neděle 7. ledna 2018

o den později



Tak dnes likvidujeme vánoce.
Normálně dodržujeme tradici a většinou se u nás odstrojuje na Tři krále. Včera u nás byl ale poslední Ježíšek, tedy poslední nadělování dárků, takže všechna světýlka byla rozsvícená, stromeček zářil jako by to bylo poprvé a pod stromečkem byly dárky pro ty, co byli na cestách.
Stromeček krásně vydržel, i když jsme po dlouhých letech po stříbrných jedlích měli smrček. Snažíme se sice myslet na ekologii a udržitelnost světa, ale bez živého stromečku si vánoce neumíme představit a ani jsme to nikdy neměli jinak. Miluji jeho vůni a voněl i včera. 
Kupujeme jej vždy na poslední chvíli ještě z dob dětství našich dětí, abychom jej nemuseli dlouho ukrývat, když jej vlastně přináší Ježíšek. Můj muž má talent na výběr stromečků a ještě nikdy jsme neměli stromeček, který by nebyl krásný a souměrný. 
No až na ten od popelnic, kdy jsme slavili Štědrý den v únoru, ale o tom jsem už na blogu psala.
Jsem ráda, že rozloučení s vánocemi máme za sebou. Nemám to ráda a nemyslím ten nepořádek z jehličí a sundaných ozdob, ale ta chvilková prázdnota, která vznikne. Jako bychom zapomněli od Štědrého dne, jak obývák vypadal bez světýlek, vánoční výzdoby a stromečku. 
Vždy mi to připadá, jako bychom s ním žili pořád.
Nicméně je hotovo, stromeček trůní na dvoře a čeká, až nám zavoní naposledy, tentokrát v krbu. Vyhazujeme jej vždy oknem, abychom ho nenesli přes celý dům. Ozdoby jsou v krabicích a uklizeny ve skříni, všechna světýlka jsou tentokrát krásně rozložená v jedné velké krabici, abychom nemuseli na konci roku použít celý slovník sprostých slov při rozmotávání. 
No jsem zvědavá, jestli to bude lepší než původní každé světýlko zvlášť smotané v malé krabičce.
Mám v sobě trochu smutku, ale můj muž se rozhodl koupit v novoročních slevách novou televizi, obrovskou, ta stará už odcházela, takže obracíme celý obývák na jih, 
takže moc času na smutnění vlastně nemám. 
Nic není na svém místě a některé dekorace pravděpodobně ani ještě dnes na značkách nebudou. 
Včera jsme si užili krásný den pospolu s dětmi a vnoučaty. 
Ježíšek konečně nadělil dětem vytouženou hru Carcassone, o které už jsem tady psala. A radost byla velká i slzičky, když jsme my, dospělí nechtěli, aby se hra rozkládala u nás, ale nechala se až na doma, páč tady byla všechna vnoučata a to nejmenší dvouleté by to rozneslo pravděpodobně po celém domě a už by to nikdo nedal dohromady. 
Dárků bylo samozřejmě víc, ale hra měla evidentně úspěch.
Moc jsem nefotila, bylo tady takové souznění, že se mi fotit nechtělo.
Tak já jdu pokračovat v tom obracení obýváku.
Hezký zbytek neděle.

12 komentářů:

  1. My jsme včera doma vedli debatu, zda odstrojit stromeček nebo ne. Manžel je jak malé dítě, takže vyhrál a já mu stromeček nechala :-))). Díky tomu jsem se pustila do výroby nových dekorací do obýváku, takže manžel se může radovat do doby než budu hotová. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, my už to tak máme nastavený v celé naší rodině, dcera odstrojovala včera, takže nám to ani nepřijde. Hezké dny.

      Vymazat
  2. naše letošní jedlička drží a nepadá, tak jsme si s mužem řekli, že si ji chvíli přes Tři krále necháme. Já snad do té doby zrealizuji nápad, kam přemístit světýlka, co do teď byla na balkńě na květináči s vřesem, a výsledkem nahradím chvojí s korálkovými ozdobami ve váze.
    Hezký zbytek neděle, byť je poněkud pošmourná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on ten smrček taky ještě držel, ale my už máme takový zvyk. Stáni, pěkný týden.

      Vymazat
  3. Mňa likvidácia stromku a výzdoby čaká zajtra ... Dnešné nedeľné popoludnie som si nechcela kaziť ... Predsa ... svetielka, pohoda pri nich je neopakovateľná ...
    a tá vôňa ... aspoň niekoľko vetvičiek vo váze si ponechám ... L.

    OdpovědětVymazat
  4. Vánoce jsem už včera uklidila. Je to síla zvyku. Ale když stromek odstrojuji, tak mám taky takový zvláštní pocit v sobě. Pořádně to popsat neumím. Není to doslova smutek, ale něco takového ano.
    Hezký večer,Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano, smutek je trochu přehnaný, ale taková trošku lítost nebo co. Měj krásné dny.

      Vymazat
  5. My taky odstrojujeme po Třech králích, ale letos manžel taky vyhrál, a stromek ještě pár dní nechám. Vždyť byl letos přece nejkrásnější (jako vždy).
    Světýlka se nám taky vždycky zamotávala a tak, když jsem o minulých vánocích našla na internetu bezdrátové svíčky na stromeček, byla to jasná volba. Tyto vánoce jsem se z nich radovala snad ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, to by sice asi bylo lepší, ale my máme světýlek moc. Na stromeček, na tři velká okna a ještě po domě další troje, takže takové množství zatím nahrazovat nebudeme, až odejdou. Měj se krásně a taky jsme měli tentokrát nejkrásnější stromeček :-)

      Vymazat
  6. Stromeček jsme zlikvidovali včera společně s vánoční výzdobou, ale svíčky u nás budou hořet ještě dlouho, to mám ráda ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svíčky se u nás pálí od podzimu do jara :-) Taky to máme rádi. Hezký večer.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.