pátek 10. července 2020

jak se zachraňují varhany


Včera jsme byli s dětmi na flétnovém koncertu v kostele. Zpočátku jsem si myslela, že děti tu hodinu nevydrží a musím říct, že to tak i vypadalo, ale nakonec svůj první koncert vážné hudby zvládly a i jsme přispěli na záchranu varhan. Pan mistr střídal spoustu zobcových fléten, bylo jich víc než deset různých velikostí a zvuků a u některých skladeb děti v sedě v kostelní lavici tančily k mému pobavení i pobavení ostatních návštěvníků koncertu.
Protože jsem právě dopsala a odeslala článek, nemám už invenci na psaní na blog. Kopíruji sem tedy, co jsem už napsala.
V kostele tentokrát nesvítila světla, takže focení byl teda velký oprus, páč blesk nesnáším a vypadá to nepřirozeně. Navíc blesk ruší, takže jsem fotila mnohem míň, ale pár fotek k článku je.
 A děti mají další neobvyklý zážitek. Ředitel sdružení je po koncertu vzal podívat se na varhany bez píšťal, prostě částečně rozložené varhany. Lákal je na to, že mají možnost vidět něco, co se jen tak běžně nepoštěstí a pro mě to mělo být jako malé poděkování, že jsem na pozvání dorazila a budu akci prezentovat. Tento týden máme štěstí na neobvyklé zážitky.


A ještě přidávám naši dopolední včerejší tvorbu a malování svíčkami. 
A protože jsem si to vymyslela, musela jsem také malovat, ale myslím, že dětem to šlo o hodně líp. 
Ale nejdříve vkládám ten slíbený článek, třeba bude zajímavý i pro vás, i když nepřesahuje tentokrát náš region. 

Jakub Kydlíček hraje pro záchranu varhan
Marta Dušková

Kostel sv. Linharta v Cítově se rozezněl ve čtvrtek 9. července dalším z řady charitativních koncertů, které jsou pořádány na podporu obnovy varhan. Koncert s názvem Sola Musica – Antologia v podání Jakuba Kydlíčka mapoval zobcovou flétnu v hudbě od roku 1300 až do současnosti. Jakub Kydlíček je hráč na zobcovou flétnu a dirigent, který patří k vyhledávaným osobnostem scény staré hudby. V kostele sv. Linharta zaznělo devět skladeb od pozdního středověku přes renesanci a baroko až po současnost.

Čtvrteční koncert je letos druhou akcí věnovanou obnově cítovských varhan. Pořadatelem je Sdružení pro obnovu varhan. Aktuálně probíhá 1. etapa oprav a výtěžek koncertů napomáhá, i když cesta k záchraně cítovských varhan zdaleka ještě nekončí. „Ani v době karantény jsme nezaháleli. Došlo k připojení nového ventilátoru k varhanám, byl vyplynován červotoč a probíhá čištění nástroje. Mám radost, že rok po první benefiční akci jsme výrazně v obnově pokročili, i když cesta k záchraně tohoto unikátního hudebního nástroje bude ještě dlouhá“, doplnil Bohuslav Šámal, ředitel Sdružení pro obnovu varhan.

Původně románský kostel sv. Linharta v Cítově byl vystavěn v druhém desetiletí 13. století a v roce 1753 byl přestavěn na barokní. Stávající varhany pocházejí z roku 1877, které vystřídaly během staletí jiné varhanní nástroje. Krásné dvou manuálové varhany nebyly v posledních letech příliš používány a postupně došlo k jejich chátrání. Právě absence hry na varhany způsobila jejich napadení červotočem, a pokud by nedošlo k opravě, nebylo by brzy možné na ně vůbec hrát.

Varhany slouží nejen k doprovodu bohoslužeb, ale i při svatbách, pohřbech a v neposlední řadě i koncertech. Obec Cítov má dlouholetou hudební tradici a zaslouží si kvalitní interpretaci varhanní hudby, která do kostelního prostoru určitě patří.

A tady je naše tvorba. Děti tohle tvoření hodně bavilo, protože nevěděly, co v konečném fázi vyleze, páč malba svíčkou na papíru nebyla samozřejmě vidět. Překvapení doprovázel jejich radostný výskot.
Mějte pěkný pátek. Nás dnes čeká poslední akce tohoto týdne Loď Tajemství. Bohužel se děti tentokrát sešly hodně i s mojí prací. Anebo někde bohudík.










6 komentářů:

  1. Marti, děti u vás mají neobvyklé zážitky. A obdivuji je, že vydržely celý koncert.
    Malování svíčkami by mě nenapadlo, vytvořili jste hezké obrázky. Inspiruji se u Tebe.
    Venda chtěl včera papíry na malování, ale pak to nestihl. Bylo málo času. Dostavěl loď ze stavebnice Seva a pak hrál s dědou a Verunkou hru Jožin z bažin. Verunka provětrala panenky se kterými si u nás hraje.
    Mějte pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to by mě hodně zajímalo. My jsme o noci kostelů viděli varhany jen zdola. Ale jednou jsem měla možnost zazpívat si na kůru a slyšet se tak sama v kostele - boží zážitek - a kamarádka vedle mě hrála na varhany. To bylo neuvěřitelné... husí kůžiu mám ještě teď. :)
    Jo a mimochodem, to malování svíčkou je super nápad! Děkuju za tip. Hned to s dětma vyzkouším, jen jak dorazí od babičky. :)
    Pěkný víkend, Sabi

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné zážitky mají Lola a Alánek. A to malování svíčkou je taky moc bezva.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, děti tedy od vás budou mít fakt spoustu zážitků. Těch běžných prázdninových (malování, bazén...), ale i neobvyklých jako jsou ty varhany. Akce na záchranu varhan se mi moc líbí.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, jste skutečně vzorní prarodiče. Tohle jsou prázdniny se spoustou zážitků. Dama bych se na ty verhany podívala...
    To malování se mi moc líbí!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Další zajímavé akce jstepro děti vymysleli. Jste úžasní a děti si to užívaly. Krásné obrázky vytvořily.Mějte všichni krásný víkend.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.