pondělí 3. července 2017

porucha není na vašem přijímači



To se jen se v tmavé garáži nedařilo nafotit hnízdo malých vlaštovek, vlastně vlaštovčích miminek.
Už měsíc necháváme otevřenu garáž do dvora bez ohledu na to, že je to výzva pro zloděje, páč přeskočit přes vrata na dvůr a šup do garáže je otázka chviličky. Z garáže je na druhém konci vstup do domu. Sice se dají uzamknout dveře přímo do domu, ale pro šikovného zloděje otázka minut.
Ale vlaštovky, protože když jsme doma, garáž je otevřena, si u nás začali stavět hnízdo. Neměli jsme to srdce jim v tom bránit.
Trvalo to dlouho a už jsem měla pocit a i můj muž, že se bude jednat o falešné hnízdo. Někdy se to stává.
A v neděli hurá. 
Můj muž si všiml, že vlaštovky lítají s plnými zobáčky do hnízda.
Ano, jsou tam, hlavička na hlavičce, možná šest, nejde to spočítat, páč jsou na sebe nalepeny, ale máme radost.
Snad na těch fotkách něco uvidíte.
Jsme rádi, že náš risk se vyplatil, nakonec nikdo nás nekradl a zrození se povedlo. Chodíme je pozorovat, jak neustálé lítají a krmí, ale musíme sedět, jakmile někdo z nás stojí, bojí se a lítají splašeně dovnitř a ven.
Teď ještě vydržet, než ta miminka vyvedou a naučí lítat.
Copak my, ale Justýnka ráda na dvůr chodí a spává tam. Nevím, jestli pochopí, že teď tam nemůže.
Panebože, to ještě bude asi drama.

P.S. Zjistili jsme, že vlaštovky se rádi vracejí na stejná místa, možná budeme mít na další léta nové nájemníky. Prý se dožívají až 16 let.


12 komentářů:

  1. Náhodou se ti je povedlo nafotit hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to fotil můj muž, páč je to hnízdo vysoko, no nakonec je to celkem k poznání, ale je to máznutý, ale chtěli jsme to zdokumentovat. Hezký večer.

      Vymazat
  2. Jéé, tak to máte v garáži pěkně živo. :o)
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Dáši, je tam slyšet pípání, plakání, když dostane vždy jen jedno mimino najíst, no je to krása pozorovat. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. No to jsou zobáčci malinkatí. Marti, jsem moc ráda, že jste je hnízdo nechali dostavět, aby v něm mohly vyvést mladé. Navíc s takovým rizikem pro Vás...
    Myslím, že už je tam budete mít každoročně:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrieto, my bychom si netroufli zavřít. Zpočátku jsme mysleli, že jsou to jiřičky, protože vlaštovky jsou celkem vzácné, ale můj muž si vyhledal, že jiřičky nestaví hnízdo vevnitř a ještě mají jiný tvar hnízda. Jo asi tady už s námi budou bydlet :-)

      Vymazat
  4. K nám si létají stavět hnízdo a vyvádět mladé zase Rehek domácí s partnerkou, teda nevím zda jsou to stále ti stejní, ale každý rok na pergole je máme ve staré hliněné nádobě zavěšené na trámu. Tam si vždy zalezou a jeden rok si udělali změnu a vystavěli hnízdečko v rohu v trámech. Vlaštovky, tedy vlastně jiřičky, se k nám každý den létají do bazénu napít a vykoupat :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, je to krásný mít přírodu tak blízko. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Jé, tak zrovna takové hnízdečko už máme třetí rok v kotelně. Dveře také necháváme kvůli vlaštovkám otevřené. Je to moje televize a to si počkejte, když se mladé vlaštovky začínají učit létat. Nechávala jsem naše pejsky doma zavřené, často totiž "přistály" přímo na dvorku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to spíš přirovnala k divadlu než k televizi, páč je to naživo :-) No s tím létáním bude trošku horor, musíme Justýnu odstavit od akce, i když ona je nechává v klidu, i když kolem ní furt létají, už jsem tady psala, že jsem jí vysvětlovala, že ptáčci ne a funguje to na zahradě, kde chodí svobodně kolem ní, ovšem mláďata nechci zkoušet.

      Vymazat
  6. Dobrý večer, to je nádhera.Nám zase každý jaro zahnízdí rehečkové u hl.vchodu do baráčku ve věnci a tak abychom je nerušili, chodíme domů garáží a sklepem. Čekám až vyvedou mladé a umotala letní věnec.Máme tu po zahradě spoustu už vylétlých mladých a letos se jim zadařilo, vloni na podzim nám zemřela milovaná výmaranda a ta tede byla lovkyně.Zachranovala jsem pípátka před ní každý den.Mějte krásné letní dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ano je to krása a taky koukám, že přinášíte oběti :-) To je hezké. Mějte se krásně a přeji hezký večer. M.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.