středa 5. října 2022

stavba roku


Dnes trochu vzdělávání. O plavební komoře Hořín jsem na blogu už několikrát psala v době, kdy procházela rekonstrukcí. Dnešní moje fotky jsou z roku 2019 focené při plavbě na lodi, kde jsou vidět práce na komoře. Celou plavbu můžete shlédnout tady.



A právě tato technická památka se stala stavbou roku, ale o tom více v přiloženém článku.
Novodobou fotografii nemám, tak sem dávám pro představu foto z netu.
Mějte pohodový den.


Plavební komora Hořín získala prestižní titul Stavba roku Středočeského kraje 2022
Marta Dušková

Soutěž Stavba roku Středočeského kraje 2022 ukončila svůj 9. ročník slavnostním vyhlášením vítězů ve čtvrtek 29. září v Galerii Středočeského Kraje (GASK) v Kutné Hoře. Prestižní soutěž je vypsaná pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje.

Cenu hejtmanky Středočeského kraje osobnosti stavitelství za přínos Středočeskému kraji 2022 získal Ing. arch. MgA. David Mateásko, městský architekt města Kolín, který je zároveň předsedou Stavovského soudu České komory architektů. Cena hejtmanky Středočeského kraje za přínos Středočeskému kraji 2022 byla udělena stavbě Lávka přes Labe v Nymburce.

Prestižní ocenění Stavba roku Středočeského kraje 2022 získala Úprava ohlaví Plavební komory Hořín.

„Titul Stavba roku Středočeského kraje 2022 byl udělen za zcela výjimečné stavebně technické řešení s maximálním respektem k celému objektu zapsané technické památky. Zároveň porota ocenila unikátnost technického řešení stavby, které bylo mimořádně odvážné a vyžádalo si velmi vysoké nároky na spolupráci zadavatele, projektanta, dodavatele a památkářů.

Uchovala se zde jednak paměť místa, doklad o technické dovednosti našich předků, a zároveň se oživuje funkčnost objektu na soudobé úrovni. Zdymadlo Hořín představuje zdařilou, přitom technicky velmi náročnou rekonstrukci historické technické památky, která zároveň umožňuje její další bezpečný provoz v současnosti s pamětí její minulosti“. Zdroj Středočeský kraj

Zvláštní cena za technickou infrastrukturu byla udělena další stavbě z mělnického regionu Rekonstrukci vodovodní shybky v Obříství.

Všechny oceněné i přihlášené stavby jsou zveřejněny na webu Stavby roku Středočeského kraje 2022 www.stavbaroku.cz.

Podrobné informace ke slavnostnímu ukončení 9. ročníku soutěže jsou na webu Plavební komora Hořín je Stavbou roku Středočeského kraje 2022 - Úvodní strana | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).

5 komentářů:

  1. Zajímavá stavba a je moc dobře, že rekontrukce byla provedena zdařile.
    Klidný den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, viděli jsme letos v létě. Je to skvělá rekonstrukce plavební komory. Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Martičko, byli jsme se tam podívat loni a je odtud zajímavý pohled na zámek.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je zajímavý článek a hezké fotografie. Když jsme tam před lety byli naposled, tak jsme se tam chtěli podívat, ale to se právě ty velké opravy připravovaly a nesmělo se tam jít. Každopádně je to zajímavá a velice hezká stavba. Došli jsme jen k Hořínskému zámku, ale tam se také nesmělo, tak jsme se obrátili a vydali se na vlak domů.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za info, Marti! Když se to povede, je to radost!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.