pátek 18. září 2020

Milli


Tento týden jsem vám na blogu představila Silvii Belis, vpravdě renesančního člověka, který toho zvládá hodně a slíbila jsem, že vám představím další osobnost mělnického regionu. 
Je pravda, že o Milli Janatkové jsem tady už psala několikrát a dokonce je tady rozhovor někdy před třemi lety. Nebudu se víc rozepisovat, už vyšel článek na našem Kanál eM, tak jej sem zároveň kopíruji. Na horu Říp do kaple jsem byla pozvaná a je mi moc líto, že to pozvání nemohu přijmout a už nebudu psát proč, páč mí čtenáři vědí. Vylezla jsem tam před 6 lety. 
Pokud chcete vědět o Milli víc, tak na odkaze na jejích stránkách. V aktuálním článku jsem nezmínila, že si tvoří sama i šaty na koncerty - maluje a šije a ty šaty, které vidíte na našem webu u článku, jsou právě její tvorba a já ji fotila v lednu na koncertu, na kterém jsem byla a byl to úžasný zážitek, ale o tom jsem už tady myslím taky psala.
Moc děkuji za komentáře u minulých příspěvků, na které se snažím se zpožděním odpovídat. Přednost dávám čtení vašich blogů, i když i tam mám rezervy. 
Pěkný pátek a pohodový víkend.
A pro hezký den moje milovaná píseň, která už na blogu byla několikrát.



Bájná hora Říp bude svědkem přivítání nového alba Hluboko
Marta Dušková

Milli Janatková, mělnická rodačka, osobitá zpěvačka, skladatelka, výtvarnice a lektorka vydává nové album Hluboko. Jemný akustický koncert v rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha a přivítání nového alba se uskuteční v neděli 4. října v 15 hodin.

Nedělní program začíná setkáním na hoře Říp a krátkým občerstvením na chatě Říp. Poté následuje setkání u rotundy, komentovaná prohlídka v rotundě a akustické vystoupení Milli Janatkové za doprovodu kytary. Před rotundou se odehraje přivítání alba Hluboko a společný zpěv. Akce bude zakončena procházkou po Řípu a společným povídáním.
Vzhledem k současné situace v případě nutnosti omezení je počítáno s online verzí vystoupení.

V červnu 2019 zpěvačka vyhrála se svou písní Buoh z projektu Hluboko Cenu nezávislé hudby (Cena fanoušků Vox Populi) The Independent Music Awards v New Yorku v kategorii World Tradicional.
Milli Janatková vydala v roce 2013 autorský debut s názvem Proměna, který získal v roce 2014 čtyři nominace na The Independent Music Awards. V roce 2017 vydala album Mým kořenům, v němž zpracovává Milli Janatková téma odpouštění a podpory mezilidských vztahů. „Inspiruje k otevírání a vyrovnání se s rodovým tabu a válečnými, socialistickými traumaty a potlačenými emocemi, které nevědomě ovlivňují následující generace i stav společnosti“, říká k projektu Mým kořenům autorka.

Projekt Hluboko je hudebně – vizuální a vzdělávací projekt založený na osobitých aranžích nejstarších českých hudební památek z 11. až 15. století, který zahrnuje vytvoření a publikování písní, obrazů CD a veřejné akce. Součástí bude soubor výtvarných děl zobrazujících atmosféru nejstarších českých architektonických památek. Zpěvačka se k projektu vyjadřuje na svých www.millijanatkova.com:
„Tvořím multimediální projekt, jehož součástí jsou nové písně, CD, obrazy a veřejné akce. Díky zkoumání rodových kořenů objevuji dědictví našich předků, kteří nám zanechali odvahu, naději, důvěru a kulturní bohatství.”

Názor redaktorky:
Milli Janatkovou znám osobně, několikrát jsme se setkaly kvůli rozhovoru či článkům a taky jsem zažila osobně v loňském roce její nádherný koncert, který si budu dlouho pamatovat. Často si pouštím její píseň Mateřské kouzlo, kterou mám ráda. její hudba je opravdová, procítěná a v pravém slova smyslu chytá za srdce. Je stejná jako ona sama.

8 komentářů:

  1. Marti, Kanál eM se povedl, chodím si tam číst, škoda, že na nějakou akci nemůžu. Ať se daří! Poslala jsem odkaz dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ani nevíš, jak jsi mě potěšila. Tahle tvoje zpětná vazba mě nakopává do další práce. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Milli Janatkovou jsem poznala díky Tvým článkům, líbí se mi její písničky i obrázky. Budu držet palce, aby se akce vydařila.
    Přeji hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, akce se snad vydaří. Koncert je v kapli, takže ani nezáleží na počasí. Milli se pouze bojí, aby kvůli současné situaci nemusela udělat jen on line verzi. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  3. Marti, děkuji za info! Milli i já znám jen díky tvému blogu. Moc se mi líbí už samotná pozvánka, nápad, kde se bude celý koncert konat.
    Přeji, ať se vše vydaří a ty měj hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně se taky moc líbí, že koncert bude na Řípu, o to víc je mi líto, že tam nemůžu. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Jo a moc se m líbí, že o akci informuješ předem a ne: ... v sobotu bylo...
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den, moc děkuji všem a nebojme se. Buď přivítání alba Hluboko proběhne veřejně, nebo budu sdílet video a můžeme se setkat, až to bude možné. Za pár dní uvidíme. Všem přeji klidný a zdravý čas... Milli Janatková

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.