středa 26. července 2017

mátový sirup



Tak zase něco zkouším.
Když jsme likvidovali naši velkou letošní úrodu třešní a vymýšleli, co s tím, zeptala se mě dcera, proč jsem neudělala sirup. 
No nevím. Neumím to.
A proč vlastně ne?
Třešně už nejsou, ale rozrostla se nám hodně máta, kterou však používám pouze do citronových a ovocných šťáv. Hledala jsem recept, ale nechtěla jsem mátu vařit, aby neztratila živiny. 
Více než deset deka máty jsem zalila jedním litrem převařené vody, ne horké, ve které jsem rozpustila 750g cukru a 20g kyseliny citronové. 
Vše jsem promíchala a nechala v chladu dva dny uležet, není nutná lednice a občas jsem zamíchala. 
Včera už zbývalo jen scedit, vymačkat mátu a nalít do lahví. Je možné i sterilizovat, ale v lednicí prý vydrží víc než 3 měsíce. Z toho množství jsou dvě lahve sedmičky - jedna plná, druhá skoro plná. Měla jsem lahve od výborného portského, ale sirup v nich není vidět.
Voní to mátou a je to pekelně sladký a lepkavý. Já jsem tedy ochutnala, páč jsem musela, poprvé a naposledy. Já sladké nápoje vůbec nepiju, ne kvůli zdraví, ale nechutnají mi.
Můj muž však má sirup rád, ale testovací kolo proběhne až o víkendu, kdy je u nás rodinná sešlost s oslavami narozenin. 
Všichni si budou muset povinně udělat zdravou šťávu, abych věděla, že mohu vyrábět dál.

16 komentářů:

  1. Marti, taktéž jsem vyráběla letos mátový sirup za pomoci třtinového cukru a kyseliny citronové a taktéž ho nepotřebuji k životu. Ale mé okolí je z něho nadšené. A tak Ti přeji, aby testovací kolo proběhlo veleúspěšně a oslava se, nejen kvůli sirupu, vydařila. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, taky jsem si říkala, že by to chtělo třtinový cukr, ale jsem příliš impulzivní a když mě něco napadne, musím to udělat hned bez plánu a třtinový cukr jsem neměla po ruce :-) Děkuji, snad bude chutnat.

      Vymazat
  2. Mátu mám také rozrostlou a sirup v plánu. Jen mají nyní přednost meruňky a nakladačky. Nevím co dřív míchat a strkat do lahví :o))). Ale v zimě se budu chválit jak jsem byla dobrá Fruta.
    Měj se hezky Marti.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si tohle užila letos s třešněmi a hodně jsem vyráběla, když byly děti malé. Dnes už moc ne. Jo a pár sklenic okurek mám taky, asi deset, páč jsem nakladačky dostala :-) Tak zdravím Frutu :-) Alenko, to mě pobavilo :-)

      Vymazat
  3. Evi, i já dělám mátový a ještě víc nám chutná zázvorový:o)...dělala jsem ještě malinový a přemýšlím, jaký by asi byl třešňový:o)..Měj se krásně a ať vám chutn᧠Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, oslovení považuji za překlep :-), páč už se známe virtuálně dlouho. Asi jsi přede mnou psala Evě. No já myslím, že i třešňový by byl výborný. Příští rok, pokud bude úroda, ho zkusím. Pohodové dny.

      Vymazat
  4. Marti, mátový sirup už mám za sebou. A ještě meduňkový a malinový. Samá m...
    Ať na rodinné oslavě chutná a ty si ji hezky užij!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem mátový sirup taky dělala (http://werka13.blog.cz/1706/matovy-sirup) - podle receptu, který jsem našla v OnaDnes. Mám jen malý keřík máty, takže dělám vždycky mini dávku. První dávku jsem dala jen do vypařených lahviček a asi po 2 nebo 3 týdnech chytla plíseň. Takže další dávky jsem zasterilizovala do skleniček od dětských přesnídávek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, trošku jsi mě vyděsila. Tak to musí všichni hned vypít :-) Už jsem rozhodnutá, že příště budu sterilizovat.

      Vymazat
  6. Uplne si to viem predstaviť, mätový sirup, kolieska citronu, zaliať chladenou minerálkou. Môže byť, sem s tým. Marti krásny deň prajem.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak naše testování proběhlo už dnes. Děkujeme za vzorek. Je super, jdu ho hned udělat třtinový cukr shodou okolností doma mám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, to jsem ráda, že vám chutnalo a že jsem ti ten vzorek dala. Teď už jsem v klidu, když to náhodou nebude nikomu chutnat, vy to doma vypijete :-)

      Vymazat
  8. A co teprve do mojita, to musí být super :-) Já mám domácí sirupy moc ráda.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už mě to napadlo. Já teda nemusím žádné sirupy a zkoušela jsem ho poprvé v životě. Ani, pro děti jsem jej nikdy nedělala, i když pro ně jsem zkoušela všechno. Míšo, hezký víkend.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.