sobota 8. července 2017

asi se někde stala chyba, přátelé...

Dnes ráno při ranní kávě a každodenním ranním rituálu čtení novin na netu mě pobavil článek Dobrý den, prsa ven. Zároveň mě překvapilo, že ještě dnes po téměř 29 letech se opakuje naprosto stejná situace a lidé vůbec nedospěli. 
Proč po 29 letech?
Vzpomněla jsem si na pohoršené pohledy všech kolemjdoucích, když jsem si dovolila kojit v zoologické zahradě na lavičce na očích všech.
Naše třetí dítě se narodilo v červenci a my jsme se kvůli dvěma ostatním vypravili s třítýdenním miminem, možná to bylo ještě míň, už si to nepamatuju, zkrátka chvíli po porodu na výlet do pražské zoologické zahrady. 
Protože. proboha proč by měly další děti, dvouleté a sedmileté přicházet o zážitky kvůli miminku?
V článku, který jsem zmínila v úvodu, mě pobavily komentáře na facebooku, toho já jsem byla ušetřena, já měla jen obrácené oči v sloup a kroucení hlavou a kritické poznámky na živo, (páč tenkrát ještě nebyly ani mobilní telefony, rok 1988 byl z tohoto pohledu ještě pravěk), že přece každá matka ví, kdy přesně bude kojit a může se tedy schovat někam do ústraní, aby nebyla na očích a nepohoršovala.
No, ani já jsem nedodržovala stanovenou dobu kojení po třech hodinách, jak radili a velmi zdůrazňovali lékaři a některé z našich dětí jsem kojila i každou hodinu, někdy i po půlhodině. 
Žádné z dětí nedodržovalo určený časový interval a nevědělo, světe div se, že hlady se má řvát až po třech hodinách. 
Asi se někde stala chyba, přátelé...
Nevím, co je pohoršujícího na kojící matce.
I madona je zobrazována kojící s odhaleným prsem.
Je zajímavé, jak prudérní společnosti nevadí odhalená prsa na billboardech, v časopisech a u každé reklamy na auto stojící odhalená dívka. 
Prsa nevadí. A nevadí ani mimino. Ale dohromady??!!
Kojící matka  je přece krásná a měla by vyvolávat jen krásné pocity a úsměv na tváři. 
Proboha lidé, přestaňte nutit maminy skrývat se někde ve tmě. 
Pokud vás to pohoršuje, mám jedinou radu. 
Nedívejte se a přejděte na druhou stranu. Dopřejte soukromí tomuto ryze intimnímu počínání.
Uspokojení potřeb dítěte a okamžitě! je přece základní povinností každé matky. 
Já si neumím představit, že bych v tom parném létě přikryla mimino a svoje prso, stejně panebože není přes hlavičku hladového řvouna nic vidět, a i kdyby?, nějakou přikrývkou. Dosáhla bych pouze toho, že bych lidi pohoršila zoufalým pláčem zpruzeného mimina nesoucí se až do dětského koutku zahrady u vchodu.
Foto v úvodu je pouze ilustrační. Je z pozdější doby - já a naše tři děti a jiná zoologická, myslím asi Liberec.
Já ještě mladá a krásná...

8 komentářů:

  1. Dnešní doba je v otázce kojení stále v pravěku. Mám jinou zkušenost: Moje holka má teď 3 a půl roku. Kojila jsem ji do necelých tří let. Když měla ona 2 ročky, bolelo mě úporně v krku, tak jsem šla na pohotovost. Když mi lékař předepisoval antibiotika, řekla jsem, že stále kojím. Ptal se na věk dítěte, já řekla, že má 2 roky. Doktor se chytil za hlavu a řekl: "Proboha, kojit dvouleté děcko! Vždyť už mu v tom mléce nic nedáváte!" Přestaňte kojit, abyste mohla brát antibiotika.
    Připadala jsem si v jeho ordinaci jako žena z rozvojových zemí. :-) ANtibiotika jsem nebrala, kojit jsem kvůli jeho názoru nepřestala. Ale je fakt, že jsem pak kojení dvouletého děcka začala tak trochu tajit. Jako kdybych dělala něco nenormálního, pohoršujícího. Jo, jo, není to lehké!!! :_) Měj se krásně, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to mě právě šokuje, že je to stejný jako před lety. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Dobré odpoledne, taky mi to hlava nebere. Všude samé fotky , teď teda z Karl.Varů .Holky se předhání v ;nahá oblečená;a nikdo se nepohoršuje, ale kojící mamči vadí.Já už jsem taky vyzobaná slunečnice,ale proč bych se měla pohoršovat nad kojící mamčou.To je určitě z mého rodného města Zoo v Liberci.Mějte krásné dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, podle komentářů to nejvíc pobuřuje mladé, pravděpodobně bezdětné ženy, které si myslí, že se jedná o exhibicionismus v případě kojení a k tomu už nemám co říct. Je to je skvělý, myslela jsem si, že je to Liberec. Hezké dny.

      Vymazat
  3. To je velice zvláštní doba, pohoršuje kojící matka, ale polonahé slečny v ulicích nikoliv ? Co slečny, zatučnělá mamina , které lezou prsa ze všech stran.
    Asi před deseti lety jsme na dovolené v Krkonoších potkali v lese skupinku mladých, úplně nahých dívek, které si natáčeli dva němečtí penzisti na kameru. Za bílého dne, v lese, na veřejné cestě plné rodin s dětmi. To bych označila za skandální a nechutné a kojení bych nechala přirozeně plynout, to je součást našeho žití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já nevím úplně, jestli je to dobou. Myslela jsem si, že už jsme dál. Ale mám pocit, že spoustu lidí dnes si potřebuje někde zvedat sebevědomí. Ať už nevhodným chováním anebo komentáři, kde si troufnou se anonymně skrýt a řešit věci, které by z očí do očí neřešili.

      Vymazat
  4. Myslím,že tady už bylo řečeno vše. Maminky nedejte se a nehleďte!!! Miminko je přednější. Dcera taky kojila dost dlouho a bylo úsměvné,když dvouletý capart se v restauraci dožadoval prsa a lezl mamince pod sexi triko..:-D
    Hezký den přeji všem..:-D
    Dáša

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.