viktor Kuzník, Pavel Batěk a Pavel Rímský. V inscenaci hraje devatenáct herců, kteří vystřídají více rolí. Představení se hraje již od roku 2017 a nedělní inscenace byla 29. reprízou.

Na otázku, jak se hraje Hrabal, odpovídá herec Pavel Batěk: „Hraje se dobře, až samozřejmě na jazykové vyjádření. Ale mně se líbí, i když se ty monology někdy těžce pamatují, ale ten jazyk je nádherný. Hrabalovu novelu jsem četl dvakrát a mám ji moc rád. Je nádherná. Přiznávám, že film se mi moc nelíbil, protože tam byl Dítě vykreslen jako takový hajzlík a já myslím, že to tak úplně není. Je to malý člověk, který se chce dostat někam výš a původně to nemyslí zle. Když je odmítán pro svůj malý vzrůst, bere to jako nespravedlnost, ale jde si svou cestou. Prostě malý český člověk, který raději proplouvá jakýmkoliv režimem a jede si svoji lajnu. A to ostatně známe i dnes“.

Nedělní inscenace, ve které zazněla autentická nahrávka hlasu Bohumila Hrabala, byla nevšedním a nezapomenutelným divadelním zážitkem, což ocenili diváci velkým potleskem ve stoje při závěrečné děkovačce všech protagonistů představení.

8 komentářů:

  1. Marti, teď přemýšlím, jestli jsem film viděla. Dík za článek, Pavla Batěka znám z televize. Určitě to byl krásný zážitek. Mluvit s jedním z herců je taková třešnička na dortu.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, když jsem si to zařizovala, ptali se mě, s kým chci mluvit. Řekla jsem s někým, co mi má co říct k inscenaci. Je mi to jedno, vzhledem k počtu repríz se už nedá očekávat režisér. Takže mluvit s hercem pro mě bylo naprosto normální, to nadšení, kdy mluvíš s někým známým, už mám dávno za sebou. Brala jsem jej jako dalšího velmi příjemného člověka, se kterým jsem měla možnost se setkat a hovořit. Ale bylo prima, že to byl právě Pavel Batěk. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Film som videla niekoľko krát ... veľmi sa mi totiž páčil ... Určite by bolo zaujímavé, pozrieť si divadelné predstavenie ... No neviem, či sa mi to niekedy podarí ... Marti, prajem krásne dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, my jsme s mým mužem viděli poprvé film dokonce v kině. Říkám dokonce, protože my moc kina na rozdíl od divadel nenavštěvujeme. A samozřejmě jsme jej pak viděli i v televizi. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti, ráda věřím, že to byl zážitek. Hrabala většinou všichni milují, ale myslím, že se jeho textů zhostit důstojně není vůbec jednoduché. Je super, že se to v Příbrami povedlo. Třeba v Pardubicích moc ne...
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, příbramští hostují ve spoustu divadlech a teď budou hrát Hrabala i v Praze. To asi mluví za vše a samozřejmě ten potlesk plného hlediště ve stoje. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Je dobře když člověk z představení odchází spokojený. A To vy jste byli!
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, byli a dlouho v nás tohle představení zůstane. Tedy ten pocit. Měj se hezky.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.